Közösségi étterem: fizess, ahogy tudsz!

Megyeri Nóra
Szerző: · 2015-02-02 | 15:38· Be

„Inkább maradunk és segítünk mosogatni!” – humorizálunk olykor egy-egy borsosabb éttermi számla láttán. A poén az, hogy ez a valóságtól elrugaszkodottnak tűnő ötlet mára bizonyítottan működőképes elképzelés.
Az amerikai énekes, Jon Bon Jovi étterme az önkéntesség elvén működik évek óta sikerrel: pénz helyett közvetlenül munkával is lehet fizetni az ételért a Soul Kitchen-ben.

 

A tavaly októberben hároméves fennállását ünneplő Soul Kitchen egy közösségi étterem, amely azzal a céllal jött létre, hogy az ízletes és egészséges ételek fogyasztása közben a vendégek kerüljenek közelebb egymáshoz, beszélgessenek és így hosszabb távon egy segítő-támogató közösséget alkossanak.

Soul Kitchen

Jó társaságban jön meg az étvágy

 
Az étterem az étkeztetési funkcióján túl a közösségi tér szerepét is betölti.
Míg a közösségi kertek esetében a kertészkedés adja a találkozási pontot az emberek között, addig itt a közös étkezés nyújt lehetőséget új barátságok kialakítására. Szlogenjük: „Evés előtt mutatkozz be a körülötted ülőknek!” – az első lépés megtételére buzdít minden vendéget.
A „Remény ízletes” (Hope is delicious) mottó jegyében ételeik egészségesek, jó minőségű, lehetőség szerint bio alapanyagokból készülnek. Ugyanis

az étterem filozófiája szerint az egészséges ennivaló a lelket is táplálja.

Ezért a szakácsok mindig friss, helyi nyersanyagokkal dolgoznak, melyek egy része az étterem saját biokertjében nő. Minden étel nem titkos összetevője továbbá a szeretet, segíteni akarás, vidámság és kedvesség.
A menü felépítése a 3 fogásos amerikai konyhán alapszik: választható leves vagy saláta, egy főétel (húst tartalmazó vagy vegetáriánus), végül az étkezést egy frissen sült desszert zárja.

 

Ahol szeretet van, ott bőség is van

 
A New Jerseyben található közösségi étkezde a Jon Bon Jovi Soul Foundation égisze alatt működő nonprofit program.

Jon Bon Jovi

Egyik különlegessége, hogy étlapján nincsenek árak, az ételekért adománnyal lehet fizetni, mindenkinek belátása – pénztárcája – szerint. A minimális összeg 10 dollár, ami viszont szükség esetén kiváltható egy óra önkéntes munkával. Ugyanakkor ha valaki támogatni szeretné embertársai étkeztetését, megteheti azzal, hogy a minimumnál nagyobb összeget adományoz.
Két típusba sorolhatók az étteremben dolgozó önkéntesek. Vannak, akik csak a munkájukkal tudnak fizetni az ételért, és vannak, akik pedig a közösségen szeretnének segíteni azzal, hogy itt vállalnak valamilyen munkát. A rászorulók természetesen elsőbbséget élveznek a többiekkel szemben, de mindig szükség van segítő kezekre, így folyamatosan lehet jelentkezni a konyhai munkákra azoknak, akik tenni szeretnének valamit a közösségért – szerencsére erre sokan éreznek belső késztetést!
 
Hazai példa
A tavaly Budapesten nyílt Fánkydoo Palacsintázók zárt baráti klubként működnek, becsületkasszás rendszerben. Szerdától szombatig meghatározott mennyiségben – 100 darab palacsintát és üdítőt – szolgálnak fel a vendégeknek, akik annyit fizetnek, amennyit jónak látnak.

 
Az étterem három éves fennállása eredményesnek mondható, a közösségben önkéntesként résztvevők száma évről évre gyarapszik. 2014-ben a rászorulók és a segítő önkéntesek aránya elérte az 50-50%-ot, valamint már több mint 11.500 menüt szolgáltak fel. Egy helyi gazda pedig egy hold földet adományozott a Soul Kitchen részére, így a biokertészkedés nagyobb volumenben folytatódhat tovább.

Soul Kicthen

A Soul Kitchen kiváló példája annak, hogy egy jó ügy mentén az emberek együttműködése hosszútávon gyümölcsöző lehet, míg az így létrejött helyi kisközösség pozitív hatással van tagjainak életminőségére is.

 
Ismersz olyan éttermet Magyarországon, ami a cikkben leírtakhoz hasonló módon működik? Oszd meg velünk!
Várjuk leveled a megyeri.nora@recity.hu vagy a szerkesztoseg@recity.hu címre!

Képek forrása: Jon Bon Jovi Soul Foundation

Címkék: , , , ,