Nyomtasd ki a városod!

Uhri Miklós
Szerző: · 2018-03-11 | 19:43· Fókusz

Technológia és újrahasznosítás: Print your City! projekt

Egyre szélesebb körben válik ismertté a 3 dimenziós (3D) nyomtatás, amit sokan olyan mérföldkőnek tekintenek, amivel az emberiség a fejlődésének egy új szakaszába léphet. Annál is inkább, mert – sok egyéb lehetőség mellett – a hulladék újrahasznosítás területén is nagy potenciállal bíró technológiáról van szó.
Ez nem a távoli jövő, úgyhogy ideje közelebbről megismernünk!

 

Na, de mi is az a 3D nyomtató, hogyan kell elképzelni az ezzel való nyomtatást? Íme egy rövid összefoglaló néhány alapinformációval!

3D nyomtató egy olyan eszköz, ami háromdimenziós tárgyakat képes alkotni digitális modellekből. A 3D nyomtató additív gyártási eljárás, vagyis vékony rétegek lerakásával készít tárgyakat szemben a hagyományos megmunkálással, melynek során egy nagyobb nyers darabból választják le a felesleges anyagot és a megmaradó rész lesz a kész termék. Nyomtatáskor a gép beolvassa a modell adatait és sorban egymásra illeszkedő rétegeket képez folyadékból, porból vagy sík lemezekből, ilyenformán fokozatosan felépíti a modellt a metszetekből. Ezeket a rétegeket, melyek alakra és vastagságra megegyeznek a virtuális modell metszeteivel, egymáshoz köti vagy automatikusan egymáshoz tapadnak. A módszer legnagyobb előnye, hogy majdnem minden formát vagy geometriai testet elő tud állítani. (Wikipedia)

3D_nyomtato

A képen látható MakerBot Replicator 3D nyomtató már több hazai iskolában elérhető (Kép forrása: freedee.hu)

 

Print your City!

Nyugat-Európában, egészen pontosan Hollandiában a 3D technológiát a keletkezett hulladék újrahasznosítására alkalmazzák. Csak Amszterdamban, egy 2015-ben mért adat szerint a lakosság egy főre jutó, kizárólag műanyagpalack, illetve csomagolóanyagként felhasznált papírhulladéka átlagosan 23 kg-ot tesz ki évente. Ez a mennyiség jól mutatja pazarló életmódunkat, melyre a legegyszerűbb megoldás a tudatos fogyasztás és a hulladékcsökkentés lenne. A 3D nyomtatás pedig abban az esetben jelenthet megoldást, amikor a már megtermelt hulladékot szeretnénk hasznosítani.
Meglepő, de két ember éves műanyag hulladékából már kinyomtatható egy pad, vagy egyéb köztéri használati eszköz.

7_Print+Your+City_The+New+Raw

3D nyomtatóval készült pad műanyag hulladékból (Kép forrása: printyour.city)

A Print your City! projekt Amszterdamban arra ösztönzi a polgárokat, hogy gyűjtsék a háztartásukban keletkező műanyag hulladékot, amiből aztán 3D nyomtató segítségével elkészül az úgynevezett XXX pad. Így élhetőbbé tehetik tereiket és még a szén-dioxid emissziót is csökkentik. A Print your city! egy úttörő kezdeményezés, amely úgy használja fel a rendelkezésre álló legfejlettebb technológiát, hogy közben a hulladékból hasznos köztéri bútort állít elő helyben, a lakosság bevonásával.
Reméljük hamarosan hazánkban is követőre talál!

Print Your City! – 3D printing in the Circular City – Teaser from The New Raw on Vimeo.

 

Címkék: , ,