Magyarország “superfood”-jai

Doró Viki
Szerző: · 2017-07-17 | 14:05· Be

A Felelős Gasztrohős Alapítvány ismeretterjesztő kampányait nemcsak azért érdemes nyomon követni, mert a túlfogyasztással, élelmezéssel kapcsolatos problémákra mutat rá, hanem mert egyből megoldásokat is kínál. Legújabb, a “superfood” trendeket górcső alá vevő kampányuk is azt a célt szolgálja, hogy felismertessék a lakossággal és a vendéglátóhelyekkel, hogy bizony, a távolról érkező, trendi alapanyagoknál sokszor tápanyagtartalomban és árban is jobbak hazai megfelelőik. A Gasztrohősöknek meggyőződésük, hogy lehet egészségesen, változatosan és izgalmasan étkezni hazai és régiós alapanyagokból is.

 

Először is tisztázzuk, mit nevezünk superfood-nak! A kifejezés nem újkeletű, azonban napjainkban – a különböző gasztrotrendek szárba szökkenésével – éli igazán virágkorát. A különösen egészséges és tápláló ételek szinonimájaként használatos, azonban hazánkban egy eltorzult értelmezése terjedt el. Minél egzotikusabb (értsd messziről érkezik és drága) valami, annál inkább elhisszük “szuperélelmiszer” voltát. Kicsit olyan ez, mint a mondás, mely szerint “messziről jött ember azt mondd, amit akar”. És miközben járjuk a bioboltokat az antioxidánsban, ásványi anyagban, vitaminban gazdag “superfood”-okért, nem is sejtjük, hogy azok valójában egy karnyújtásnyira hevernek tőlünk. Ugyanis Magyarországon is bőven akadnak szuper alapanyagok, sőt, sok közülük kenterbe veri divatos “ellenfeleit” is!

Lássuk, kik ők!

Kőfaragó Anna VS4
Kőfaragó Anna VS3
Kőfaragó Anna VS2
Kőfaragó Anna VS1

Tartalom: Táptudás
Design: Kőfaragó Anna

 

Környezetvédelmi szempontok

A helyi, szezonális, bio élelmiszerek fogyasztása nemcsak a saját egészségünk és ízlelőbimbóink szempontjából jó választás, hanem a helyi gazdaság fejlesztése és az élelmiszer-kilóméterek csökkentése miatt – vagyis környezetvédelmi szempontból – is fontos. A főleg importált alapanyagokra alapozott étrend akár négyszer annyi üvegházhatású gáz kibocsátással járhat, mint az elsősorban helyi élelmiszerekből álló! Ráadásul sokszor az aktuálisan trendi “superfood”-ok jóval drágábbak is, mint hazai versenytársaik, ezért a lokális beszerzéssel spórolhatunk is.

A Gasztrohősök legújabb kampányukban a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, táplálkozástudományi és turisztikai szakemberek segítségével összeállították hazánk “superfood” térképét, amely ahhoz nyújt iránymutatást, hogy a sokszor “szuperélelmiszernek” hívott egzotikus alapanyagokat milyen hazai termékekkel érdemes kiváltani. A következő hetek során online felületeiken mutatják be a hazai régiók kiváló alapanyagait, receptjeit, sőt, arról is kaphatunk információt, hogy belföldi utazásaink során melyik termelői piacokon tudunk beszerezni különleges hazai alapanyagokat.

Kőfaragó Anna-térkép

 

Az általuk javasolt szuper élelmiszerekből készült finomságokat a következő hetekben az alábbi Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel büszkélkedő éttermekben kóstolhatnak az érdeklődők: Yes, Chef!, Kozmosz Vegán Étterem, Slow Foodiez, Bistro No Waste, Kishableány, Szimpla háztáji, DIÓ delicate:cantine.

 

Címkék: , , , ,