Mohafal Óbudán

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-09-06 | 16:52· Be

Szeptember 1-jén, 6 hónapos tesztelésre került ki a légtisztító mohafal – ami egyben utcabútor is – a Kolosy térre. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának célja a légszennyezettség csökkentése és a szemléletfomálás, hiszen a látványos mohafal edukációs eszközként is megállja a helyét.

 

Több hónapos előkészület, illetve a Levegő Munkacsoporttal közösen végzett levegőszűrések alapján a légtisztító mohafal a Kolosy téren talált ideiglenes helyére. Az 5 lehetséges helyszín közül a Kolosy tér levegője volt az egyik legszennyezettebb. A helyszín kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy a mohafal minél frekventáltabb helyen legyen. Ott jártunkkor nem mi voltunk az egyedüli csodálói a valóban rendkívül látványos falnak – minden arra járót megtorpanásra késztetett. Volt, aki a falról szóló leírást olvasta el és volt, aki képet készített róla.
A tervek szerint – és az érintettek igényei alapján – a környékbeli iskolásoknak tartanak majd előadásokat itt, mivel a Levegő Munkacsoport szakértői szerint a levegőszennyezettség ellen azért olyan nehéz fellépni, mert láthatatlan. A mohafal ezt a világszerte évente 3,5 millió ember halálát okozó problémát tudná kézzelfoghatóvá tenni.
A 16 négyzetméteres CityTree-t 1682 növénykazetta alkotja, vízellátó rendszere önszabályozó. A mohák tisztítják és hűtik a levegőt, valamint egyedi térelemként felhívják a figyelmet a levegőszennyezés problémájára. Az innovatív légtisztító további előnye, hogy a beépített AirCare szenzorok segítségével adatokat gyűjt a környező levegőből és méri saját tisztító tevékenységét. Ezeket a méréseket online, valós időben lehet figyelemmel kísérni. A mérésekhez szükséges energiát a fal tetejére telepített napelemből nyeri.

A német Green City Solutions csapat 2014 márciusában mutatta be a CityTree névre hallgató légtisztító mohafalat, a HANNOVER MESSE elnevezésű, tudományos újdonságokat bemutató nemzetközi kiállításon. Ezt követően Jénában, Berlinben, Oslóban, Párizsban, Hong Kongban és nemrég Modenában is telepítettek mohafalakat nagy forgalmú köztereken.

A mohafal egy olyan eszköz, amely a levegőszennyezés mérséklésére kínálhat alternatív megoldást azokon a területeken, ahol a faültetés nem megoldható (pl. a közművek miatt nincs hely a gyökérzetnek). Fontos, és ezt az Önkormányzat is hangsúlyozta, hogy nem fák helyett alkalmazzák a mohafalat, hiszen mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe egy városi közegben.

Mohafal

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport levegőszennyezettséggel foglalkozó szakértője is megosztotta gondolatait az érdeklődőkkel a mohafal átadóján

Hogyan működik?

A mohafal egy mobil zöldfal, ami ideális életteret nyújt a légtisztító moháknak. Ezek a mohák megszűrik az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, a szén-dioxidot és a szálló, kis szemcséjű port. A szennyezőket a mohák megkötik és a saját biomasszájukban hasznosítják. A szibériai mohát, ami télen akár a -40 Celsius fokot is kibírja, első ránézésre nehéz észrevenni. Ennek az az oka, hogy két növényréteg található a falon: alul a mohák, felettük pedig a hazánk természeti adottságait jól tűrő varjúháj, ami árnyékot ad a moháknak. Télen a moha pihen – látszólag elpusztul – azonban tavasszal újraéled. A felületén lévő porevő baktériumok – amelyek a fűtésből és közlekedésből származó, az emberi egészségre rendkívül káros szállóport fogyasztják – , szintén téli álomba merülnek, azonban a jó idő beköszöntével a moha leveleire lerakodó por elfogyasztásával indulnak neki az “új szezonnak”.
A vizet a beépített víztartályból nyeri a fal, a rendszer teljesen automatizált.
Ideális esetben egy ilyen mohafal 275 városi fa légtisztító erejét ötvözi, vagyis képes lehet csökkenteni a növekvő városok egyik legnagyobb egészségkárosító hatását, a levegőszennyezést. Igaz, ahogy az átadón jelenlévő Green City Solutions ügyvezetője, Dénes Honus elmondta, hatását a közvetlen környezetében fejti ki. Jelenleg kísérleteket folytatnak arra vonatkozólag, miként tudják a levegőt – akár ventilátorokkal – a fal irányába hajtani. Németországban például autóutak mentén, sávelválasztó falként kísérleteznek vele, mivel  a forgalom miatt a levegő itt folyamatosan mozgásban van.

mohafal

A varjúháj ad árnyékot a mohának

 

Milyen káros anyagokkal veszi fel a harcot?

A városi levegő egyre szennyezettebb, ami világszerte komoly problémát jelent. A leginkább érintett országok az Ázsiai kontinensen találhatók, ahol már komoly egészségkárosodást, és bizonyítottan kiugróan magas számú halálesetet is okoz a légszennyezés. Amerikában és Európában is egyre nagyobb gondot jelent, főként a közlekedés, a fűtés, az ipar és az energiatermelés van káros hatással a levegőre. A levegőben lévő mérgező anyagok (szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, többféle szemcseméretű por, füst, egyéb gázok) átlagosan 1-2 évvel csökkentik a városban élők élettartamát, asztmát, tüdő-problémákat okoznak, és károsan hatnak az épített és természetes környezetre is. Mivel a városokban élő növények nem képesek ezt a növekvő szennyezést kompenzálni, az innovatív légtisztító technikák használata mindinkább indokolttá válik.

 

Miért Óbuda?

Bús Balázs polgármester 2017 tavaszán kezdeményezte, a CityTree elnevezésű légtisztító utcabútor féléves bérlését és tesztelését. A III. kerület képviselőtestülete elfogadta a javaslatot és ezzel a kerület lehetőséget kapott arra, hogy az országban először kipróbáljon egy jelentős tudományos-technikai újdonságot. A városvezetés célja, hogy a faültetések mellett további alternatív eszközökkel is javítsák a levegő minőségét, a kerület azon részein, ahol az átalagosnál magasabb légszennyezettségi mutatókat mérnek.
Kérdésünkre Virág Benedek, a kerület városfejlesztéssel foglalkozó nonprofit kft-jének képviselője elmondta, a 6 hónapos bérlés eredményei alapján mérlegelni fogják a mohafal véglegesítését, azaz megvásárlását.

mohafal

Hasznos és dekoratív

Ez bizakodásra adhat okot a tekintetben, hogy ilyen mohafalak – a közeljövőben – egyre több forgalmas belvárosi közterületen bukkanhassanak fel. Persze, az is jó (és talán olcsóbb) alternatíva lenne, ha kültéri zöldfalak borítanák az erre alkalmas épületek oldalait.

Mi drukkolunk, hogy így legyen!

 

Címkék: , , ,