Lezárult az Észak-Dél Kapcsolat iskolai partnerség

Doró Viki
Szerző: · 2015-01-27 | 14:41· Csemete

A ReCity Magazin indulásakor elhatároztuk, hogy minden, a lapban bemutatásra kerülő projektet igyekszünk nyomon követni és a fejleményekről, valamint az eredményekről beszámolni. Ezúttal Sierra Leone-ba térünk vissza a nemrégiben lezárult Észak-Dél Kapcsolat iskolai partnerségnek köszönhetően.

Tavaly májusban, egyik első riportunk az Artemisszió Alapítvány koordinálásával zajló – Európai Unió által támogatott – Észak-Dél Kapcsolatról szólt, arról, hogy miként hathatnak, mit tanulhatnak egymástól az európai és afrikai, jelesen a magyar és a Sierra Leone-i gyerekek.
Központi témának, megoldandó feladatnak a környezeti fenntarthatóságot, azon belül is a hulladékkezelés kérdését választották és mindkét országban nagy lelkesedéssel vetették bele magukat a munkába a projektben részt vevő iskolák diákjai.

Olvasd újra “Földrészeket összekötő iskolai partnerség” című írásunkat!

Akkor még senki sem sejtette, hogy néhány hónap múlva Nyugat és Közép-Afrikán végigsöpör az ebola járvány és a cikkben bemutatott freetowni iskola tanulóinak egészen más kihívásokkal kell szembenézniük…
Az országot sújtó gazdasági válság mellett a járvány és a mindebből következő éhínség fenyegető rémképe került a gyerekek életének középpontjába. A Sierra Leone-ban őszre kialakult kritikus helyzet pedig mintha senkit sem érdekelt volna, a világsajtóban ugyanis addigra már lecsengett az “ebola sztori”. 

A megszakadt iskolai partnerség, az életveszélyes helyzet, amibe az afrikai gyerekek kerültek, cselekvésre sarkallta az Artemisszió Alapítványt. Karácsony előtt nem sokkal az Adjuk össze oldalon a közösség anyagi támogatását kérték partneriskoláik diákjainak és családjaiknak megsegítésére. 
A célként megjelölt 300.000 Ft-ot fertőtlenítőszerekre, szappanra és rizs vásárlására kérték, melyet aztán – ha érkezik elég támogatás – a Sierra Leone-i, a helyi viszonyokat jól ismerő partnerszervezetük juttat el a rászorulókhoz.

Az emberek pedig segítettek!
Az összeg csupán 19 nap leforgása alatt összegyűlt 71 személy felajánlásából! Ez kiegészült még a 4 hazai partneriskola gyűjtésével, illetve a projekt zárókonferenciáján felajánlott támogatásokkal, így végül több mint 900.000 Ft-ot utalhattak át a kinti szervezetnek.

Nemrégiben sor került a 2 éve futó projekt lezárására is. Az eredményekről, a most megjelent A világ az osztályteremben iskolai partnerségről szóló kézikönyvről, valamint az élet által írt szomorú és nem várt fejleményekről számoltak be az Artemissziósok és a projektben részt vevő pedagógusok a “Globális iskolák” című konferencián, amelyről videó is készült.

“Mi azt gondoljuk, hogy a jó iskola nemcsak azt tanítja meg, ami van, hanem azt is, ami lehet. Ami nemcsak számolni, olvasni, írni tanít meg, hanem gondolkodni is. Kérdéseket feltenni a világ dolgairól, megkérdőjelezni a válaszokat és cselekvésre buzdítani a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt.”
(Idézet Szántó Dianától, az Artemisszió Alapítvány elnökétől)
 

 

Címkék: ,