Kompenzáció faültetéssel

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-04-16 | 13:19· Hegyen-völgyön

Egy környezettudatos fesztivál – és annak résztvevői – törekszenek arra, hogy a lehető legkisebb kárt okozzák a Földnek. Ugyanakkor szinte lehetetlen “megúszni” a károsanyag-kibocsátást. Hogyan lehet kompenzálni a bolygót az okozott kárért?
A Hangáknak van rá megoldásuk!

 

Valamikor réges-régen az emberek nem helyhez kötötten éltek, hanem az időjárás kiszámítható varázskerekétől hajtva költöztek télen melegebb, nyáron hűvösebb területekre. Rendkívül fontosnak tartották, hogy azt a helyet, amelyet épp elhagyni készülnek – szó szerint szedve a sátorfájukat – úgy adják vissza a Földnek, mintha ott sem lettek volna. Egyrészt hálából, amiért bőséggel ajándékozta meg őket, s ezért nem okozhattak neki kárt, másrészt, hogy amikor ők, gyermekeik vagy unokáik majd visszatérnek ugyanarra a helyre, ismét bőséges áldásra számíthassanak. Akkor még meg sem kellett fogalmazni, hogy a Földet csak kölcsönbe kapták, annyira természetes volt ez a hozzáállás.

Azonban az emberiség idővel megfeledkezett a kapott kölcsönről, s a XX. század vége óta egyre több negatív jelenség figyelmeztet a kamatos tartozásra. 

Mi is szedjük néha a sátorfánkat, hogy évente pár napra, esetleg 1-2 hétre melegebb, vagy hűvösebb éghajlatú vidékre költözzünk vakáció címszóval, de nemigen jut eszünkbe, hogy amit elvettünk ez idő alatt, azt vissza is adjuk a bolygónak. Egészen mostanáig!
Szerencsére egyre többen vagyunk, akik hajlandóságot mutatunk az adósság rendezésére! Jó példa erre az Everness Fesztivál és annak környezettudatosság látogatói.

everness-fesztival

Everness Fesztivál – a magasból

Az utazás ökológiai lábnyoma

A tavalyi Everness Fesztivál egyik zöldítő részlege volt az Ökologistic Alapítvány női közössége: a Hangák csapata.

Az újrahasznosítás mandalájának felállítása és a szelektív hulladékgyűjtés támogatása mellett legnagyobb volumenű programjuk a fesztiválozók utazásához kapcsolódó karbonlábnyom-semlegesítés volt. Ez azt jelentette, hogy vállalták a kiszámolását annak, hogy a különböző közlekedési eszközök, melyeket a látogatók a fesztiválra, majd onnan a hazajutásukhoz használtak, mennyi káros anyagot bocsátottak ki, és ennek semlegesítésére hány darab fára lenne szükség.

A kezdeményezésre a fesztiválozók lelkesedéssel és támogatással feleltek, ami lehetővé tette, hogy az Ökologistic Alapítvány a GreenDependent Intézet szakértőinek segítségével kiszámítsa a lehető legpontosabb értékeket.

okologisticmandala

Az Ökologistic Alapítvány egyik szemléletformáló programja, a hulladék mandala

25 tonna CO2 – 50 év – 23 fa

A fájdalmasan megdöbbentő adatok szerint a 2017. évi Everness Fesztivál kb. 6000 látogatójának karbonlábnyoma óriási: kizárólag az emberek oda-vissza utazása autóval, vonattal, busszal, repülővel (mert külföldről is érkeztek látogatók) 25 tonna szén-dioxidot engedett ki a levegőbe. Megtanultuk az iskolában, hogy a fotoszintézis során a szént a növények beépítik a saját testükbe, a számukra felesleges oxigén pedig dúsítja a levegőnket. Ebben a “munkában” a gyümölcsfák a legszorgalmasabbak. Az összetett számítás szerint, amely a feldolgozási kapacitás növekedésével is kalkulál, a 25 tonna szén-dioxidot kb. 50 év alatt semlegesíti 23 db mandulafa.

mandulafa

Virágzó mandulafák (Kép forrása: pixabay.com)

Vészity Katától, az Ökologistic Alapítvány elnökétől azt is megtudtuk, hogy mivel 21 fától kezdve már erdőről, komplett ökoszisztémáról beszélünk, így a csodálatos fotoszintézisben az idő előrehaladtával egyre több növény vesz majd részt az avarszinttől a cserjeszinten át a lombokig. Ezt nevezzük ökoszisztéma szolgáltatásnak.

A Hangák ezzel a 23 mandula magonccal (amiket adományként kaptak) szeretnék visszafizetni az Everness Fesztiválon résztvevők utazásával keletkezett tartozást a bolygónak. Teszik ezt a fesztiválnak is helyet adó községben, Alsóörsön, a Föld napján, azaz április 22-én, 15 órakor.

 

Címkék: