Ökodizájn az alkotók szemével 2.

Doró Viki
Szerző: · 2014-06-01 | 00:14· Ökoszalon

Továbbra is arra vagyunk kíváncsiak, mit gondolnak a dizájnerek a fenntarthatóságról!

 

Magyar ökodizájnereket kérdeztünk arról, hogy:

1. Melyek lesznek a jövő városlakóira váró legnagyobb kihívások?

2. Mit tehet a művészet a fenntarthatóságért?

3. Neked mit jelent az ökodizájn?

4. A termékediben/alkotásaidban miként jelenik meg ez a szemlélet/üzenet?

 

Réthy Fashion – Réti Éva

 1. Szerintem a jövő a környezetvédelemről, Földünk megmentéséről, az újrahasznosításról, újra használatról, alternatív energiák felhasználásáról fog szólni. Már most is nagy kihívást jelent a rengeteg hulladék kezelése, megsemmisítése. Erre megoldást nyújthat az újrahasznosítás, amire egyelőre csak kevés környezetvédelem iránt elkötelezett vállalkozás tesz kísérletet. A jövő tehát arról fog szólni, hogy új értéket adjunk a hulladéknak. Minden városlakó tisztában lesz a szelektív hulladékgyűjtés fontosságával, melyhez a feltételeket most teremtjük meg bolygónk fenntarthatósága érdekében.

2. A művészet nagyon sokat tehet a fenntarthatóságért! Azoknak a művészeknek kell elsősorban példát mutatniuk, akik alkotnak, akiknek a tehetségét nap mint nap látják az emberek, hiszen róluk vesznek példát. Az alkotóművészeknek kell érezniük, hogy milyen anyagból, milyen technikával készítsék a termékeiket, kiállítási tárgyaikat, hiszen, ha például használt anyagokkal dolgoznak, nem csak költséghatékonyak, hanem környezetbarátak is, amit az alkotásaikon keresztül továbbíthatnak, ezzel is hirdetve a környezettudatosságot.
Az előadóművészeknek pedig ezen ügy mellé kell állniuk.

3. Az „ökodizájn” számomra olyan környezettudatos tervezést jelent, mely nemcsak az újrahasznosításról szól, hanem ennél sokkal többről. Az ilyen tervezés folyamán ugyanis nemcsak a dizájn fontos, hanem az is, hogy meg tudjuk mutatni, hogy a már kidobásra ítélt anyagokból, odafigyeléssel, kreativitással, milyen csodákat lehet alkotni. Ráadásul így nem kell újra és újra előállítani őket, szennyezve ezzel a környezetünket.

4. A Réthy Fashion célja a már kidobásra ítélt használt farmeranyagok újrahasznosítása, a farmer szemétre kerülésének megelőzése, ezáltal a környezeti terhek enyhítése. A farmeranyag előállítása ugyanis nagyon sok vízzel, energiával, környezetkárosító eljárással történik. Ezen folyamatok kiiktatásával, új farmeranyag előállítása nélkül készítünk újabb és újabb hordható, elegáns, divatos, sportos női ruhákat a használt farmeranyag felhasználásával.

 

Laurato accessories – Tóth Emese

1. Szerintem a városi élet alapvetően nem, vagy csak nehezen fenntartható, mivel a városi életformában az ember nagyon kiszolgáltatott, a kényelmet jelentő közszolgáltatásoktól túlságosan is függ, az élelem akár minimális szinten történő megtermelése is nagy nehézségekbe ütközik. Éppen ezért a jövő legnagyobb kihívása a városokban maga a túlélés, ennek kulcsa pedig az előbb említett függőség csökkentése. Láttam már jó példákat külföldön, például közösségi kertek a foghíjtelkeken, passzívházak, de nagyon emlékezetes volt egy film is, ami arról szólt, hogy Kubában hogyan próbálták a Szovjetunió bukása után az olajválság miatti éhínséget túlélni – például a nagyvárosi parkokban növénytermesztéssel. Ezek mind nagyon szimpatikus megoldások, de Magyarországon sajnos még gyerekcipőben jár ez a hozzáállás, másrészt pedig komoly közösségi szemlélet és a közösségek ereje nélkül ezek a megoldások is nehezen kivitelezhetőek. Ahhoz, hogy az élet a városban fenntarthatóbb legyen, elég sok olyan dologról kellene lemondani, ami sokak számára nélkülözhetetlen – bármennyire is feleslegesek ezek igazából.
Hiszek a permakultúra alapelveiben, amelyek egyike, hogy gátat kell szabnunk a szerzési vágyunknak. Nem kell évente új, energiapazarló műszaki cikkeket vennünk, csak azért, mert a reklámok azt mondják és mert másnak is olyan van. Javítsuk meg inkább a régit, ha lehet, és gondolkozzunk el, hogy valóban szükségünk van-e arra a rengeteg dologra, amiket a fogyasztói társadalomban nélkülözhetleneknek próbálnak feltüntetni. Én vidéken élek, ahol egy önfenntartásra törekvő kis biogazdaság fejlesztésén dolgozunk. Egy apró házban lakunk, az összes közszolgáltatás közül egyedül villanyunk van, forrásról hozzuk az ivóvizet, esővizet gyűjtünk, komposztálunk és megpróbálunk magunknak előállítani amit csak lehet. Néha elkerekedő szemekkel találkozom, amikor arról beszélek, hogyan élek.

Hiszem, hogy minél természetközelibb és természettel harmóniában élő 
életet él az ember, annál teljesebb és boldogabb. 
Az egyszerű élet jó!

2. A művészet szerintem sokat tehet a fenntarthatóságért. A természettel harmóniában készült alkotások a gyönyörködtetésen kívül felnyithatják az emberek szemét, hogy máshogy is lehet gondolkodni, gondolkodásra késztethetik őket és tágabb értelemben is megmutathatják, hogy más módon is lehet élni, mint ahogy a tömegek, mert mindig van választásunk.


3. Az ökodizájn számomra többrétegű fogalom, jelenti egyrészt, hogy az alapanyag kiválasztása és az alkotás folyamata során is törekszik az ember a környezettel való harmóniára – például újrahasznosított anyagokat választ –, kevesebb energiát próbál felhasználni, kevesebb hulladékot próbál előállítani, stb. Másrészt jelenti az így készült alkotások mondanivalóját is, vagyis felhívni az emberek figyelmét, hogy másként tekintsenek egy-egy témára, anyagra. Személy szerint mindig örömmel tölt el, amikor az alkotásaimat látva az emberek szemében őszinte és kellemes csodálkozást látok, mert sosem gondolták volna, hogy hulladékból valami szépet, hasznosat is lehet készíteni. A legnagyobb öröm pedig, amikor legközelebb ők maguk hoznak nekem alapanyagot, mert például találtak otthon egy szép színű PET palackot. Ilyenkor úgy érzem, már sikerült egy picit formálnom a gondolkodásukon, mert arra, amit korábban egy mozdulattal kidobtak volna, most már más szemmel néznek.


4. Az alkotásaim készítésénél igyekszem minél több féle hulladékot újrahasznosítani és felhasználni, például egy kidobásra szánt könyvből sün formájú papírtartót, PET palackokból, tusfürdős palackokból, kávékapszulákból, pólókból, régi pénzérmékből ékszereket, törött hokiütőkből képkeretet és faliórát készítek, de még a régi, nem lebomló nejlonzacskót is felhasználom, ezekből virág formájú kitűző lesz. Mindig nyitott szemmel járok és próbálok újabb és újabb anyagokat felhasználni. Szeretném minél több ember szemét felnyitni, hogy a természettel nagyobb összhangban próbáljanak élni és hogy ezeknek az alkotásoknak a viselése, használata egyben állásfoglalás is legyen.

Olvasd el Ökodizájn az alkotók szemével 1. című írásunkat is!

Címkék: , ,