NoPack! – Itt az ország első csomagolásmentes boltja!

Doró Viki
Szerző: · 2015-09-08 | 16:54· Ki

Budaörsön nyílik szeptember végén Magyarország első – várva várt – csomagolásmentes boltja, a noPack! Kíváncsiak voltunk a tulajdonosok motivációira, a felelős működés gyakorlatban való megvalósítására és a hatóságok reakcióira.
Kérdéseinkre Monostori-Kalovits Márk válaszolt.

 
 
Világszerte egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, de korántsem lehet még tömeges megjelenésről beszélni. Mi adta a “lökést” a noPack elindításához?

A családomban mindig is fontos volt a környezet tisztelete, de komolyabban akkor kezdtünk el foglalkozni a témával, amikor hallottunk egy családról, akik évente mindössze egy zsák szemetet termeltek (mindent üvegben, kosárban hoztak-vittek). A következő “lökést” a berlini csomagolásmentes bolt híre adta; ekkor már tudtuk, hogy szeretnék valamit mi is tenni. Idén pedig összejött egy olyan lelkes és elkötelezett csapat, akikkel elhatároztuk, hogy belevágunk, és megcsináljuk Magyarország csomagolásmentes üzletláncát. Hisszük, hogy egy-egy apró cselekedet hatalmassá nőheti ki magát, ha sokan teszik egyszerre. Éppen ezért lett

a noPack jelmondata “A változás TE vagy!”

 
Egyébként csapatunkban van humánökológus, többen pedagógus végzettségűek, én pedig télen leszek diplomás közgazdász.
 
 

A weboldalatokon az olvasható, hogy a működésetek felelős és etikus – mit jelent ez a gyakorlatban?

 

noPack logó
A működésünk minden egyes szintjén megjelenik környezetünk védelme. Termékeink esetében a lehetőlegrövidebb élelmiszerláncot alkalmazzuk, amivel óriási mennyiségű károsanyag-kibocsátástól kíméljük meg környezetünket! A szállítás során is törekszünk a lehető legkevesebb csomagolóanyag használatára, ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor pedig alapvető szempont, hogy sokszor újra felhasználható legyen.
Elektronikai berendezéseink a legenergiatakarékosabb A+++-os besorolásúak, s természetesen amit csak lehet újrahasználunk majd (több régi – kreatívan felújított – bútorunk is van).
A bolt működése során pedig értelemszerűen a legfőbb cél, hogy a lehető legtöbb hulladéktól (legyen az akár élelmiszer-hulladék, akár nejlonzacskó) kíméljük meg a környezetünket.
 
 

Kiktől szerzitek be a termékeket és mi alapján választjátok ki őket?

Partnereinket hónapokon át válogattuk, igyekeztünk a lehető legtöbb környezetvédelmi kritériumnak megfelelő termelőket megtalálni (környékbelieket, vegyszerek használatát kerülőket), és velük leszerződni.
 

A vásárlás menete
1. Hozd magaddal régi, megtisztított tárolóedényed (vagy a boltban is vásárolhatsz többféle méretben üvegedényeket)!
2. Válaszd ki a kívánt terméket!
3. Töltsd meg a kívánt mennyiséggel!
4. Méresd le!
5. Ezután csak fizetned kell, és élvezned az egészséges termékeket!
5+1. Legközelebb is hozd magaddal a saját tárolóedényed!

 
 

A különféle élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok – mint például a NÉBIH – hogyan fogadták a bolt ötletét?

Mi magunk is meglepődtünk, hogy a hatóságok milyen pozitívan álltak a kezdeményezésünkhöz. Az előzetes egyeztetések során azonnal megtaláltuk a közös hangot, mindkét oldalról egyeztettük igényeinket, melyeket sikerült végül közös nevezőre hozni.
 

Zöldségek

Említetted, hogy franchise-t szeretnétek létrehozni. Milyen elvárásoknak kell megfelelnie a jelentkező partnereknek? Esetleg vannak már érdeklődők?

 
Nagyon szeretnénk elérni, hogy idővel egyre több noPack üzlet legyen szerte az országban. Ehhez főleg olyan partnereket keresünk akik hasonlóan elkötelezettek a környezeti és társadalmi problémák megoldásában, mint mi, valamint erős vállalkozószellem él bennük. Rendkívüli örömmel tölt el, hogy arról számolhatok be, jelenleg 3 partneri tárgyalásunk folyik a háttérben; bízom benne, hogy mindegyiket sikerül megvalósítani!
 
 

Mikor nyílik az első noPack bolt és hol?

 
Boltunk szeptember végén nyit Budaörsön, a Szabadság út 88. alatt. Azért Budaörsöt választottuk helyszínül, mert csapatunk legtöbb tagja itt él, itt is nőtt fel, így tisztában van a település adottságaival és a helyiek igényeivel.

Címkék: , ,