ÖKO-Sziget harmadszor

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-03-16 | 12:39· Csemete

Középpontban a biodiverzitás csökkenése

Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány és az Outdoor Mission Kft. az idén harmadik alkalommal szervezi meg március 21-22-én, a Víz Világnapján, az ÖKO-Sziget nevű rendezvényt.

 

A 2015-ben indult kétnapos rendezvény célja olyan környezeti ismeretterjesztő és érzékenyítő programok bemutatása elsősorban diákoknak, amelyek a tapasztalati tanulásra építve, átélhető módon mutatják be korunk környezeti kihívásait.

Tavaly már csaknem 1000 tanuló és mintegy 50 kísérő tanár látogatta meg 13 település 15 iskolájából. Az idei rendezvényre 1041 diák jelezte részvételi szándékát.

Az ÖKO-Sziget idei programjainak színesítésére több szakmai (az Országos Meteorológiai Szolgálat, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóintézet Duna-kutató Intézete, valamint Ökológiai és Botanikai Intézete, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) és civil szervezet (WWF Magyarország, CEEweb a Biológiai Sokféleségért) is elfogadta a szervezők felkérését, így az ő tudásukkal, kutatási eredményeikkel, tapasztalataikkal még vonzóbbá és érdekesebbé válik a gyerekek számára a program.
Az idei rendezvényen több szigetmonostori pedagógus is részt vesz, akik rendhagyó tanórákat tartanak a vízről.

Időpont: 2017. március 21-22., 8 és 16 óra között
Helyszín: Szigetmonostori Faluház és Klímaközpont (2015 Szigetmonostor, Árpád u. 15.)

ÖKO-Sziget

 

Programok kicsiknek és nagyoknak

2017-ben, a szokásos témák — a víz és a vizes élőhelyek állapota — mellett a biodiverzitás veszélyes méreteket öltő csökkenése kerül az esemény fókuszába. Ezúttal is igyekeznek minél több iskolát bevonni a környezetvédelem és a fenntarthatóság aktuális kérdéseit áttekintő rendezvénybe. Hiszen a fiatal generációk minél aktívabb részvétele is szükséges ahhoz, hogy lassítsuk a kedvezőtlen ökológiai folyamatokat.

ÖKO-Sziget

 

A programokat úgy állították össze, hogy az 1. osztályos diáktól a 8. osztályosig mindenki számára érdekes, izgalmas és átélhető legyen.
A legkisebbek kézműveskednek és a Madárbarát park apró lakóinak szokásaival ismerkednek. A nagyobbacskák kincset keresnek a Vízkelői Tanösvényen. A felsősök részben előadást hallgatnak a biodiverzitás-csökkenés történetéről és ehhez kapcsolódó játékot játszanak, részben szituációs társasjátékban vesznek részt, részben pedig a korallzátonyok életével ismerkednek és korallzátonyt építenek.

A rendezvény
állami védnöke: Áder János köztársasági elnök (felkérés alatt)
szakmai védnöke: Prof. Vida Gábor akadémikus, az MTA Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetének nyugalmazott főigazgatója

 

További információ:
Lőrinczi István, lorinczi@outdoormission.hu

 

Címkék: ,