A NULLA a mi hősünk!

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-09-12 | 22:31· Kő kövön

A NET ZERO épületekre fókuszál az idei Nemzetközi Zöld Építés Hete

A World Green Building Council hazai szervezete, a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) több programmal is ünnepli a Nemzetközi Zöld Építés Hetét szeptember 25. és október 1. között, melyekkel a hét témájául választott NET ZERO (nettó nulla) épületek víziójához szeretné közelebb hozni a közgondolkodást.

 

Az épületeink a primer energia fogyasztás több mint 40%-áért felelnek, és ezzel párhuzamosan az épületekhez köthető károsanyag-kibocsátások is számottevőek. Nem hiába tekintünk az épített környezetünkre “bűnösként”, amikor az éghajlatváltozásról van szó. Pedig ennek nem kellene így lennie, mert hősök is lehetnek! Amikor ugyanis az épületek teljesítik a nettó nulla szintet, akkor tiszta energiát használnak, hatékonyan működnek és nem pazarolják az energiát.

A NET ZERO épület egy olyan fokozottan energiahatékony épületek, amely megújuló energiaforrásból termeli meg – vagy akár szolgáltatja is – a működéséhez szükséges energiamennyiséget. De a nettó nulla épület nem csak a szén-dioxid-kibocsátásról és az energiáról szól. A kifejezés vonatkoztatható a víz- vagy a hulladékgazdálkodásra is, amelyek egy épület üzemeltetése vagy akár teljes életciklusa során szintén vizsgálandók.

 

A Nemzetközi Zöld Építés Hetén a World Green Building Council és a HuGBC is arra ösztönöz minden embert a Földön, hogy vegyék észre az épület-hősöket ott, ahol élnek és dolgoznak! Céljuk, hogy minél többen csatlakozzanak a zöld szervezetekhez abban a küldetésben, hogy minden épület NET ZERO legyen 2050-ig.


„Az egyesületünk csaknem 10 éve azon dolgozik, hogy épületeink környezettudatosak, egészségesek és hosszú távon is fenntarthatóak legyenek. A világszerte évente megrendezésre kerülő Zöld Építés Hetéhez mi is hasznos és érdekes programokkal kapcsolódunk”
– mondja Barta Zsombor, fenntarthatósági szakember, a HuGBC elnöke.
„Szervezetünk a zöld építészet széles palettájával foglalkozik, és tevékenységeinken keresztül nemcsak a szakmabeliek, de az épületek használói is olyan értékes információkhoz juthatnak, melyekkel a fenntarthatóbb épített környezet célkitűzése elérhetőbbé válik mindannyiunk számára.”

Lássuk hát a Nemzetközi Zöld Építés Hetének hazai programjait!

zoldepites_osszes_ok

 

Green Walk

Szeptember 25-től 30-ig tart majd a 2013 óta évente megrendezésre kerülő Green Walk. A kezdeményezés fontosságát mutatja az is, hogy tavaly bejutott a Civil Díj döntősei közé.
6 napon át közel 20 létesítménybe járhatnak be az érdeklődők, többek között a nagyközönség előtt máskor elzárt épületeket is. A sétákat az épületeket tervező építészek, fejlesztők vagy üzemeltetők vezetik, így a résztvevők első kézből juthatnak érdekes információkhoz.
A férőhelyek korlátozottak, a részvétel ezért előzetes regisztrációhoz kötött.

A látogatható épületek részletei és regisztráció itt.

 

WorldGBC webinárium

“Heroes unmasked: A WorldGBC introduction to net zero buildings” címmel a World Green Buiding Council tart egyórás webináriumot tart szeptember 27-én két időpontban, 9 órakor és 18 órakor. A részvétel ingyenes.

Jelentkezés a 9 órai programra itt
Jelentkezés a 17 órai programra itt.

 

Green Talk 

A szeptember 29-ei, másfél órás, angol nyelvű programon az Irota Ecolodge tulajdonosa, a holland Lennard de Klerk mutatja be a projektet, nevezetesen három családi ház léptékű, környezettudatosan megépült üdülőház történetét a tervezéstől az ökológiai lábnyom számítás eredményéig.
A férőhelyek korlátozottak, a részvétel ezért előzetes regisztrációhoz kötött.

A program részletei és regisztráció itt.

Irota_ecolodge

Irota Ecolodge

 

Öko Home konferencia és kiállítás

A Bercelen október 6-7-én megrendezésre kerülő rendezvény fő célja, hogy hiteles képet adjon az európai ökoépítészetről, megismertesse a résztvevőkkel az érvényben lévő szabályozásokat és lehetőségeket. Ebben segítenek területük elismert hazai és külföldi előadói, akik nemcsak elméleti, de komoly gyakorlati tapasztalattal is rendelkeznek. A kiállítók között megtalálhatóak lesznek gyártó cégek, akik a természetes építőanyagokat és rendszereket fogják tudni bemutatni és megválaszolni a konkrét kérdéseket.
A rendezvény szakmai védnöke a HuGBC.

A program részletei és regisztráció itt.

 

A Nemzetközi Zöld Építés Hete hazai programjainak megvalósítását az Alukönigstahl Kft. anyagi támogatása tette lehetővé.

 

Címkék: , ,