Mikroműanyagok: az alattomos mérgezők

Belső Olga
Szerző: · 2018-03-23 | 17:55· Ki

Egy ártatlannak tűnő zokniról vagy műszálas ingről is mikroszálak ezrei kerülnek a mosás során a természetes vizekbe, majd a táplálékláncon keresztül a tányérunkra.

 

Aki egy kicsit is környezettudatosan él, hamar eljut oda, hogy nem vásárol egyszer használatos műanyag dolgokat, ideértve a különböző élelmiszerek és italok csomagolását is. Vagy ha mégis úgy alakul, akkor igyekszik ezektől szakszerűen, felelős módon megszabadulni, és elindítani az újrahasznosítás útján. Már ezzel is sokat lehet tenni a környezetért – és persze saját magunkért, hiszen a szemetünkkel saját termőtalajunkat és vizeinket szennyezzük, épp azt, ahonnan az ételünk és italunk is származik.
Elég kemény belegondolni, hogy a Földön a szemét is körforgásban van, és az egyik állomása az, hogy megesszük, megisszuk!

pollution

A természetbe kikerülő műanyag hulladék – napsütés és víz hatására – lassan apró darabokra, mikroműanyagokra bomlik, de nem tűnik el! (Kép forrása: pixabay.com)

Vannak azonban sokkal alattomosabb kis szennyezők is, amiket nem lehet csak úgy szelektálni és újrahasznosítani, mint mondjuk egy PET-palackot. Ezek pedig azok a mikroszálak, amelyek a műszálas ruhákból kerülnek a vizekbe.

 

Mik azok a mikroműanyagok?

A műanyagok rendkívül előnyös tulajdonságaik miatt terjedtek el villámgyorsan, és ma már nem is igazán tudjuk elképzelni az életünket nélkülük. Habár, ha egy kicsit megerőltetjük a fantáziánkat, talán mégis sikerülni fog. Az egyik ilyen remek tulajdonságuk az, hogy nagyon stabilak és ellenállóak, vagyis nem bomlanak le, hanem itt maradnak velünk, szinte az idők végezetéig.
A napfény hatására viszont töredezni kezdenek, és apró darabokra esnek szét. Az 5 mm-nél kisebb műanyag darabokat nevezzük mikroműanyagoknak, és közéjük tartoznak azok a mikroszálak is, amelyek mosáskor szakadnak le a műszálas ruhákról.

Egyetlen műszálas ruhadarab kimosásakor átlagosan 1900 mikroszál is leválhat, más kutatás szerint egy adag ruhánál akár 200 ezer ilyen mikroszkopikus műanyagszál is megszökhet a mosógépből. Ezek a részecskék pedig olyan aprók, hogy könnyedén keresztülbújnak a mosógép, sőt a szennyvíztisztítók szűrőjén is, és meg sem állnak az élővizekig, tengerekig, óceánokig.

washing-machine

Kevesebb mikroszál jut a csatornába, ha alacsony hőfokon mosunk és teli dobbal indítjuk el a gépet. (Kép forrása: pixabay.com)

 

A nagy hal megeszi a kis halat

A természetes vizekbe került mikroszálak hamar elkezdik a pusztító tevékenységüket. Ezek a műanyagok könnyedén megkötik a felületükön a vízben már benne lévő méreganyagokat, hogy csak egyet említsünk, például a DDT-t. A tápláléklánc elején lévő élőlények, planktonok, kagylók, halak elfogyasztják a vízben lebegő mikrorészecskéket, melyek a véráramukba és a szöveteikbe kerülve mérgezést, gyulladást okozhatnak, és végső soron akár az állat pusztulásához is vezethetnek.

Ezzel azonban még nincs vége, természetesen a táplálékláncon keresztül azokban az élőlényekben is benne vannak a mikroműanyagok, amelyeknek a húsát mi, emberek fogyasztjuk el. Velük együtt pedig a műanyagokat, és a gyártáskor felhasznált segédanyagokat is, amelyekről azóta bebizonyosodott, hogy sok esetben mérgezőek, vagy megzavarják a hormonháztartást.
Jó étvágyat hozzá!

 

De mit lehet itt tenni?

A válasz egyszerű: ne vegyél műszálas ruhát, válassz inkább természetes alternatívát! Reálisan persze ez egyáltalán nem egyszerű, mert minden nagyon szép, minden nagyon olcsó, és minden tele van műszállal. Mégis érdemes végigböngészni a ruhacímkéket, és otthagyni, amelyiknek valamelyik összetevője úgy kezdődik, hogy „poly”, mert ezektől soha többé nem tudunk megszabadulni felelős, környezetbarát módon.

poliészter

 

Ha úgy érzed, hogy mindenképpen szükség van a ruhatárad bővítésére, vagy lecserélnél egy elhasználódott darabot, vásárolhatsz fair trade, vagy GOTS (Global Organic Textile Standard) jelzéssel ellátott, vagy akár biopamutból készült terméket. Ezeket már eleve környezetbarát módon állították elő, és később sem fognak mikroszálakat eregetni a vizekbe. Jó és felelős választás lehet a használt ruha is, már amennyiben tényleg jó minőségű, természetes anyagból készült, és sokáig, szívesen viseled még, mielőtt a szemétbe, vagy újrahasznosításba kerülne.

Az óceánok felszínén úszó kontinensnyi szemétszigetek ettől persze nem fognak egy csapásra megszűnni, és a vízben lebegő mikrorészecskék sem fognak felszívódni, de legalább tettünk valamit az utánpótlás csökkentéséért.

 

Címkék: , ,