Magyar építészeti siker egy menekülttábor életkörülményeinek javításáért

ReCity Magazin
Szerző: · 2014-10-21 | 11:21· Kő kövön

2014. október 16-án hirdették ki a fenntartható építészet terén az egyik legrangosabb világversenynek számító Holcim Awards afrikai és közel-keleti régiójának díjazottjait. Az egyik különdíjat egy pécsi építésziroda, az ArchSus Csoport két munkatársa, Szabadics Attila és Rácz Mónica vehette át.
 
 
A svájci központú Holcim Foundation által kiírt – negyedik alkalommal meghirdetett, 2 millió dollár összdíjazású – fenntartható építészeti pályázatot a Föld öt régiójában (Európa, Észak-Amerika, Dél-Amerika, Afrika és a Közel-Kelet, Ázsia és Óceánia) egymással párhuzamosan rendezik meg 2013/2014-ben, melyet 2015-ben az addigi díjazottak közötti globális verseny követ.
Olyan építészek, tervezők, mérnökök, projektgazdák, építő- és kivitelező vállalatok pályaműveit várták, akik fenntartható válaszokat adnak korunk építészetének és építőiparának technológiai, környezeti, társadalmi, gazdasági és kulturális kérdéseire.
A “Next Generation” kategóriában pedig ötlet szintjén megálmodott projekttervekkel nevezhettek a fiatal szakemberek és diákok.
 
 
2014. október 16-án Bejrútban az afrikai és közel-keleti régió díjazottjait hirdették ki.
Az egyik különdíjat a pécsi, fenntartható építészettel foglalkozó ArchSus Csoport két tagja, Szabadics Attila és társalkotóként Rácz Mónica vehette át a több mint 70 000 főt befogadó délkelet-mauritániai Mbera menekülttáborban létesítendő egészségügyi központ és iskola tervéért (White Canvas).

White Canvas
White Canvas - Szabadics Attila és Rácz Mónica (ArchSus Csoport) terve. Kép: Holcim Foundation

A pályázat a zsűri értékelése alapján azért kapta meg az elismerést, mert a terv az intelligens technológiai fejlesztést ötvözi a szociális célokkal, és egyszerű, de hatékony eszközökkel teszi könnyebbé a félsivatagi és sivatagi területen fekvő menekülttáborban élők életét. Különösen két technikai szempontot emeltek ki: a sátrak könnyű szerkezetét, melynek köszönhetően könnyen összeállíthatóak, valamint a fázisváltó anyagokkal működő akkumulátorokat, melyek biztosítják a megfelelő hőmérsékletet a sátrakban a forró napokon és a hideg éjszakákon is további energia felhasználása nélkül. 

Az eseményén 9 különböző országban megvalósítandó 12 munkát ismertek el összesen több mint 330 000 dollár pénzjutalommal.

A főkategória első három helyezettje:

1.     A török Onat és Zeynep Öktem (ONZ Architects) terve Ankara ipari körzetében egy ökológiai park létesítéséről szól, amely minimális környezeti beavatkozással hozna létre közösségi teret. (100.000 dollár)
2.     A libanoni Raëd Abillama Architects egy bejrúti fenyves park rehabilitációjának tervével aratott sikert. (50.000 dollár)
3.     Az etióp projekt Dirk Donath vezetésével a városi épületek elemeinek közel 90%-át helyi mikro- és kisvállalkozások segítségével állítaná elő. (30.000 dollár)

A projektek részletes leírása a Holcim Foundation oldalán tekinthető meg.

2014 szeptemberében is született egy magyar siker. Az európai régió versenyében a „Next Generation” kategória negyedik helyezettje Dankházi András lett. Az általa tervezett épület a környező hőerőművekből kibocsátott hűtővizet hasznosítja. A hűtővíz – sótalanítással – fűtésre és ivóvízként is hasznosítható. Része a projektnek az épület tetejére tervezett úszómedence is, melyet szintén a hűtővízzel fűtenének.
 
A 2008/2009-es Holcim Awards versenyen Janesch Péter és tervező csapata nyerte el az európai fődíjat – a végül meg nem épült kormányzati negyed tervével.

 

 

Címkék: , , ,