Nemnövekedés Hét Budapesten

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-08-26 | 10:09· Ökoszalon

Nemzetközi konferencia és ingyenes programok

Budapest ad otthont 2016. augusztus 30. és szeptember 3. között az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferenciának, amelyre a világ minden szegletéből több mint félezer elméleti és gyakorlati szakembert várnak, hogy megvitassák: lehet-e, vagy egyáltalán akarunk-e állandóan növekedni egy erőforrásaiban korlátos világban.

 

 A nemnövekedés mozgalomról, filozófiáról korábban ITT írtunk!

 

Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia

 

Párizs, Barcelona, Velence, és Lipcse után ad otthont a magyar főváros, pontosabban a Budapesti Corvinus Egyetem a Nemnövekedésről szóló nemzetközi tudományos diskurzusnak.

Bizonyos értelemben Magyarország a nemnövekedés-elméle­tek bölcsőjének is számít, hiszen Polányi Károly magyar gazdaságtörténész és társadalompolitikus „A nagy átalakulás” című könyvét a mai napig alapműként tartják számon az irányzat képviselői.

A tanácskozás előadásait több mint félezer előadói jelentkezésből válogatták ki a szervezők, így a konferencia ideje alatt – augusztus 30. és szeptember 3. között – mintegy 200 plenáris, illetve szekcióelőadást, valamint 40 kerekasztal-beszélgetést hallgathatnak meg a téma iránt érdeklődők a Corvinuson.

Az előadók között a nemnövekedés legelismertebb nemzetközi szakértői, tudományos kutatói mellett ott lesz többek között Claudia Salerno Caldera, az ENSZ klímaváltozásért felelős elnöki főbiztosa, az éghajlatváltozási keretegyezmény főtárgyalója, Philippe Lamberts zöldpárti európai parlamenti képviselő, Sabine Leidig német parlamenti képviselő és Jagoda Munić, a Friends of the Earth International elnöke is.

nemnovekedes2

Vita a növekedés korlátairól

 

Az 5. Nemzetközi Nemnövekedés Konferencia és a Budapesti Nemnövekedés Hét fő célja, hogy egyrészről vita tárgyává tegye a növekedés korlátait a társadalmat érintő kihívások mélyebb megértésének érdekében, másfelől pedig párbeszédet indítson az ezen kihívásokra különböző szinteken adott megoldásokról. A konferencia célja tehát, hogy új tudást építsen, és erősítse a nemnöveke­dés eszmei hátterét, folytatva a párbeszédet, amely elindult az előző konferenciákon, és ezzel együtt megalapozza a hosszú távú cselekvést. A szervezők reményei szerint a budapesti programsorozat elősegíti majd a vélemények cseréjét a tudósok, kutatók, civil társadalom és a gyakorlati szakemberek között a nemnövekedéssel kapcsolatos kutatásukról és tevékenységükről.
A Budapesti Nemnövekedés Konferencia több, mint világ-modellekről való eszmecsere: valójában egyfajta inkubátora a partnerségeknek, és egyúttal politikai katalizátor is, amely létrehozhat egy új, feltörekvő politikai és gazdasági rendet.
A konferencia részletes programja a http://budapest.degrowth.org/ oldalon megtalálható.

 

 

Nemnövekedés Hét – Programok

 

A konferenciához kapcsolódóan – számos partnerszervezet közreműködésével – szervezik meg a Budapesti Nemnövekedés Hét programsorozatát, amelynek részeként tíz helyszínen, több mint száz különböző rendezvényen ismerkedhetnek meg a nem­növekedés filozófiájával a magyar főváros lakói.
A – részben angol nyelvű – eseménysorozatot könyvbemutatók, work­shopok, kerekasztal-beszélgetések, vezetett séták, koncertek, performanszok, valamint szeptember 3-án a VII. kerületi Kazinczy utcában egy fesztivál programjai színesítik.

setalo_karneval

Az egész napos Kazinczy utcai fesztivál is a Nemnövekedés Hét programjai között

 

A helyszínek: Szimpla Kert, Müszi, Aurora, Gólya.

A Nemnövekedés Hét részletes programját ITT találjátok meg.

 

Címkék: ,