Különdíjat kapott Pécs a Megújuló Energiaforrások Bajnokságán

ReCity Magazin
Szerző: · 2014-07-01 | 13:12· Be

12 európai ország több mint 10.000 önkormányzata és régiója képviseltette magát a Megújuló Energiaforrások Bajnoksága (RES Champions League) ötödik évadjában, ami egy települések közötti európai uniós verseny, ahol az önkormányzatok a megújuló energiafelhasználás pályáján versengenek egymással. Pécs városa bebizonyította, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásban Európa legjobbjai között van.
 
A brüsszeli díjkiosztón összesen négy kategóriában hirdettek bajnokokat. 2014-ben a legeredményesebbek az osztrák önkormányzatok voltak, hiszen négyből három méretkategóriában ők szerezték meg az első helyet, a legnagyobb települések esetében (100.000 lakos felett) pedig egy német város győzedelmeskedett. 
 
A kiválasztás alapvetően kvantitatív adatokon alapult, vagyis azon, hogy összesen mennyi a telepített megújuló energia kapacitás az adott településen. Ezeket az adatokat egészítették ki kvalitatív információkkal, összesen 30 kritérium meghatározásával. A zsűri így figyelembe vette többek között azt is, mennyire elkötelezett a városvezetés a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt, végeznek-e szemléletformálást, van-e a településnek energiastratégiája, illetve hogy példát mutat-e az önkormányzat a közintézményeik energetikai korszerűsítésével, önkormányzati megújuló energia beruházásokkal. 

A díjazott városok képviselői

A verseny történetében számos magyar siker született: 2010-ben Orosháza lett a második saját kategóriájában, 2011-ben az 5000 lakos alatti kategóriában Nagypáli vehette át a 2. díjat, 2012-ben pedig 2 magyar település is bekerült a díjazottak közé, Bóly és Szarvas városa értek el 2., illetve 3. helyezést méretkategóriájukban.
 
A korábbi évekhez hasonlóan idén is született magyar siker, Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata különdíjat nyert.
Pécsre azért esett a zsűri választása, mert a városban a 100%-ban biomasszára alapozott távhő szolgáltatás mellett egyéb megújuló energiaforrásokat is hasznosítanak és az innovációra is nagy hangsúlyt fektetnek. A szennyvíztelepen hamarosan megkezdi működését a biogáz üzem, a nemrégiben átadatott Szentágothai János Kutatóközpont épületeit pedig egy több mint 100 szondás hőszivattyús rendszer látja el hőenergiával.
Az önkormányzat 2013-ban csatlakozott a Polgármesterek Szövetsége nemzetközi kezdeményezéshez, így bizonyítva elkötelezettségét a fenntartható energiagazdálkodás és a klímavédelem iránt.


Az ötödik éve zajló versenyen a magyar települések Németország, Franciaország, Olaszország, Lengyelország, Csehország, Ausztria, Belgium, Románia, Skócia és Szlovénia képviselőivel mérhették össze eredményeiket a megújuló energiaforrások hasznosítása terén.
A verseny az Európai Unió Intelligent Energy Europe programja által támogatott “100% Megújuló Energia Települések” projekt keretében zajlik.
A RES Champions League magyar fordulójának, a Napkorona Bajnokságnak szervezője az Energiaklub Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ.

 
Forrás: Energiaklub

 

Címkék: ,