Megjelent Tom Szaky Hulladék-Tudatosan című könyve

Megyeri Nóra
Szerző: · 2014-07-17 | 17:42· Ökoszalon

A környezetvédelem egyik sarkalatos pontjával foglalkozik Tom Szaky Hulladék-Tudatosan című könyve: mit tehetünk azzal az óriási hulladékmennyiséggel, amit naponta termelünk háztartásainkban? Újrahasznosítás kérdéskörben szinte nem is írhatott volna hozzáértőbb ember a témáról, mivel Tom – és cége, a TerraCycle – több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy akár olyan hulladékból is újból nyersanyagforrás váljon, mint egy cigarettacsikk. 

A 2014. június 30-án az Unio Mystica Kiadó gondozásában megjelent kötet egyik kulcsgondolata, hogy a hulladék tulajdonképpen közgazdaságtani kérdés: „Ha a hulladéktermelés csökkentése érdekében komolyan szeretnénk korlátozni a vásárlásainkat, vagy kifejezeten hosszú élettartamú termékeket vásárolni, akkor valószínűleg negatív hatást gyakorlunk a gazdaságra és megnehezítjük a növekvő lakosság jövedelmező foglalkoztatását.”

A hulladék keletkezésének pedig mi magunk vagyunk az okai, tehát a megoldás is a mi kezünkben van.
A természetben a körfolyamatok ciklikusak, ami az egyik élőlény számára végtermék, az egy másiknak alapanyag – a szemét fogalma tehát itt nem is létezik. Ellentétben ezzel, az árucikkek előállításának gazdasági folyamata alapvetően egyirányú: természeti erőforrások kitermelésével nyersanyagokhoz jutunk, amiből előállítjuk a termékeket, majd fogyasztóként megvásároljuk azokat, végül hosszabb-rövidebb életciklus után hulladékként kikerülnek a körforgásból.

Csupán az utóbbi évtizedek felismerése, hogy bolygónk készletei végesek és ezért a szemétlerakók és hulladékégetők nem jelentenek valódi megoldást, így kénytelenek vagyunk az újrafelhasználás (reuse), a továbbhasznosítás (upcycling), illetve az újrahasznosítás (recycling) cirkuláris útvonalaira lépni.
 
Ezen az úton kalauzol végig minket a Hulladék-Tudatosan című könyv, melynek egyik értéke, hogy azok számára is könnyen befogadható és követhető, akik korábban nem foglalkoztak e problémával.
A kötet első felében elméleti áttekintés kapunk – az alapfogalmak definícióival tűzdelve – a hulladék keletkezéséről és kezelésről, majd konkrét, gyakorlati tanácsokat a mindennapi háztartási hulladékunk kezeléséhez.
 
Összességében nem a fogyasztás csökkentésében látja a kiutat Tom Szaky, hanem egy tudatosabb vásárlói viselkedésben, ahol a pénztárcánkkal szavazunk – úgymond a gazdaság nyelvén kommunikálunk – és ezzel befolyásoljuk azt, hogy mennyi potenciális hulladékra mondunk igent. Ezt a mennyiséget pedig akkor kezeljük megfelelően, ha minél nagyobb hányadát hasznosítjuk újra, annak figyelembevételével, hogy ez a folyamat is erőteljes energiafelhasználással jár.
 
Pozitívuma a műnek, hogy a hulladékra, mint értékre tekint. Ez a hozzáállás fontos lenne, hogy megjelenjen a hétköznapok során a tudatunkban és befolyásolja a viselkedésünket egy környezettudatosabb irányba.

 

Címkék: , , ,