Megnyílt a nevezés a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválra

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-01-03 | 12:13· Ökoszalon

Harmadik alkalommal kerül megrendezésre 2017. május 26-28. között a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál, melynek keretében két filmszemlét hirdetnek meg: a Nemzetközi és a Kárpát-medencei Filmszemlét.

A fesztivál szervezőinek célja, hogy a filmszemlék által minél több, a természet- és környezetvédelem, valamint a tudomány területén tevékenykedő tehetséges alkotónak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget itthon és külföldön egyaránt. Ezért tekinthető mérföldkőnek, hogy 2016-ban a világ kiemelkedő nemzetközi természet- és környezetvédelmi filmfesztiváljait koordináló Green Film Network a tagjai közé választotta a gödöllői filmfesztivált, megnyitva ezzel a lehetőséget a magyar ajkú, kiemelkedő alkotók és alkotásaik számára a nemzetközi fesztiválokon való évenkénti megmérettetésre, kapcsolatépítésre.

zsilasandor_szh-03005

34 ország, közel 300 film

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál rövid idő alatt a régió egyik kiemelkedő természet- és környezetvédelmi eseménye lett. 2016-ban 34 országból közel 300 film és több ezer látogató érkezett Gödöllőre! A fesztivál ideje alatt 100 filmet vetítettek ingyenesen, és 10.500 fő programrészvételt regisztráltak. A pénteki “Diák napra” több mint 1000 diák regisztrált előzetesen és vett részt kihelyezett óra vagy osztálykirándulás keretében a fesztiválon.

2017-ben a fesztivál égisze alatt két filmszemle (a Nemzetközi Filmszemle és a Kárpát-medencei Filmszemle) kerül megrendezésre. Gödöllőn a teljes versenyprogram, míg az ország 12 nagyvárosában természet- és környezetvédelmi tematikájú filmek válogatása kerül levetítésre.

A versenyfilmek ingyenes vetítése mellett a már hagyományosnak mondható természetvédelmi-környezetvédelmi szórakoztató programok, a megújuló Varázslatos Magyarország szabadtéri fotókiállítás, filmszakmai és környezetvédelmi konferenciák, “Jam for Nature” zenei tehetségkutató verseny és könnyűzenei koncertek várják a látogatókat 2017 májusában Gödöllőn.

A fesztivál 2017-es Gáláján, amire a záró napon kerül sor, hazai és külföldi nevezett alkotók és a szakma képviselői jelenlétében 6 kiemelt díj, 9 szekció díj és számos különdíj (pl. Fesztivál fődíj, Rockenbauer-emlékdíj, Kárpát-medencei külhoni magyar alkotó díja, Legjobb fiatal alkotó díja) kerül átadásra.

juhasz-melinda-szobrok

A szemle legjobbjainak járó “Ugró szarvas” szobrokat Varga Zoltán Zsolt készítette. Fotó: Juhász Melinda

Nevezési feltételek

Két filmszemlére nevezhetnek az alkotók:

A Nemzetközi Filmszemle kategóriái:

 1. Természetfilmek (természeti értékeinket, tájainkat és a változásukat bemutató filmek)
 2. Természet- és környezetvédelemi dokumentumfilmek (a biológiai sokféleséget, a klímaváltozás hatásait, az embert, aki megóvja, és aki együtt él a természettel bemutató alkotások)
  – Televíziós produkciók/független filmek
  – Rövidfilmek, internetes videók, független kisfilmek
 3. Tudomány és természet (ismeretterjesztő dokumentumfilmek, a tudomány szerepe a természeti értékek megóvásában, az ember alkalmazkodásában, természet adta lehetőségek, ötletek a tudósok számára)
 4. Útifilmek és expedíciós filmek (“ismerd meg és őrizd meg a világod, annak értékeit”)
 5. Animációs filmek (természetvédelem, környezetvédelem, ökológiai lábnyom témakörben)
zsilasandor_memory


A Kárpát-medencei Filmszemle kategóriái
 (mely a Kárpát-medence természeti, illetve kulturális értékeit bemutató alkotások szemléje):

 1. A Kárpát-medence természeti értékei (a Kárpát-medence Európa egyik különleges klimatikus és geológiai helye, védelme és megőrzése kiemelten fontos feladat)
  – Természetfilmek
  – Dokumentumfilmek
 2. Vidéki élet, hagyományok (a Kárpát-medencében élő népek hagyományai, örökségei fontos részét képezik az itt élők kulturális örökségének)

A nevezések két helyen nyújthatók be:
– a fesztivál hivatalos weboldalán: Nevezési lap
– a Reelport nemzetközi online felületén (itt a Fesztivál logójára kattintva van lehetőség a nevezés elindítására)

Nevezési határidő: 2017. február 28. éjfél

A részletes nevezési kiírás a fesztivál honlapján érhető el.

 

Címkék: , , ,