Nemzetközi Tájnap

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-10-17 | 10:30· Hegyen-völgyön

Tájsétákkal ünnepelnek a hazai natúrparkok

Az Európa Tanács 2017-ben első alkalommal hirdeti meg a Nemzetközi Tájnapot. A magyar natúrparkok tájsétákkal csatlakoznak a kontinensünk táji örökségének megőrzését és fenntartható hasznosítását elősegíteni hivatott kezdeményezéshez.

 

A Nemzetközi Tájnapot a 2000-ben, Firenzében elfogadott Európai Táj Egyezmény megvalósításának jegyében hirdette meg a strasbourgi székhelyű Európa Tanács. A tájakat elsőként és átfogóan középpontba állító nemzetközi egyezmény hazai kihirdetéséről szóló törvényt éppen tíz éve fogadta el az Országgyűlés.

 

Helyi közösségek bevonása

Számos kezdeményezés és megvalósult ötlet igazolja, hogy hazánk táji örökségének megőrzése és hosszú távon is fenntartható, az ott élők boldogulását is szolgáló hasznosítása alapvetően a helyi közösségek bevonásával valósítható meg. Erre jó példa a Mesés Hetés mintaprogram, amit az európai szintű tájdíj elnyerésével a nemzetközi jó gyakorlatok közé emelt az Európa Tanács.

Mesés Hetés

Mesés Hetés

A helyi közösségek bevonásának fontosságára való tekintettel a 2017. szeptember 5-6-án, a csehországi Brno-ban tartott tájegyezményes műhelykonferencia résztvevői egy állásfoglalást fogadtak el, mely szerint a tájegyezmény részes országai az első Nemzetközi Tájnapot a helyi közösségek bevonásával kívánják megünnepelni, mert a tájak a természeti és kulturális örökség változatosságának kifejezői, s az ott élők identitásának alapját képezik.

 

Hazai natúrparkok

Natúrparkjaink immár több mint két évtizede tevékenykednek az élő és élhető vidéki tájak erősítése érdekében. Kilenc névhasználati címmel rendelkező natúrparkunk 211 település közösségeinek összefogásával az ország területének 6,5%-ára terjed ki.

Írottkő

Írottkő

A hazai natúrparkok eredményes tevékenységét szemléletesen jelzi, hogy a tájegyezmény hazai megvalósítása keretében kiírt Magyar Tájdíj pályázatot két alkalommal is natúrparki térségből (2008 – Vértes, 2013 – Gerecse) érkező pályázat nyerte el. A helyi hagyományokon alapuló, ugyanakkor a táj védelmében és a térségfejlesztésben is az innovatív megoldásokat kereső natúrparki közösségek száma évről évre örvendetesen gyarapszik, várhatóan még az idén újabb vidéki térségek kapják meg a névhasználati címet a természetvédelemért felelős minisztertől.

A Nemzetközi Tájnap alkalmából 2017. október 20-án és 21-én helyi szakvezetők segítségével, élményszerűen ismerhetik meg az érdeklődők natúrparki tájainkat.

A tájnapi tájséták a hazai natúrparkok és natúrparki kezdeményezések, valamint e térségek és közösségek tervszerű fejlesztéséért tevékenykedő országos szervezetek, a Földművelésügyi Minisztérium Nemzeti Parki és Tájvédelmi Főosztálya, a Magyar Natúrpark Szövetség, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, valamint a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. összefogásával valósulnak meg.

Cáki pincesor

Cáki pincesor

Túrák, helyszínek

 

Túra

Helyszín, dátum

Ismerd meg a Hét Patak Gyöngye Natúrparkot!
Hét Patak Gyöngye Natúrpark
Alsómocsolád, Kárász
2017. október 20.
Hollók nyomában – Pusztavár túra
Cserhát Natúrpark
Hollókő
2017. október 21.
Kőszegi esszencia: kő, szőlő, hegyvidék, patak – mindez 5 km-en!
Írottkő Natúrpark
Kőszeg
2017. október 20.
Ősfenyves séta
Pannontáj-Sokoró Natúrpark
Fenyőfő
2017. október 20.
Őszi túra a Balatoni Riviérán
előkészítés alatt álló Zalai-Balaton Natúrpark
Gyenesdiás
2017. október 20.
Tájséta a zsámbéki Szent Norbert tanösvény mentén
előkészítés alatt álló Budakörnyéki Natúrpark
Zsámbék
2017. október 21.
Pákászok nyomában – túra az egykori Hajta-mocsárban előkészítés alatt álló Tápióvidék Natúrpark Farmos
2017. október 21.
Séta a homoki tölgyesek és a földi kutyák földjén a Dél-Alföldön előkészítés alatt álló Felső-Bácskai–Homokhát Natúrpark Kelebia
2017. október 20.
Jégkorszaki séta a Macska-szigetre
előkészítés alatt álló Szigetközi Natúrpark
Lipót
2017. október 20.
Értékek a II. kerületben, avagy hogy juthatunk el a Duna mellől gyalog az előkészítés előtt álló Budakörnyéki Natúrpark szomszédságába Budapest
2017. október 20.

 

 

Címkék: ,