Megvannak az Ozone Zöld-díj nyertesei

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-10-17 | 23:14· Etikus üzlet

Október 14-én nyolcadik alkalommal adták át – 5 kategóriában – az Ozone Zöld-díjat, ami a környezettudatosság elengedhetetlen szerepére hívja fel a figyelmet. A természetvédelemmel foglalkozó műsorairól ismert Ozone TV szakértőkből álló zsűrije  rekordszámú pályázat közül választotta ki a legkreatívabb ötleteket és innovációkat, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy kisebb ökológiai lábnyomot hagyjunk magunk után.  

 

Az Ozone Zöld-díj előzsűrijének a ReCity Magazin főszerkesztője, Doró Viki is tagja volt. Hozzá a 68 beérkezett pályaműből 10 db jutott el véleményezésre, de már azokból is egyértelműen kitűnt, hogy igen erős lesz a mezőny, jobbnál jobb megvalósult, működő projektekkel találkozott. Külön öröm volt számára, hogy legtöbbjük a fenntarthatóságot komplexen értelmezte, nem csak egy-egy részterületre kívánt megoldást nyújtani, valamint azt is, hogy a szemléletformálás is egyre nagyobb hangsúlyt kapott.

A díjátadót a Zöldgömb Fesztivál keretén beül az Akvárium Klubban rendezték meg, ahol a zsűri elnöke, Dr. Béres András, a Herman Ottó Intézet szakmai ügyvezető-helyettese nyitóbeszédében kifejtette, tapasztalatai szerint kifejezetten fontos, hogy a pályázók egy ilyen eseményen megmutathassák magukat és követendő példát állítsanak az emberek számára.

„Nagyon sok kiemelkedő és szemléletformáló pályamunkával találkoztunk, az elektromos autózástól, az éghajlatváltozáson át a fogyatékkal élők bevonásáig. Az egyszemélyes civil kezdeményezések is igazolják, hogy már egyetlen ember is sokat tehet az élhetőbb környezet megteremtéséért” – mondta Dr. Béres András.
 

ozone-zolddi_logo
 

Magánszemély kategória

A magánszemélyek kategóriájában Tóth Andrea lett az első, aki a Háztartásom Hulladék Nélkül című blogján ad tanácsokat azzal kapcsolatban, hogyan lehet zöldebb, környezettudatosabb, és mindenekelőtt minimális hulladéktermelő háztartást vezetni. Andrea a blog mellett egy jelenleg 11.000 fős Facebook közösséget is kialakított a témában, annak érdekében, hogy minél több háztartás tudatosan figyeljen a háztartási hulladák mennyiségének minimalizálására.

  1. helyezett: Lenner Ádám
  2. helyezett: Kocsis Dóra és Német Edvárd

Különdíj: Dr. Erdős László

 

Iskola, óvoda kategória

Iskola, óvoda kategóriában a Tisza-parti Általános Iskola emelhette magasba a díjat, akik jótékonysági futást és kórházban lévő beteg gyerekeknek mesekönyv gyűjtést szerveznek, mellette pedig fűszerkert, gyakorlókert, mezítlábas ösvény és komposztáló létrehozásával szeretnék jobbá tenni a világot.

  1. helyezett: Hódmezővásárhelyi Egyesített Óvodák Szabadság téri telephely
  2. helyezett: Lakiteleki Iskola és Észak-Kelenföldi Óvoda Újbudai Palánták Óvoda Telephely

 

Civil szervezet kategória

A PET Kupa nyerte a civil szervezetek kategóriáját, amely úttörő megoldásaival szórakoztató és csapatépítő kalanddá varázsolja a szemétszedést. A projekt felderíti a legnagyobb PET-palack lerakóhelyeket a Tisza mentén, és az így gyűjtött szemétből versenyzésre alkalmas hajókat készítenek. Az elmúlt 5 évben már 47 hulladékhajót építettek. Aktivitásuk 180 súlyosan szennyezett terület felderítését, 18 tonna szennyező anyag eltávolítását és 27 szennyezett terület megtisztítását eredményezte.

  1. helyezett: Muszáj Természetvédelmi Koordinációs Egyesület és Jövő Öko-Nemzedéke Alapítvány (JÖN)
  2. helyezett: Muzsikál az Erdő Alapítvány
ozone-zolddij_csoportkep

Zsűritagok és díjazottak

KKV kategória

A kkv kategóriában két nyertest is hirdettek: a Water&Soil Kft. innovációjának segítségével akár 50%-kal csökkenthető a szükséges öntözővíz mennyisége, ami egy vízben oldódó anyagnak köszönhető. A második nyertes, a Seed Bonbon, akik papírhulladék újrahasznosításával alkotnak színes édességet imitáló, virágmagot tartalmazó papírformákat, azaz magbonbonokat.

  1. helyezett: Katica Tanya Élményközpont
  2. helyezett: Öntözés.hu Kft.

 

Nagyvállalat kategória

A nagyvállalatoknál a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. és a Nissan Sales CEE Kft. állhatott a pódium tetejére. Előbbi a Szemléletformáló és Újrahasználati Központjaiért, melyek célja, hogy megismertessék és elfogadtassák a társadalommal a hulladékok korszerű szelektív gyűjtését. Az újrahasznosított tárgyak mellett interaktív tanórákkal növelik a környezettudatosságot a lakosságban. A Nissan egy olyan egyedi energiatárolási rendszer kidolgozásáért részesült elismerésben, amely lehetővé teszi, hogy az emberek saját maguk újrahasznosítsák a Nissan LEAF-jük akkumulátorát.

  1. helyezett: ”VKSZ” Veszprémi Közüzemi Szolgáltató Zrt.
  2. helyezett: Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház

Címkék: