KIFOLYÓ – Bemutatkozik Budapest legvagányabb találkozóhelye

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-05-12 | 11:32· Ökoszalon

Minikonferencián mutatkozik be a KIFOLYÓ, vagyis a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő csatornája mellett betonból kialakított közösségi grillező. Az idei BETON kurzuson résztvevő egyetemisták és oktatóik május 13-án, szombaton a budapesti KÉK Kortárs Építészeti Központban számolnak be a jelenleg is zajló fejlesztésekről. Az ingyenes rendezvény szakmai programjában izgalmas előadásokat és anyagbemutatókat is tartanak, de lesz betonkacsa öntés, Urbanity társasjáték és folyóparti grillezés is.

 

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) és az S39 Hybrid Design Manufaktúra szervezésében 2011 óta felvehető a BETON kurzus nevű tantárgy. A BME-ről és a más felsőoktatási intézményekből érkező hallgatók hat éve minden szemeszterben a betonnal kísérleteznek, ami a közhiedelemmel ellentétben könnyen kezelhető, kreatívan formázható anyag, és szinte bármit lehet készíteni belőle.
A BETON kurzus hallgatói 2015-ben a Szent Gellért Gyógyfürdő Dunába ömlő termálvizes csatornája mellett kis padokat öntöttek, amelyekről csodás kilátás nyílik és a folyóval kapcsolatos érdekességeket is lehet olvasni rajtuk. A 2016-os szemeszterben a BETON kurzuson részt vevő egyetemisták továbbfejlesztették a KIFOLYÓ projektet. Létrehozták Budapest egyik legvagányabb találkahelyét a Gellért tér alatt, ahol grillezésre, beszélgetésre alkalmas köztéri, közösségi teret alakítottak ki.

_MG_6075

 

A 2017-es BETON kurzus hallgatói most újabb ötletekkel gazdagítják a területet. A diákok jelenleg okos tárgyakat készítenek, és igyekeznek még hangulatosabbá tenni a belvárosi Duna-partot.

 

 

Minikonferencia

A KIFOLYÓ projekt egy minikonferencián mutatkozik be május 13-án, szombaton 11 órától késő délutánig a KÉK Kortárs Építészeti Központban (1111 Budapest, Bartók Béla út 10-12.).
A diákok beszámolnak arról, hogy most min dolgoznak, vagyis milyen irányba fejlődik tovább a Gellért tér alatti közösségi grillező.
Mivel a BETON kurzus alapvető kiindulópontja a tudásmegosztás, a szombati minikonferencia többi vendége előadásokat és anyagbemutatókat is tart. Szó lesz például az úgynevezett kenderbetonról vagy a betonszövetről, valamint a Duna-part új hasznosítási lehetőségeiről is.
A konferencia kísérőprogramjában az érdeklődők – és a velük érkező gyerekek – műanyag pohárból virágtartót vagy állatfigurákat önthetnek betonból, amelyekhez egyszerű formájú gumijátékokat használnak zsaluzatként. Akik szeretnének saját betonállatkát, vigyenek magukkal például fürdőszobai gumikacsát, és érkezzenek a munkához megfelelő öltözékben!

betonkacsa1

Készül a betonkacsa

A rendezvény végén a résztvevők kipróbálhatják az Urbanity társasjátékot a KulturAktív Egyesület vezetésével. Ha pedig az időjárás engedi, a napot közös szabadtéri grillezéssel zárják a KIFOLYÓ-nál.

A belépés a konferenciára és a kísérőprogramokra ingyenes.

 

Részletes program

11:00 – 11:20 Baróthya Anna projektvezető: A BETON tudásmegosztó program valamint a Kifolyó projekt bemutatása

11:20 – 12:10 A BETON hallgatóinak prezentációi ez évi munkáikról

12:10 – 12:25 Tomáš Džadoň neo-conceptualis művész: I’m from the block I’m the block dude (rövidfilm)

12:25 – 12:45 szünet

12:45 – 13:25 12:45 – 13:25 Fonyódi Mariann, BME Urbanisztika Tanszék: Új hasznosítási lehetőségek a Duna-parton

13:25 – 14:05 Branczik Márta művészettörténész, Kiscelli Múzeum Építészeti Gyűjtemény: BETON + PLASZTIKA – Kiállítás a Kiscelli templomtérben

14:05 – 14:45 Bodóczky István képzőművész: A vizuális művészeti nevelés felelősségvállalása

14:45 – 15:00 szünet

15:00 – 15:30 Pfeffer Péter építészmérnök: A kenderbeton technológiájának bemutatása

15:30 – 16:00 Bozi György üzletfejlesztési vezető: A betonszövet technológiájának bemutatása

16:00 – 16:15 szünet

16:15-től Urbanity társasjáték a KulturAktív Alapítvány vezetésével

_MG_5970

A projekt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Visegrad Fund támogatásával jött létre. 

Rediscovering the Material – experimental use of concretre in the V4 countries /// Egy anyag újrafelfedezése – a beton kísérleti felhasználésa a V4 országokban

 

Címkék: ,