Hogyan lehet megkülönböztetni a termelőt a kereskedőtől? A Fehérvári úti piacon áruló kofákkal való beszélgetések és saját tapasztalatai alapján a Felelős Gasztrohős összegyűjtötte a legfontosabb különbségeket.
A Fogj kezet a termelővel! kampányunk miatt sok időt töltöttünk el a Fehérvári úti piacon, aminek következtében valamilyen furcsa térben helyezett el minket a kofatársadalom: nem voltunk többé vásárlók, és nem voltunk árusok sem. Valahol a kettő között lebegtünk, de a piac nagyobb része számára már legalább nem voltunk ellenségek.
Sajnos azonban az ilyen harmonikus állapot nem tartható fenn sokáig. Talán épp a köztünk megtört jég miatt, de megcsapott minket az ellenségeskedés szele is: ez azonban nem ellenünk irányult.
Volt, hogy egy interjú után megszólított minket egy, a helyi sörözőben pihenő úr: “Miért vele beszélgettek, nem látjátok a sárgarépáit? Ilyen répát magyar földben nem lehet termelni, látszik, hogy hollandiai!”; és volt, hogy csak egy-egy fél mondatból vagy odavetett pillantásból éreztük meg, hogy
Pedig a 11. kerületi vásárcsarnokban a termelők és kereskedők “elkülönítésére” létezik szabály: előbbiek a középső, utóbbiak az alsó szinten árulnak.
Az egyes szintek ellenőrzésének hiánya azonban nem csak a vásárlók dolgát nehezíti meg, de frusztrációt okoz az árusok között is.
Mi magunk számos – egymásnak ellentmondó – tippet kaptunk a “nagybanizók” felismerésére: volt, aki azt mondta, sok mindent képtelenség termelni, így akinél túl sok fajta áru van, az biztos csak kereskedő; de volt olyan is, aki épp az ellenkezőjét mondta: muszáj többfélét termelni, mert így minimalizálható a kár. Volt, aki az idős nénik ellen érvelt, és volt, aki csak bennük bízott.
Hogyan ismerhetők fel az igazi termelők?
A friss gyümölcsök és zöldségek illatától távol igyekeztünk összegezni az elmúlt néhány nap tapasztalatait:
– Vannak árusok, akik panaszkodnak csökkenő vásárlószám miatt. Szerintük az egyre nyíló szupermarketek, ahol olcsóbban lehet megvenni a (sokszor import) alapvető élelmiszereket, elviszik a vásárlókat a piacról.
– Vannak árusok, akik panaszkodnak, mert szerintük az emberek egyre ritkábban főznek és esznek otthon – ebből kifolyólag már nem vesznek a piacon több kilónyi árut.
– Vannak árusok, akik bevallották, hogy ők csak árulnak – hiszen a termelő éppen azt csinálja, amit a neve mond: termel és kint van a földjén – , de ők is igyekeztek elmondani mindent, amit tudtak a termékekről. Sokszor megadták a termelő telefonszámát is, hogy további információhoz juthassunk.
– Vannak árusok, akik szerint minden a legnagyobb rendben van, a vásárlók jönnek, az áru szép, nincs szükség reklámra.
A panaszkodókat a megelégedettektől egy fontos dolog különböztette meg: ők beszéltek a mezőgazdasági munka nehézségeiről, az időjárásról, a korán kelésről, a szárazságról, a fagyokról. Azok, akik elégedettek voltak, igyekeztek minél hamarabb lerázni minket.
Az alábbi konklúziót tudtuk tehát levonni:
Emellett pedig van néhány árulkodó jele annak, ha “műtermelővel” van dolgunk:
– ha banánt, citromot, vagy egyéb oda nem illő terméket látsz az áruk között,
– ha a termékek túlságosan egyformák, vagy túl “szépek” – a termelők általában nem kategorizálják a termékeiket nagyság vagy szépség alapján, a kereskedők azonban igen. Ha minden paprika ugyanolyan méretű, az annak a jele lehet, hogy a termékek a nagybani piacról érkeztek,
– ha mindig mindenből sok van az asztalon, amit gyanúsan nehéz lenne megtermelni egy kisebb gazdaságban;
– vagy ha minden héten változik, hogy mi van az asztalon.
Minderről egy termelőt is megkérdeztünk:
A fentiek persze csak gyors szűrők: azt javasoljuk, hogy beszélgessetek azzal, akitől vásároltok – legyen az csupán néhány kedves szó vagy egy kérdés valamelyik áruról – , és a szavaiból ki tudjátok majd szűrni, hogy milyen a viszonya a földdel, az árujával. Ha pedig van rá időtök, menjetek el a gazdaságba körülnézni!
Reméljük segítségetekre voltunk a saját “fehér listátok” elkészítésében!
Nektek is van titkos receptek a termelők felismerésére, vagy van kedvenc termelőtök, akit bemutatnátok? Küldjétek el a Felelős Gasztrohősöknek a
gasztrohos@okolucio.hu e-mail címre!