Ökodesign termékek télre

Szolga Hajnal
Szerző: · 2017-11-30 | 22:38· Ökoszalon

Eső, hó, hideg, sötét. Megérkeztek a téli hónapok, amikor mind lelassulunk és legszívesebben a meleg lakásban olvasgatunk vagy finomságokat főzünk barátainkkal. A teendők azonban nem állnak le, bizony a kellemetlen idő ellenére is teljesíteni kell a tanulmányokhoz, munkához vagy egyéb elfoglaltsághoz kötött feladatokat. A tél közeledtével szükséges meleg öltözékeink és egyéb felszereléseink hirtelen a beszerzendő kívánságlistára kerülnek. Mivel ilyenkor nincs sok kedvünk boltról boltra barangolni és sokszor az interneten is nehéz rátaláni ökofair vagy egyedi tervezésű termékekre, ezért egy rövid áttekintést adunk nektek, milyen hazai tervezők biztosítanak rossz idő esetén is hasznos és minőségi holmikat.

 

Plastenka

Ha sokat bicajozol és meg cuccokat is szállitasz magaddal, a legjobb választás, ha beruházol egy Plastenka bringatáskára vagy futárzsákra. Dohánytasakokból, állateledeles zsákokból, kávés és teás zacsikból és egyéb háztartási csomagolóanyagból készülnek az egyes újrahasznosított termékek, táskák, pénztárcák, neszeszerek.

plastenka_01

Plastenka bringatáska

Egy egyedi anyag, az Utoplast kidolgozása is a tevezők nevéhez fűződik, mely az utópia és plastik szóösszetételből született. Az egyes reklámszatyrok, műanyag hulladékok hőpréses eljárásáról van szó, mely egy massziv, tartós és vízálló felületet képez és emellett hőszigetelő hatása is van.

plastenka_02

 

Turban Fashion

Sokan azért nem szeretjük a telet, mert nehéz csinosan felöltözni. Pufók tollkabát, bojtos kötött sapka, csizma vagy bakancs és nyomban úgy jelenünk meg, mint egy kisiskolás. A Climate erre reagálva hozta létre kötött turbánjait, hogy a fejünk melegen tartása mellett elegánsan tudjunk megjelenni. Az első osztályú használt kötöttárú begyűjtése és lebontása után a gyapjú, mohair és pamut gombolyagok hamar a 20-as éveket és a kortárs hipszter divatot vegyítő sapkákként jelennek meg újra. Továbbá a szociális vállakozás mögött az a szándék áll, hogy a nők fiatal és idősödő generációját összekösse és a fiatal pályakezdőket és a nyugdíjas korosztályt foglalkoztassa.

climate03

Turban Fashion

Arteria

Ugyan sok fejtörést okoz, mit vegyünk fel télen, de azért nem minden az öltözködésről szól. Sőt, leginkább ki se lépnénk az utcára. Az otthoni lámpafénynél eltöltött kreatív munkához vagy pihentető olvasáshoz az Arteria indusztriális, de egyben nosztalgikus lámpái jó társak. Az ipari telepekről, gyárakból begyűjtött lámpatesteket új ruhába és színbe öltözteti a pécsi csapat, miközben megőrzik eredeti jellegüket és átmentik a szocreal design elemeit, melyet steril, letisztult környezetbe kínálnak.

arteria_02

Arteria Industrial

Retextil

A Retextil termékei is a téli kényelmünk kiszolgálására lehetnek. Műhelyükben a régi ruhákból retextil fonal készül és ebből fonással, csomózással, hurkolással lakberendezési tárgyak, bútorok születnek. Hintákba, puffokba, „köldökök“-be süppedve meditálhatunk a téli erőgyűjtés során. Már mindegy is, mit csinál az ember, jó lesz, mert meleg és biztonság veszi körbe. A Retextil termékek gyártása nemcsak egy újrahasznosító alkotás, hanem terápia is egyben, nyitott műhely formájában bárki bekapcsolódhat a munkába, melyet egyébkent megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő emberek végeznek.

retextil01

Retextil fonalból Retextil bútor

Old Blue

Az Old Blue használt farmernadrágokat reciklál. A veszprémi kezdeményezés termékkínálata zavarbaejtően széles, a lakberendezési tárgyaktól a ruházaton keresztül a háztartási cikkekig készítenek holmikat farmerből. Lehet, elfogult vagyok, de a legötletesebb dolgaik az evés-iváshoz köthetőek, farmerzsebbel ellátott tányéralátétet, borkabátot, konyhai főzőkesztyűt is készítenek.

old blue_03

Leselejtezett farmerból készülnek az Old Blue termékei

Ökodizájn könyv

Még számtalan kiváló tervezőt felsorolhatnánk, akik újrahasznosítással ékszert, kiegészítőket, ruházati cikket, bútort vagy lámpát készítenek. A ReCity Magazin 2016-os “A hulladék új élete – Ökodizájn Magyarországon” című könyve alapos képet nyújt a hazai alkotókról, jelen cikk csupán frissítése az abban megtalálhatóknak.

Okodizajn_konyv_cimlap

 

 

Címkék: , ,