Kihirdették a Világíts rá! pályázat legjobbjait

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-26 | 20:10· Ökoszalon

A Világítástechnikai Társaság által életre hívott Világíts rá! pályázat indulóinak arra kellett felhívniuk a lakosság figyelmét, hogy a működésképtelen lámpák és világítótestek ne a kukába, hanem a hulladékhasznosítóba kerüljenek.

 

A Straub Dezső Jászai Mari-díjas színművész által vezetett zsűri sokáig tanakodott, amíg a beérkezett 132 db pályázat közül kiválasztották a díjazottakat. A 101 rajz, 17 vers, 14 db videó az egész ország területéről érkezett, a műveket jellemzően általános iskolások és középiskolások készítették.

Nagy János, a Világítástechnikai Társaság elnöke a díjátadón ismertette a lámpahulladék szelektív gyűjtésére kiírt pályázat eredményeit. A projekt elérte célját, hiszen széles körben ismertté tette a lámpahulladékok szelektív gyűjtésének fontosságát és népszerűsítette a környezettudatos világítási megoldásokat.
„Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy a különböző generációk együtt világítanak rá a közös ügyekre,  kreatívak és aktívak tudnak lenni hasznos célok megvalósításában” – mondta el a Társaság elnöke.

 

Díjazottak

Kategóriánként az első helyezettek 50 ezer, a második helyezettek 25 ezer, a harmadik helyen végzettek 5 ezer forintos MEDIA MARKT vásárlási utalványt kaptak. 

1.) RAJZ kategória eredménye:

  1. Lipták Bernadett (Budapest, XX. kerület)
  2. Csavari Linett – Szabadi Jázmin (Nagykanizsa)
  3. Kajtor Krisztina (Budapest, IV. kerület)
világíts rá

 

2.) VIDEO kategória eredményei:

  1. Horváth Pál (Sopron)
  2. Csikó Szilvia (Sárospatak)
  3. Molnár Martin (Mezőtúr)

3.) VERS kategória nyertesei:

  1. Mészáros András (Veszprém)
  2. Pleva Bence (Erdőkertes)
  3. Dévai Csaba (Székesfehérvár)

Az összes pályamű megtekinthető a Világítástechnika Társaság Facebook oldalán, valamint a honlapjukon.

Ezek után Kovács Béla, a díjakat felajánló Electro-Coord ügyvezető igazgatója elmondta, hogy évente több mint ezer tonna lámpahulladék keletkezik Magyarországon. Ezek az elhasznált termékek egyrészt veszélyt jelentenek a környezetre, másrészt sok olyan anyagot tartalmaznak, amelyeket újrahasznosíthatunk.

Egy átlagos energiatakarékos lámpában 1 mg higany található. Egy higanyos hőmérőben kb. 1 gramm higany van, egy lámpában tehát ennek csupán ezredrésze van, de országos szinten az évente eladott 6 millió darab fénycső jelentős természeti terhelést jelent. Éppen ezért fontos a hulladékká vált fénycsövek és lámpák megfelelő gyűjtése, feldolgozása és a kinyert anyagok újrahasznosítása.

Világíts rá

 

Lámpahulladék leadási pontok

A lakosság már most országszerte 14 ezer gyűjtőponton adhatja le a tönkrement lámpákat.
A hulladék leadásának legegyszerűbb módja, ha a kereskedelmi egységekben elhelyezett gyűjtőedényekben vagy a hulladékudvarokban szabadulunk meg a lámpáktól. A speciális, e-hulladék lomtalanítások és veszélyes hulladék begyűjtőnapok alkalmával is leadhatjuk azokat.

Straub Dezső a zsűri elnöke kiemelte, hogy olyan kreatív és szinte már kiforrott művészi munkák jöttek be minden kategóriában, hogy akár sorsolással is lehetett volna eredményt hirdetni, de persze nem így tettek. Komoly vitákban, érvek-ellenérvek sokaságában alakult ki a díjazottak névsora. Elmondta, hogy a rajz kategóriában rá maradt a döntés, hogy a már kiválasztott 1. és 2. helyezett után három alkotás közül melyik legyen a 3. helyezett. Mivel nem tudott dönteni, ezért saját pénzéből ajánlott fel még két harmadik díjat. Ezenkívül a Vidám Színpad előadására két csapatot is meghívott, Nagyné Egri Edit osztályát Debrecenből, valamint Dankó Pista Szakiskola négy pályázó tanulóját Nagykállóról. Ők a videó kategóriában pályáztak.

 

Címkék: ,