Mohafal Óbudán

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-09-06 | 16:52· Be

Szeptember 1-jén, 6 hónapos tesztelésre került ki a légtisztító mohafal – ami egyben utcabútor is – a Kolosy térre. Óbuda-Békásmegyer Önkormányzatának célja a légszennyezettség csökkentése és a szemléletfomálás, hiszen a látványos mohafal edukációs eszközként is megállja a helyét.

 

Több hónapos előkészület, illetve a Levegő Munkacsoporttal közösen végzett levegőszűrések alapján a légtisztító mohafal a Kolosy téren talált ideiglenes helyére. Az 5 lehetséges helyszín közül a Kolosy tér levegője volt az egyik legszennyezettebb. A helyszín kiválasztásánál az is fontos szempont volt, hogy a mohafal minél frekventáltabb helyen legyen. Ott jártunkkor nem mi voltunk az egyedüli csodálói a valóban rendkívül látványos falnak – minden arra járót megtorpanásra késztetett. Volt, aki a falról szóló leírást olvasta el és volt, aki képet készített róla.
A tervek szerint – és az érintettek igényei alapján – a környékbeli iskolásoknak tartanak majd előadásokat itt, mivel a Levegő Munkacsoport szakértői szerint a levegőszennyezettség ellen azért olyan nehéz fellépni, mert láthatatlan. A mohafal ezt a világszerte évente 3,5 millió ember halálát okozó problémát tudná kézzelfoghatóvá tenni.
A 16 négyzetméteres CityTree-t 1682 növénykazetta alkotja, vízellátó rendszere önszabályozó. A mohák tisztítják és hűtik a levegőt, valamint egyedi térelemként felhívják a figyelmet a levegőszennyezés problémájára. Az innovatív légtisztító további előnye, hogy a beépített AirCare szenzorok segítségével adatokat gyűjt a környező levegőből és méri saját tisztító tevékenységét. Ezeket a méréseket online, valós időben lehet figyelemmel kísérni. A mérésekhez szükséges energiát a fal tetejére telepített napelemből nyeri.

A német Green City Solutions csapat 2014 márciusában mutatta be a CityTree névre hallgató légtisztító mohafalat, a HANNOVER MESSE elnevezésű, tudományos újdonságokat bemutató nemzetközi kiállításon. Ezt követően Jénában, Berlinben, Oslóban, Párizsban, Hong Kongban és nemrég Modenában is telepítettek mohafalakat nagy forgalmú köztereken.

A mohafal egy olyan eszköz, amely a levegőszennyezés mérséklésére kínálhat alternatív megoldást azokon a területeken, ahol a faültetés nem megoldható (pl. a közművek miatt nincs hely a gyökérzetnek). Fontos, és ezt az Önkormányzat is hangsúlyozta, hogy nem fák helyett alkalmazzák a mohafalat, hiszen mindkettőnek megvan a maga helye és szerepe egy városi közegben.

Mohafal

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport levegőszennyezettséggel foglalkozó szakértője is megosztotta gondolatait az érdeklődőkkel a mohafal átadóján

Hogyan működik?

A mohafal egy mobil zöldfal, ami ideális életteret nyújt a légtisztító moháknak. Ezek a mohák megszűrik az emberi egészségre veszélyes, levegőben található szennyező anyagokat, a nitrogén-oxidokat, a szén-dioxidot és a szálló, kis szemcséjű port. A szennyezőket a mohák megkötik és a saját biomasszájukban hasznosítják. A szibériai mohát, ami télen akár a -40 Celsius fokot is kibírja, első ránézésre nehéz észrevenni. Ennek az az oka, hogy két növényréteg található a falon: alul a mohák, felettük pedig a hazánk természeti adottságait jól tűrő varjúháj, ami árnyékot ad a moháknak. Télen a moha pihen – látszólag elpusztul – azonban tavasszal újraéled. A felületén lévő porevő baktériumok – amelyek a fűtésből és közlekedésből származó, az emberi egészségre rendkívül káros szállóport fogyasztják – , szintén téli álomba merülnek, azonban a jó idő beköszöntével a moha leveleire lerakodó por elfogyasztásával indulnak neki az “új szezonnak”.
A vizet a beépített víztartályból nyeri a fal, a rendszer teljesen automatizált.
Ideális esetben egy ilyen mohafal 275 városi fa légtisztító erejét ötvözi, vagyis képes lehet csökkenteni a növekvő városok egyik legnagyobb egészségkárosító hatását, a levegőszennyezést. Igaz, ahogy az átadón jelenlévő Green City Solutions-t ügyvezetője, Dénes Honus elmondta, hatását a közvetlen környezetében fejti ki. Jelenleg kísérleteket folytatnak arra vonatkozólag, miként tudják a levegőt – akár ventilátorokkal – a fal irányába hajtani. Németországban például autóutak mentén, falvédő falként kísérleteznek vele, mivel  a forgalom miatt a levegő itt folyamatosan mozgásban van.

mohafal

A varjúháj ad árnyékot a mohának

 

Milyen káros anyagokkal veszi fel a harcot?

A városi levegő egyre szennyezettebb, és ez világszerte komoly probléma. A leginkább érintett országok az Ázsiai kontinensen találhatók, ahol már komoly egészségkárosodást, és bizonyítottan kiugróan magas számú halálesetet is okoz a légszennyezés. Amerikában és Európában is egyre nagyobb gondot jelent, főként a közlekedés, a fűtés, az ipar és az energiatermelés van káros hatással a levegőre. A levegőben lévő mérgező anyagok (szén-dioxid, szén-monoxid, nitrogén-oxidok, kén-dioxid, többféle szemcseméretű por, füst, egyéb gázok) átlagosan 1-2 évvel csökkentik a városban élők élettartamát, asztmát, tüdő-problémákat okoznak, és károsan hatnak az épített és természetes környezetre is. Mivel a városokban élő növények nem képesek ezt a növekvő szennyezést kompenzálni, az innovatív légtisztító technikák használata mindinkább indokolttá válik.

 

Miért Óbuda?

Bús Balázs polgármester 2017 tavaszán kezdeményezte, a CityTree elnevezésű légtisztító utcabútor féléves bérlését és tesztelését. A III. kerület képviselőtestülete elfogadta a javaslatot és ezzel a kerület lehetőséget kapott arra, hogy az országban először kipróbáljon egy jelentős tudományos-technikai újdonságot. A városvezetés célja, hogy a faültetések mellett további alternatív eszközökkel is javítsák a levegő minőségét, a kerület azon részein, ahol az átalagosnál magasabb légszennyezettségi mutatókat mérnek.
Kérdésünkre Virág Benedek, a kerület városfejlesztéssel foglalkozó nonprofit kft-jének képviselője elmondta, a 6 hónapos bérlés eredményei alapján mérlegelni fogják a mohafal véglegesítését, azaz megvásárlását.

mohafal

Hasznos és dekoratív

Ez bizakodásra adhat okot a tekintetben, hogy ilyen mohafalak – a közeljövőben – egyre több forgalmas belvárosi közterületen bukkanhassanak fel.

Mi drukkolunk, hogy így legyen!

 

Címkék: , , ,