ÖKO-Sziget negyedszer

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-12 | 10:52· Ökoszalon

Fókuszban a fogyasztói szokások

Idén negyedik alkalommal – a Víz világnapjához igazodva, március 22-23-án – szervezi meg Szigetmonostor Önkormányzata, az Ökológiai Művelődés Alapítvány, valamint az Outdoor Mission Kft. az általános iskolásoknak szóló egyik legnagyobb környezetvédelmi ismeretterjesztő rendezvényt, az ÖKO-Szigetet.

 

Tavaly több mint 1000 általános iskolás és csaknem 70 kísérő pedagógus látogatott el Szigetmonostorra, ahol a gyerekek korosztályra szabott élményalapú, játékos programok keretében szerezhettek átfogó ismereteket a bolygónkat fenyegető környezeti veszélyekről.

 

Fókuszban a fogyasztói szokások

A rendezvény alaptémája – a víz – mellett évről-évre egy másik fenntarthatósági problémakört is feldolgoznak a szervezők. Tavaly ez a biológiai sokféleség veszélyes mértékű csökkenése volt, míg az idei ÖKO-Szigeten a fogyasztói szokások kerülnek a fókuszba, amelyek rendkívül összetetten hatnak a környezetre, az ökológiai egyensúlyra.
A fogyasztói szokásokkal azért is fontos foglalkozni, mert ez az egyik olyan terület, ahol a legkönnyebben, legelérhetőbb módon van lehetőségünk hatni a problémákra. Ahol

van beleszólási lehetőségünk a „hogyan tovább”-ba.

Az ÖKO-Sziget további céljai közé tartozik, hogy arra sarkallja a rendezvényen részt vevő diákokat, hogy gondolkodjanak, de ne a jelenleg jellemző lineáris síkon, hanem egy összefüggésrendszerben lássák a problémákat és azok megoldásait. A holisztikus gondolkodásmód az egyik kiútlehetőség a kialakult fenntarthatósági-környezeti-társadalmi problémából.
A szervezők hangsúlyt helyeznek arra is, hogy az ismereteket minél inkább meg tudják jeleníteni, akár több érzékszervre hatva egy időben, ezzel mélyebb benyomást keltve, jobban elmélyítve a tudást.

Helyszín: Szigetmonostori Faluház és Klímaközpont
Időpont: 2018. március 22-23.

Az esemény fővédnöke Áder János köztársasági elnök úr.

ÖKO-Sziget

Megnyitó

A 2018-as ÖKO-Sziget megnyitó ünnepségének programját úgy állította össze a főszervező Outdoor Mission Kft., hogy a rendezvényre kilátogató felnőtteknek is szolgáljon új és hasznos információkkal.
A március 22-én 11 órától kezdődő megnyitó programját – a szokásos szervezői beszédek mellett – a környezettudatos megoldási alternatívák jó gyakorlatait bemutató kerekasztal-beszélgetés, valamint egy Szigetmonostorról készült kisfilm (Szigetmonostor – A béke szigete) levetítése is színesíti.

 

Diákoknak szóló kötött és szabadon látogatható programok

A kötött programokra előre be kell jelentkezniük az iskoláknak.

  • A legkisebbek, az 1-2. osztályosok, környezettudatos háztartás versenyben vesznek részt.
  • A 3-4. osztályosok arról kapnak átfogó információt, hogy a tányérjukra került étel miből készül, mi lesz a sorsa az el nem fogyasztott ennivalónak, hogyan lesz az ismét része a körforgásnak.
  • Az 5-6. osztályosok számára egy tanösvényt állítunk fel, amely 8 kiemelt környezeti problémán keresztül szemléletesen mutatja be, hogyan hatunk környezetünkre a fogyasztói szokásainkkal.
  • Végül a legnagyobbak a Jövő városa című, a szervezők által kifejlesztett társasjáték révén azt tanulhatják meg, mennyi minden szükséges ahhoz, hogy egy város fenntartható módon működjön.

A szabadon látogatható programokat szakmai partnerek nyújtják: a CEEweb a Biológiai Sokféleségért, a Duna-Ipoly Nemzeti Park, a Humusz Szövetség, a Kisközösségi Program, a Magyar Természettudományi Múzeum, az MTA Ökológiai Kutatóközpont, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) Maradék nélkül Programja, az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Réthy Fashion.

ÖKO-Sziget

Érdeklődő iskolások a 2017-es ÖKO-Szigeten

Az esemény hírét az alábbi médiatámogatók viszik a nagyvilágba: az alternativenergia.hu, az Élet és Tudomány, a greenfo.hu, az Ozone TV, a Piac és Profit, a ReCity Magazin, a Tilos Rádió és a zöldportálok együttműködése, a Zöldunió.

Az eseményt Szigetmonostor Önkormányzata, a Szigetmonostor Faluház, a szigetmonostori Idősek Klubja, az Alteo Energiaszolgáltató Nyrt., a Folprint Zöldnyomda Kft. és az Ice Line Jégszobrászat támogatja.

 

Címkék: ,