Megérkezett az életveszélyes, extrém hideg

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-02-26 | 12:59· Fókusz

Akár -15 Celsius-fok alá is hűlhet a levegő!

Szombat déltől életbe lépett az ún. vörös kód. Az extrém hideg miatti országos riasztás a mostani meteorológiai előrejelzések alapján várhatóan egy hétig lesz érvényben. Fokozottan figyeljünk oda az utcán kihűléssel fenyegetett embertársainkra, és négylábú barátainkra is!

 

A következő napokban várható extrém hideg idő miatt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára szombat déltől vörös kód riasztást léptetett életbe. A “vörös kód” kiadása esetén a bentlakásos szociális intézményeknek is ellátást kell biztosítaniuk hajléktalan embereknek, amennyiben a diszpécserszolgálat azt jelzi, hogy a hajléktalanokat ellátó rendszer az adott szükségletű hajléktalant nem tudja fogadni. Czibere Károly pénteki sajtótájékoztatón elmondta: a potenciális befogadó intézmények, a diszpécserközpontok és az utcai szociális munkások is felkészültek a riasztással járó feladatokra.

Fokozottan figyeljünk oda az utcán kihűléssel fenyegetett és az otthonukban egyedül élő idős emberekre, és szükség esetén hívjunk nekik segítséget!

hajléktalan

Fotó: Karen Bleier/AFP/

A diszpécserszolgálat telefonszámai megtalálhatók a diszpecserportal.hu oldalon.
Az ún. Éjszakai Túlélési pontok olyan intézmények, amelyek a rendkívüli hidegben mindenkit befogadnak, nem küldenek el rászorulót.

 

Izolációs fóliával is segíthetünk!

A MagNet Bank 5 éve indította el “Adj meleget!” programját, mellyel hozzájárul, hogy mi is segíthessünk a rászoruló hajléktalanokon. A közösségi bank fiókjaiban jelenleg 4500 db izolációs fóliából készült takaró vár arra, hogy gazdára találjon. A takarókat bárki szabadon elviheti és odaadhatja az arra rászorulóknak. Ezek a fóliák a testhő akár 80-90 százalékát is megőrzik, így segítve a harcot az akár végzetesnek bizonyuló kihűléssel szemben.

Adj meleget!

Az izolációs fólia segít melegen tartani azokat, akiket a kihűlés veszélye fenyeget

 

Óvjuk négylábú barátainkat is!

Az extrém hideg miatt az állatok is közvetlen életveszélynek vannak kitéve!
Ha kóbor ebet látunk, hívjuk a következő számok valamelyikét: 06 (1) 301-7500 vagy 06 (1) 347-0830.
A bejelentéssel kapcsolatos további információkat ezen a linken találja.
 Az elkóborolt kutyák bejelentését és megtalálását segíti az ebkereső oldalon elérhető Kutyakereső elnevezésű ingyenes alkalmazás.

A kertben tartott és az utcán sétáltatott állatokra is komolyabban oda kell figyelnünk!
A legjobb megoldás, amivel elkerülhető házi kedvencünk fagyása, ha ezekre a napokra beengedjük őket fűtött helyre, például a garázsba vagy a házba. Amennyiben erre nincs lehetőségünk, úgy tartsuk be az Orpheus Állatvédő Egyesület javaslatait!

  • Ellenőrizzük, hogy a kutyaház megfelelően szigetelt-e, gondosan ki van-e bélelve!
  • Feltétlenül biztosítsunk energiában dús eleséget!
  • Napközben többször is ellenőrizzük az állat ivóvizes tálát, a fagyott vizet langyosra kell cserélni!
  • Az utcán sétáltatott állatok tappancsait szétmarhatják a sózott járdaszakaszok, ezért ajánlatos ezeket a helyeket elkerülni, vagy a kedvencünk tappancsát “cipővel” megvédeni! (Ilyenkor jól jön a vízálló anyagból készült kutyacipő, sőt, a melegen tartó kutyaruha is.)
dog-1755423_1280

Ők is veszélynek vannak kitéve az extrém hidegben (Kép forrása: pixabay.com)

Ilyen a jó téli kutyaház: Vásárolhatunk hőszigetelt kutyaházat, ugyanezt (ha van barkács műhely) otthon mi magunk is elkészíthetjük. A hideg ellen védő kutyaház a kutyánál kicsit kell, hogy nagyobb legyen. A túl nagy házat a kutya nehezebben „fűti be”. A ház kívülről és belülről fából kell, hogy legyen, köztes anyagként szigetelőhabot tölthetünk bele. A jó kutyaház 5-6 cm-es lábakon kell, hogy álljon, ez megvéd a saras esőtől, a latyakos hótól is. A házon belül puha szőnyeggel, rongyokkal béleljünk. A bélést hetente, kéthetente higiéniai okokból cseréljük le. Udvaron telelő kutyust télen nem szabad fürdetni. Paraziták elleni permettel meleg helyen kezeljük le, hogy tudjon rendesen száradni. A kutyaházat tegyük fedett helyre, lehetőleg minél szélvédettebb, melegebb helyre. Ha nagyon hideg van, a kinti kutya is kapjon napjában többszöri élelem mellett bebocsátást fűtött helyre (kazánház mellé, garázsba).

 

A cikk forrása: Ecolounge

Címkék: ,