Megkóstolni és megszeretni – Gasztro Randi harmadszor

Doró Viki
Szerző: · 2016-10-26 | 13:23· Be

Az első találkozáson még feszengünk. Bizalmatlanul méregetjük egymást, hiszen mindenkit értek már csalódások. Az ismerkedés e korai fázisában minden szónak különös jelentőséget tulajdonítunk, próbáljuk felmérni, mit várhatunk a másiktól. Vajon összepasszolunk? Habár ez sok mindenen múlik, de a kölcsönös szimpátia biztató kezdet.
Jól tudja ezt a Felelős Gasztrohős Alapítvány is, hiszen harmadik alkalommal szervezte meg a termelőket és éttermeket összehozó Gasztro Randit.

 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány évek óta segíti tanácsaival, rendezvényeivel (ilyen volt pl. a Jövő-t-Evő programsorozat) az éttermeket abban, hogy működésük és ételkínálatuk is fenntarthatóvá váljon. Utóbbihoz elengedhetetlen, hogy az alapanyagokat ne külföldről, hanem Magyarországról, lehetőség szerint minél kisebb távolságról szerezzék be. Mivel – a termelőkkel is kapcsolatot tartva – a Gasztrohősök tudják, hogy kiváló minőségű, vegyszermentes zöldségek és gyümölcsök, tejtermékek és húsok itthon is elérhetők, ezért 2015-ben úgy döntöttek, Gasztro Randi néven kapcsolatépítő programot szerveznek.

gasztro_randi2

Nagy érdeklődés mellett zajlott a 3. Gasztro Randi

Miért van szükség „közvetítőre”?

Az éttermek többsége sajnos még mindig nem az évszakhoz igazítja a menüt (vélt vagy valós vendégigényeknek megfelelve). Aki mégis figyelembe veszi, hogy bizonyos alapanyagok csak szezonban érhetők el, akkor az jogosan(?) várhatja el a beszállítójától, hogy az biztosítson mondjuk egész tavaszra elegendő spárgát. Ja, hogy a hosszú tél után minden vendég friss, roppanós zöldspárgára vágyik, ezért a készletek pillanatok alatt kimerülnek? Oldja meg! A termelők pedig sokszor arra hivatkoznak, hogy nem éri meg nekik – adott esetben az ország másik feléből – Budapestre szállítani az árujukat.
Ráadásul az éttermeknek sokszor nincs idejük, lehetőségük személyesen ellátogatni a gazdaságokba, megnézni, kóstolni, szagolni a friss zöldségeket, gyümölcsöket. Így a kapcsolatuk a beszállítókkal sekélyes marad, pedig a bizalom ebben a műfajban is elengedhetetlen.

Ezért a Gasztro Randi célja, hogy elősegítse a párbeszédet és a beszállítói együttműködések kialakítását a hazai termelők és vendéglátóhelyek között.

A találkozók hatékonysága érdekében minden kiállító (termelő és gyártó, forgalmazó egyaránt) előszűrésen esik át. A Fenntartható Vendéglátóhelyek és a Felelős Gasztrohős Alapítvány által támasztott követelmények között például

a vegyszerek mellőzése, a szabadtartásos állattartás és a számlaképesség

is szerepelnek.

Tavaly két alkalommal rendezték meg a programot a Szimpla Kertben, növekvő érdeklődés mellett. A találkozók eredményeként született néhány beszállítói szerződés, de a pozitív visszajelzésekből érezték, hogy „valamibe nagyon belenyúltak”, ezért a programot 2016-ban is megszervezték.

Október 19-én így ismét randevúzhatott egymással étterem és termelő! Az óriási lelkesedés, a jelentkezők magas száma pedig még a Gasztrohősöket is meglepte.

 

Ízkavalkád

Több mint 50 étterem regisztrált az eseményre – köztük a Felelős Gasztrohős által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek és a hazai csúcsgasztronómia éllovasai közé tartozó – Michelin csillagos – éttermek, a Costes és a Borkonyha is. Utóbbi séfje, Sárközi Ákos, a helyszínen is bemutatta főzőtudományát. Neve sokak számára ismerősen csenghet, hiszen ő az egyik kereskedelmi csatornán futó gasztro-vetélkedő, a Konyhafőnök séf zsűritagja is.

A 17 termelő az ország különböző pontjairól érkezett, Pécstől Kisberényig, Gyulától Dunaalmásig képviseltették magukat. A kínálat is hasonlóan színes volt, az éttermek képviselői kóstolhattak sajtokat és tejet, csírákat és nyers süteményeket, biosört és biosörpárlatot, tojást vagy épp mangalicát. Annak ellenére, hogy október közepén jártunk, a zöldségkínálat is bőséges volt.

csirak2

Ínycsiklandozó csírák és nyers ételek Pécsről


„A külföldön egyre elterjedtebb farm-to-table
(termőföldtől-az-asztalig) elven működő vendéglátóhelyek itthon is kezdik megvetni a lábukat; bár hosszú az út még odáig, hogy sok ilyen hely közül válogathassanak az étterembe járók. Szeretnénk elérni, hogy a séfek aszerint állítsák össze ételeiket, ami a saját termelői hálózatukban éppen kapható; a termelők pedig azokat a fajtákat termesszék, ami a saját földjükben a lehető legfinomabb, leginkább tápanyagdús lehet. Így kerülhet majd igazán finom, egészséges, szezonális élelmiszer a vendégek asztalára!” – mondta Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány fenntartható vendéglátóhely szakértője.

Újdonságként, a termelők mellett ezúttal 10 különböző környezetbarát termék forgalmazóival is megismerkedhettek a résztvevők: a HORECA szektorban használható környezetbarát csomagolóanyagok, tisztítószerek és hulladékkezelési megoldások – például beltéri komposztálógép – is bemutatásra került.

doremi

Ma már a biológiailag lebomló dobozok, poharak és evőeszközök is elérhetők

A termelők a jelenlétért jelképes, 1500 Ft-os regisztrációs díjat fizettek, míg az éttermek 2000 Ft-ért vehettek részt az eseményen.

 

Bízunk benne, hogy a kezdeti lelkesedés további „randikat” eredményez, és a fellángolásokból hosszú távú kapcsolatok bontakozhatnak ki!

 

Címkék: ,