Kertek és parkok a közösség erejével!

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-09-20 | 11:00· Be

Ismét lehet jelentkezni a MOL Zöldövezet programra


Idén 11. alkalommal hirdeti meg a közösségek összefogásával megvalósuló kert vagy település zöldítő programot az Ökotárs Alapítvány és a MOL Magyarország.

 

Nehéz olyan köztereket tervezni,
ami nem vonzza az embereket.
Figyelemre méltó, hogy mégis
milyen gyakran sikerül.

William H. White

 

Eredmények – eddig

 

2005-ben indult az egyedülálló Zöldövezet Program, ami mára Magyarország egyik legnépszerűbb – lakosság által igénybe vehető – pályázati lehetőségévé nőtte ki magát. A cél, hogy egy ház vagy település lakói együtt újítsák fel közös zöldterületeiket.

2012-től a budapesti társasházak közösségei is részt vehetnek a programban, 2014-től pedig már közösségi kertekre is lehet pályázni.

zoldovezet2

Pannónia utca 54.: A házban élő kiskertészek is kivették a részüket a kertszépítésből

 

A program eddigi sikereit kiválóan mutatja, hogy a helyi szervezetek és a lakosság óriási lelkesedéssel, egymást támogatva, 2015-ig több mint 135 millió forintnyi támogatásból közel 100 ezer fát, virágot és cserjét telepített több mint 1,5 millió négyzetméter területen, ami másfél Margitszigetnek felel meg.

A program már Szlovákiában és Romániában is eredményesen működik, ahol a MOL ottani leányvállalatai segítik a helyi kezdeményezések megvalósítását.

 

 

Ami kell: aktív közösségi részvétel

 

A pályázat kiemelt célja – természetesen a zöldfelületek növelésén túl – hogy a programok a tervezéstől a megvalósításig a helyiek aktív részvételével valósuljanak meg, valamint a lakók a kialakított területek gondozásában is vállaljanak szerepet.
Az ezidáig megújult terek között voltak társasházi belső udvarok, szabadidőparkok, sportpályák, sőt, még kastélyparkok is.

zoldovezet4

Lőrinc pap tér 3.

 

 

A pályázat feltételei

 

A MOL az Ökotárs alapítvánnyal közösen idén is várja azon civil szervezetek, társasházak jelentkezését, akik a helyi közösség bevonásával szeretnének létrehozni egy közösségi parkot, egy zöld belső udvart, vagy közösségi kertet.

 

Pályázni három kategóriában lehet:

  • A kategória: közösségi funkciójú zöld területek létesítése, fejlesztése és rehabilitációja az ország egész területén;
  • B kategória: társasházak belső udvarainak zöldítése az ország egész területén.
  • C kategória: közösségi kertek létesítése 50.000 főnél nagyobb településen

 

Az ötletpályázatok beérkezési ideje: 2016. október 10. (hétfő) 16:00 óra

Fontos kitétel, hogy a létrehozott, felújított területnek mindhárom kategória esetében közösségi funkciókat kell ellátnia. A terveket is a helyi közösség bevonásával kell kidolgozni, de a helyieknek a munkálatokban és a terület utógondozásában is aktívan részt kell venniük.

zoldovezet3

Ballagi Mór utca 8.: 8 fa, 27 cserje, 147 évelő növény lett kiültetve

 

A pályázat kétfordulós és utófinanszírozott, tehát az elnyert támogatást teljes egészében a program tartalmi és pénzügyi elszámolása után kapja meg a támogatott szervezet.

 

A részletes pályázati felhívás a www.molzoldovezet.hu weboldalon érhető el!

 

A képek forrása: www.molzoldovezet.hu

Címkék: , , ,