Korszakváltás az épületenergetikában!

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-21 | 21:23· Kő kövön

A Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) kibővített tematikával folytatja idén országos képzéssorozatát, melynek célcsoportja azok a műszaki szakemberek, akiknek szívügye a hatékonyság és az épületek kivitelezésének minősége.

 

A rendezvények fókuszában az a kérdés áll, hogy a megemelt energiahatékonysági követelményekre teherként vagy inkább lehetőségként tekintsünk? Vajon visszaszorulnak-e a beruházások a sztenderdek szigorodása miatt, vagy inkább ösztönzően hatnak az energiahatékonyabb épületek elterjedése felé?

A tapasztalat azt mutatja, hogy sok a bizonytalanság az épületek tervezéséért és kivitelezéséért felelős szakemberek között az energetikai előírások változásának alkalmazásában. Nagy szükség van az elméleti tudnivalók gyakorlattá alakítására, melyre a MEHI szakmai partnerei kiváló példákat tudnak bemutatni.

Különösen azoknak ajánljuk figyelmébe a rendezvénysorozatot, akiknek kevés ugyan az idejük, de egy napjuk van arra, hogy egy átfogó tematikájú szakmai nap keretében meghallgassák és megvitassák a legújabb műszaki, építészeti előírásokat és trendeket.

A képzésen való részvételért a Magyar Építész Kamara tagjai 2 kreditpontot kapnak. A Magyar Mérnöki Kamara ajánlott képzésként szereplteti a honlapján.

MMK_ajánlott képzés

 

Kibővített témakör

A képzéssorozat – a tavalyi tapasztalatok és részvevői visszacsatolás hatására – kibővített témakörrel folytatódik. Az egynapos képzések során megbeszélésre kerülnek a 7/2006. TNM rendelet előírásai, a költségoptimalizált és közel nulla energetikai szint elvárásai, és felállítanak energetikai alternatívákat is a tervezésre, kivitelezésre.

A résztvevők betekinthetnek megvalósult beruházások monitoring adataiba és beszélgethetnek olyan beruházókkal, akik saját tapasztalataikat osztják meg a „közel nulla” épületek üzemeltetéséről is. A kivitelezők munkájának megkönnyítése érdekében a konferencia foglalkozik az építési törvény módosításaival és a tapasztalatokkal, kitérve a tervezői-kivitelezői felelősség jogi szabályozására. Újdonság még, hogy a Könnyű Közmű Program gázkészülék-csere egyszerűsítése során változó szabályokat is nagyító alá veszik.

Fontos tudatosítani, hogy a szabályozás fokozatosan lép hatályba: 2018. január 1-től a költségoptimalizált, 2021. január 1-től a közel nulla energetikai szint követelményeit kell teljesíteni. Azonban, amíg a költségoptimalizált szintnél az építési engedély benyújtásának (vagy hatósági bejelentés elindításának) a dátuma, addig a közel nulla energetikai szint esetén a használatba vétel időpontja számít.

Screenshot 2018-03-21 21.20.54

 

Gyakorlati példákat hoznak a korszerű és elengedhetetlen épületburkolati megoldások alkalmazására, fókuszban azzal a kérdéssel, hogy hogyan felelhetünk meg a szigorodó hőtechnikai előírásoknak. Kiváló gépész szakemberek segítenek majd eligazodni a fenntartható hűtési-fűtési és melegvíz rendszerek megtervezésében és kivitelezésében, mely az egészséges lakó- és munkakörnyezet egyik alapja.

Az előadók a műszaki tudományokban, energetikában és építési törvényben jártas hazai szakértők lesznek, akik nemcsak az elméleti tudást fogják a gyakorlattal ötvözni, de egyszerre lesz jelen az építészi és gépészeti szemlélet és a tervezői és kivitelezői gondolkodásmód.
Az esemény színvonalát olyan kiváló előadók fémjelzik, mint Dr. Zöld András, a Debreceni Egyetem professzora, vagy oktató kollégája, Dr. Kerekes Attila, és Dr. Jámbor Attila, az építési törvény nagytudású ismerője.

 

Időpontok és helyszínek

MEHI_Képzés2018_Bp_ÉpítészTovábbképző

 

Diákoknak a részvétel ingyenes. Érdemes minél hamarabb jelentkezni, hiszen a részvételi díj korai jelentkezés (azaz rendezvény előtt 2 héttel bezárólag) esetén csak nettó 4000 forint.

Részletes programot, további információt a MEHI honlapon talál.

 

Címkék: ,