Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése

Doró Viki
Szerző: · 2017-07-25 | 15:35· Ki

Begyűjtötték a kétmilliomodik izzót

Az Electro-Coord Magyarország legfrissebb kampányában arra hívja fel a lakosság és a villanyszerelők figyelmét, hogy a kijelölt gyűjtőpontokon, illetve gyűjtőpartnereknél szabaduljanak meg a lámpa hulladékoktól.

 

A veszélyes anyagokat is tartalmazó energiatakarékos égők és lámpák nem kerülhetnek a kommunális hulladékba! – erre szeretné felhívni a lakosság figyelmét az Electro-Coord.
A hazai visszagyűjtési és újrahasznosítási rendszer kiépült, így bárki felelősen külön gyűjtheti az izzó- lámpa és fénycső hulladékot. Persze, ehhez elengedhetetlen, hogy a hulladék tulajdonosa valóban a megfelelő gyűjtőedénybe helyezze el a kiszolgált fényforrásokat, amihez az is elengedhetetlen, hogy elérhető távolságban legyen egy gyűjtőpont.
Magyarországon jelenleg 14 ezer ponton (pl. kereskedelmi egységekben, hulladékgyűjtő udvarokban, áruházakban) 20 ezer gyűjtőedényben gyűjtik elkülönítetten ezeket a speciális elektromos és elektronikai hulladékokat.

DSC_8673

A lámpa hulladék leadása ingyenes!

Az Európai Unió által előírt visszagyűjtési cél ezen anyagáram tekintetében 40% (ezt teljesítjük is), ezzel szemben az Electro-Coord célja, hogy 2017 végére az az arány elérje a 60%-ot, 2019-re pedig a 70-80%-ot. Közös érdekünk, hogy ez a szám növekedjen, mert a begyűjtött hulladék 85-89%-ban újrahasznosítható, ezáltal nagy mennyiségben biztosít – elsősorban üveget és fémet – az ipar számára. Kivételt képeznek a LED izzók, amelyeknek csak a 12%-a hasznosítható újra.

Érdekesség, hogy a hulladékban már megjelennek a hosszú élettartamukról közismert LED izzók is (0,5-1 tonna/év). Hogyan lehetséges ez? A fő ok az ún. fényhalál jelensége. Ez akkor következik be, amikor az adott fényforrás fényárama lecsökken a 70-80%-ára (gyártótól függően). Ilyenkor a fényerő már nem elegendő a megfelelő munkavégzéshez – ezért is cserélik le kétévente az irodaházak világítását.

 

Közös érdek

A „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” akció nyitó eseményén a lámpa hulladék szelektív gyűjtésének jelentőségére hívta fel a figyelmet Nagy János, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület Világítástechnikai Társaságának elnöke is, aki  jelképesen elhelyezte az idei kétmilliomodik lámpát a szelektív lámpa gyűjtőkonténerben. Az Electro-Coord számításai szerint ugyanis 2017-ben a szelektíven visszagyűjtött lámpák száma elérte a kétmillió darabot. Ahhoz azonban, hogy a keletkező lámpahulladék tervezett arányát (2017-ben 60 százalék) hasznosítani tudják, a lakosság és a villanyszerelők aktív részvételére van szükség az év hátralévő részében is.

Electro-coord-kampany

A „Közös érdek a lámpa hulladék szelektív gyűjtése” program célja az, hogy ismertté és népszerűvé tegye a gyűjtőpontokon történő szelektív hulladékgyűjtést, és ezáltal minél több lámpa hulladék juthasson vissza az ipari körforgásba.

 

Címkék: ,