Környezeti nevelés farmerrel

Doró Viki
Szerző: · 2014-12-09 | 16:21· Csemete

Hogyan kapcsolódhat szorosan egymáshoz egy kisvállalkozás és egy iskola? Miként tudják támogatni, sőt, inspirálni egymást? A Réthy Fashion Farmermánia kiállításán jártunk az újpesti Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban.
 

“Ha nem találna ide, kérdezzen meg egy járókelőt! A Benkőt keresse, panel iskola a Nyár utcában! 10 éve, amióta az egyház átvette az iskolát, így hívnak minket.” – mondja a telefonban Pollák Marianna, az újpesti lakótelepi környezetben fekvő református iskola gazdasági vezetője.
 
Így indultam neki egy esős napon a Farmermánia kiállítás megtekintésének. Kissé furcsálltam a helyszínt, de tudtam, hogy a tárlatot megvalósító Réthy Fashion gyakran rendez farmergyűjtést iskolákban, mivel korábban ökodizájn sorozatunkban már bemutattuk őket.
Jó terep e célra egy suli, hiszen ilyenkor nemcsak a gyerekek kinőtt, elhasznált, megunt farmerjai, hanem a családtagokéi is leadásra kerülnek!
Értékes nyersanyaghoz jut így a régi farmerekből új ruhákat készítő Réthy Fashion csapata.
Azonban ők nemcsak kapnak, de adnak is az iskoláknak.
Mit?

Tudást, tapasztalatot és élményt.

 
Réti Éva, a cég alapítója és dizájnere szívesen tart előadást az iskolásoknak a farmeranyag előállításának környezetterheléséről, az újrahasznosítás fontosságáról, és hogy maradandó legyen az élmény, divatbemutatókat is szerveznek, ahol a diákok, sőt, sokszor a tanárok a modellek.
 
Az Éva által idén nyáron megálmodott Farmermánia kiállítás – ami ezúttal a Benkő István Református Általános Iskola és Gimnáziumban került bemutatásra – a famer teljes életútját mutatja be, de ami igazán különlegessé és a gyerekek számára könnyen befogadhatóvá teszi az az, hogy a szöveges leírások mellett számos farmerból készült öltözék és használati tárgy is megtekinthető és megérinthető.

Farmermánia kiállítás a Benkőben

Magam is megdöbbentem, hogy az iskola aulájában felállított kiállításon a farmer felhasználásának egészen extrém formái is fellelhetőek, a faliszőnyegtől a cipőn át, a táskáig.

 

Kölcsönösség

 
Pollák Marianna fogad és vezet körbe a kiállításon és közben lelkesen mesél a Réthy Fashion-nel való jó kapcsolatukról, ami, mint kiderül, több évre nyúlik vissza, mivel Réti Évával ők ketten régi ismerősök. 2013 januárjában kereste fel Mariannát Éva – mint az akkoriban indult vállalkozás vezetője – a famergyűjtés ötletével.
Az iskola vezetősége az ötleten felbuzdulva egy teljes környezetvédelmi nap megszervezésében kezdett gondolkodni, melynek fókuszában az újrahasznosítás és természetesen a farmer állt.
Éva pedig, mint kihívásokat szerető kreatív ember azonnal kötélnek állt és az iskola jubileumi évének egyik legsikeresebb eseménye kerekedett ki belőle.
“Szeretjük, ha egy program minél komplexebb. Mivel a Benkő 13 évfolyamos iskola, nekünk mindent úgy kell kialakítanunk, hogy minden diák, a 6 évestől az érettségizőig érdekesnek találja. Így arra gondoltunk, hogy a farmergyűjtés mellett a félév utolsó napján, amikor már nincs tanítás, egy környezetvédelmi-újrahasznosítási napot tartunk. A kicsiknek kézműves foglalkozás volt, a nagyoknak meghívott szakértők tartottak előadásokat.
A nap fénypontja természetesen a divatbemutató volt, amire ugyan felajánlotta Éva, hogy hozza a saját modelljeit, de mi azt mondtuk, minek, van itt 500 modell, csak ruha kell! Hatalmas siker volt, különösen, hogy néhány tanár kolléga is beöltözött!” – meséli Marianna mosolyogva.

 
A környezetvédelem fontossága, az anyagok újrahasználata és újrahasznosítása így sokkal mélyebben maradt meg a gyerekekben. Ráadásul az itteni farmergyűjtés a rekorder azóta is: 855 darab ruhaneműt gyűjtöttek össze a diákok!
2015 januárjában tervezik a folytatást, mert a gyerekek nemcsak a programot imádták, de Évát is nagyon megkedvelték, többen ma is tartják vele a kapcsolatot.
 
“Évára bármiben lehet számítani – mondja Marianna. A holland testvériskolánktól kaptunk nemrégiben egy szép ajándékot, amit egy kedves gesztussal szerettünk volna megköszönni. Éva készített két ruhát: egyet a magyar és egyet a holland zászló színeivel, ezt felvette két tanítványunk, lefotóztuk őket és elküldtük a testvériskolánknak köszönetképpen.”
 
 

Újpest szíve

 
A környezetvédelmi nap azonban csak egyike az iskola saját rendezvényeinek, mivel az igazgatónő, Pavletitsné Egressy Mária, és a tantestület is nagyon fontosnak tartja, hogy

minden gyermek megmutathassa azt, amiben jó, amiben tehetséges.

Ennek érdekében minden évben megrendezik például a Benkő-napokat, ahol a Tudománynap legjobbjai is bemutatják projektjeiket.
Az adott év témáját a munkaközösségek közösen határozzák meg. Lehetnek kísérletek, tudományos előadások, környezetvédelmi feladatok. A nyelvparádén akár angol, német vagy olasz nyelven is előadhatnak a diákok, vagy akinek sütni-főzni van kedve, más népek receptjeiből készíthet finomságokat. Ilyenkor kerülnek átadásra az  “Év tanulója”, “Év osztályközössége”, “Év tanára”, és a diákok által alapított Krétaforgató díjak, valamint az Angyalföldi és Benkő Alapítványi ösztöndíjak is.
 
A Benkő, annak ellenére, hogy nem tagja az Ökoiskola Hálózatnak, komoly figyelmet fordít a környezeti nevelésre és az energia hatékony felhasználására.
Az épület élénksárga, vidám színe már messziről árulkodik a nemrégiben végbement felújításról.

Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium

Mint kiderül, a pályázati forrásból megvalósult felújítás során légcserélőt építettek be, hőszigetelték az épületet és a nyílászárókat is kicserélték.
A beruházás eredményességéről egyelőre nincsenek adatok – ottjártam előtt két héttel fejezték be a munkálatokat – , de 30-40%-nyi megtakarításra számítanak.
“Próbálkozni kell!” – vallja Marianna. Ezért ahol tudnak, pályáznak, de olyan is megesett már, hogy a szerencse állt melléjük:
“Egy újrahasznosítással foglalkozó konferencián a résztvevők közül épp minket sorsoltak ki, a nyeremény a lámpatestek egy részének felújítása volt.”
A hulladékot szelektíven gyűjtik és elemgyűjtő is van az iskolában.
 
Ezen kívül a Benkőben életvitel óra is van, ami bizony ritkaságnak számít. Elsősorban ennek keretében zajlik a környezettudatosságra és az egészséges életmódra nevelés. Az órát tartó tanárnő Lipovszky Judit, akihez az ifjúságvédelem is tartozik, azt mondja, sajnos az igyekezete sokszor kárba vész, mert hiába tudja a gyerek például azt, hogy milyen gyümölcsöt, zöldséget kellene ennie, ha a szülőtől otthon nem azt kapja.
“Nem könnyű a feladat, ilyen szempontból a városi gyerekek nehezebb helyzetben vannak, mint vidéki társaik.” – mondja Judit.
Tervei közt szerepel tavasszal az iskola udvarán egy veteményes kert kialakítása, ahol a gyerekek nemcsak a zöldségek fejlődését, de a gondozásukkal járó munkát is megtapasztalhatják.

 

Támogató közeg

 
A Benkő próbál a lakótelepi környezetből adódó problémákra, esetleges hiányosságokra is megoldást találni. E munkájuknak fontos része a biztonságos közeg kialakítása, mivel diákjaik egy része nehéz anyagi körülmények között élő családból származik, akik kívülről sem számíthatnak segítségre.  Ezért is célja az iskola vezetőségének, hogy a 8. osztály elvégzése után minél több gyerek folytassa az iskola gimnáziumában a tanulmányait. Idén az 54 tanulóból 26-an maradtak a Benkő által teremtett “védőburokban”.
 
Kérdésemre, hogy mennyire nyitottak a szülők az iskola szellemiségére, Pollák Marianna megnyugtató választ ad:
“A szülők bevonása nem könnyű feladat. A kicsik esetében még jobb a helyzet, mert gyakrabban járnak be az iskolába, közvetlenebb velük a kapcsolat, a nagyoknál viszont leginkább akkor találkozunk, amikor valamilyen problémát kell megoldanunk. Ilyenkor viszont igyekszünk a szülőkkel együttműködve segíteni. A kommunikációban egyébként nagy segítséget jelent a honlapunk, mert azon keresztül anélkül is tájékozódni tudnak a szülők, hogy be kellene jönniük a suliba.”
 
A Benkő minden kommunikációs platformon jelen van, mert fontosnak tartják nemcsak a szülők informálását, de a tehetséges, valamilyen területen kiemelkedő teljesítményt nyújtó gyerekek bemutatását is.
“A legtöbb eseményünkről készítünk felvételeket, amelyek a youtube-ra, a Facebook oldalunkra és a weboldalunkra is kikerülnek, sőt email-ben is el tudjuk küldeni őket.” – sorolja Marianna.

Végül, de nem utolsósorban az iskolában a sportra (pl. DSE – diáksport egyesület, kardvívó egyesület) és a zenei nevelésre (3 kórus 3 korosztályban) is komoly gondot fordítanak.

 
A Benkő István Református Általános Iskola és Gimnázium diákjai szerencsések, mert a tanári karban is egység és gyerekcentrikus szellemiség uralkodik. Habár nehézségek mindenhol vannak, nem mindegy, hogy milyen attitűddel közelítünk hozzájuk: a Benkőben kihívásként és nem problémaként tekintenek rájuk.

Címkék: , ,