Mutasd a tojásod!

Doró Viki
Szerző: · 2016-11-25 | 15:59· Be

De tényleg! Arra kérjük kedves olvasóinkat, hogy álljanak fel, sétáljanak oda a hűtőjükhöz és vegyenek ki egy tojást. Milyen számmal kezdődik a rápecsételt piros számsor?

 

A Felelős Gasztrohős Alapítvány idei utolsó szemléletformáló kampánya arra hívja fel a figyelmet, hogy mi a különbség a ketreces, a mélyalmos, a szabad tartású és a bio tojás között, és hogy miből tudunk rájönni – lehetőleg még vásárlás előtt – hogy melyik a legjobb. Eláruljuk, nem abból, hogy a dobozra az van írva, “boldog” tyúk tojta!

 

Figyeld a számokat!

Vegyük szemügyre a kezünkben tartott tojáson lévő számsort. Ez jelzi ugyanis azt, hogy milyen tartásból és melyik országból származnak a tojások.
Jelenleg négy féle tojótyúk tartásmód létezik, ezeket jelölik a tojásokon levő pecsét első számai:

0: ökológiai tartás:  a tyúk bio takarmányt kap, legalább 4 m²-nyi helye van és szabadon kapirgálhat

1: szabad tartás: a tyúknak 4 m²-nyi helye van, zárt- és szabadtéren is mozoghat

2: alternatív vagy mélyalmos tartás: a tyúkok közösen egy nagy ólban, zárt térben élnek (7-9 tyúk/m²)

3: ketreces tartási rendszer: a tyúknak 750 cm²-es ketrecterülete és egy 15 cm-es ülőrúdja van (13 tyúk/ m²)

Lássuk, nekem milyen tojás lapul a hűtőmben:

tojás

Elborzasztott a 3-as szám!

Öröm az ürömben, hogy legalább a származási ország stimmel. Az első szám utáni betűk (itt a HU) ugyanis ezt jelölik.

Ahhoz, hogy el tudjuk képzelni, mekkora az az 1 m²-es ketrec, ahol 13 tyúk él, a kampányindító sajtóeseményen a Gasztrohősök fekete ragasztócsíkkal felrajzolták. Bizony kicsi. Nagyon kicsi.

 

A szín is árulkodó

Az eseménynek otthont adó fekete kávézóban arra is lehetőség nyílt, hogy a helyben készült omletteken kipróbálhassuk, vajon felismerjük-e a tartási módot az étel színéről és ízéről. Bevallom, én az ízek között nem éreztem különbséget, de a színen… Nem tagadom, egy világ dőlt össze bennem! Szerencsére – teszem hozzá – , mert legalább innentől kezdve nem élek tévedésben.

Kiderült ugyanis, hogy nem akkor “tanyasi”, azaz szabadban kapirgáló tyúktól származó a tojás, ha sárga. Épp ellenkezőleg! Minél világosabb a színe, annál biztosabbak lehetünk benne, hogy semmilyen adalékanyagot, színezéket (természetes ételekkel, pl. sok kukoricával is lehet “trükközni”) nem kapott a tyúk élete során.

Mutasd a tojásod

Normál és extrém sárga tojások

Magyarországon is lehet ökológiai és szabad tartásból származó tojásokat venni, sőt, olyan éttermeket találni, ahol a beszerzésnél ezt a szempontot is figyelembe veszik.

“Szeretnénk megmutatni, hogy igenis vannak olyan felelősen gondolkozó éttermek, kávézók, sütizők, ahol nemet mondanak a ketreces tartásra. A kampányhoz csatlakozó helyeken a kampány ideje alatt bárki kérheti, hogy mutassák meg, hányas számú tojást használnak” – mondta a sajtóeseményen Boóc Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány munkatársa.

A kampányban résztvevő Fenntartható Vendéglátóhelyek:

HelloAnyu!, Pohárszék Bor és Kávé, Fruccola, NaturaHill Zebegény, Bonne Chance Étterem, fekete kávézó, Báthory Ételműhely, Murok Kávézó, Törökméz

foto_youtyuk_1-jpg-jpg-masolata

Szabadban kapirgáló tyúkok. Jó nekik (Forrás: Youtyúk)

A Mutasd a tojásod! kampány négy hete alatt #Mutasdatojasod hashtaggel várják a téma iránt érdeklődők fotóit a 0, 1 vagy 2-es számmal ellátott tojásokból otthon, vagy a csatlakozott vendéglátóhelyeken készült ételekről; a Felelős Gasztrohős facebook oldalon pedig érdekes tippeket és tojásos recepteket olvashattok.

Lehet, hogy egy tyúk élete rövid, de miért ne élhetné le azt normális körülmények között és nem egy kicsi ketrecbe zárva 12 társával? Figyeljünk a számokra, döntsünk felelősen!