Ökodizájn az alkotók szemével 3.

Doró Viki
Szerző: · 2014-09-23 | 23:22· Ökoszalon

Magyar ökodizájnereket kérdeztünk arról, hogy mit jelent számukra a fenntarthatóság.


Licorice, A KLUB – Szolga Hajnal

 

1. Szerinted melyek lesznek a jövő városlakóira váró legnagyobb kihívások?

A mai fogyasztói társadalom talán legnagyobb feladata a hulladék kezelése. Ebből – és persze éghajlatváltozási jelenségek miatt is – adódnak további, jelentős veszélyek, mint a levegő, a víz és élelmiszereink szennyezettsége. A városlakóknak ezért elsősorban hétköznapi szokásaikon, fogyasztói attitűdjükön kellene változtatniuk, előnyben részesítve a helyi termékek vásárlását, a csomagolásmentes készítmények választását, valamint csak a valóban szükséges tárgyak megvásárlását és ügyelniük kell energiaforrásainkra és környezetünkre is.   

 

2. Mit tehet a művészet a fenntarthatóságért?

A művészet a saját nyelvén közölhet társadalmi problémákat. Szerencsére ma sokan képviselnek “politikai” művészetet, ami alatt a társadalmi és környezeti problémákra való figyelemfelhívást is értem. Ez fontos, mert a tömegmédia manipulatív információkat terjeszt, a valóság fragmentálva, összefüggések nélkül kerül a befogadóhoz. A művészet közvetlen, személyhez szóló és épp a hiányzó összefüggésekre világíthat rá.
Persze, erre nyitottnak kell lenni, a mai információdömpingben és vizuális túlközlésben sajnos a művészet még inkább háttérbe került.

 

3. Neked mit jelent az “ökodizájn” fogalma?

A design az, ami könnyebben eléri az embert, hiszen mindenki szereti magát “szép” vagy általa kedvelt, de mégis megfizethető dolgokkal körbevenni.

Egy design darab hamarabb kerül társadalmi használatba, mint egy műtárgy.

Az “ökodizájn” értelmezésemben egy szolid műfaj, mely vagy anyaghasználatában, vagy funkciójában környezeti és társadalmi fenntarthatóságot tükröz. Mindenképp arról van szó, hogy transzparenssé teszi a termék eredetét, történetet ad neki és ezáltal bevonja használóját a termék mögött álló filozófiába. Így a vásárló átgondoltan dönthet, “tudatos vásárlóvá” válik.
Jó esetben nemcsak esztétikai megfontolásból és a “green design” népszerűsége miatt döntenek egyes termékek mellett az emberek, hanem őszinte elkötelezettség alapján is.  

4. A termékeidben/alkotásaidban hogyan jelenik meg ez a szemlélet/üzenet?

Mi alapvetően újrahasznosítunk, “upcycling” műfajt képviselünk. Egyrészt arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a háztartásban és a hétköznapokban termelt hulladékból milyen izgalmas és hasznos dolgokat lehet létrehozni. “Licorice” ékszerkollekcióink használt gumibelsőből, “Climate” kiegészítőink pedig megrongálódott esernyők és sátrak anyagaiból készülnek. A vásárlók a termékek ötletességén és extravaganciáján túl egy szemléletmódot is magukkal visznek, melyet a termék használatával népszerűsíthetnek és megoszthatnak másokkal.

Licorice ékszerek használt biciklibelsőből

Tevékenységünk mögött, a termékfejlesztés és -gyártás mellett a fiatal, tehetséges alkotók foglalkoztatása is cél, hogy a hazai szcénában kreatívan és jó csapatban tölthessék a “munkával” járó időt. 2012-ben hoztuk létre Pécsett A KLUB néven futó nyitott műhelyünket, ami közösségi irodaként és workshopok helyszíneként is funkcionál.

Csapatunk:
Pataki Erika “Buba” – tervező, alapító
Szolga Hajnal “Szaffi” – tervező, alapító
Poór Anna – kreatív munkatárs
Farkas Viki – kreatív munkatárs
Jegenyés Dia – kreatív munkatárs
Jankovics Gabriella – kreatív munkatárs
 
 
 

ReCreativity – Földi Barbara

 

1. Szerinted melyek lesznek a jövő városlakóira váró legnagyobb kihívások?

Talán a legnagyobb kihívás a zöld területek megtartása lesz. Ezt nehéz megjósolni és sokban függ a városvezetéstől is egy adott város élhetősége. Láthatunk erre jó és kevésbé jó példákat is egyaránt. Az azonban sajnos biztos, hogy a természettől való elidegenedés egyike a legnagyobb kihívásoknak.
 
 

2. Mit tehet a művészet a fenntarthatóságért?

Az alkotás már önmagában egy olyan folyamat, mely kreatív energiákat szabadít fel. A művészet és bármilyen hétköznapi alkotási folyamat az egyén jólétét szolgálja, mely hosszútávon a társadalom fenntarthatóságát is támogatja.
Ha azonban szigorú értelemben az alapanyagokat és az eszközöket nézzük, akkor a művészek úgy tehetnek a környezet fenntarthatóságáért, hogy olyan anyagokból dolgoznak, melyek természetesek és nem kell mesterséges úton előállítani azokat. Erre nagyon jó példa a növény festés, amivel mi is barátkozunk és a tréningjeinken tartunk ilyen jellegű műhelymunkákat.


3. Neked mit jelent az “ökodizájn” fogalma?

Számomra nemcsak a tárgyak elkészítésére vonatkozik az „ökodizájn”. Ez egy szemlélet, gondolkodásmód, ami jellemzi azokat az embereket, akik a termékeket kitalálják és elkészítik. Figyelembe véve a termék gyártásának vagy készítésének a folyamatát, hogy hogyan lehet a legkörnyezetkímélőbben és fenntarthatóbban maradandó és dizájnos alkotást létrehozni.

Fontos, hogy a létrehozott tárgynak is legyen funkciója és a mindennapok részévé tudjon válni.

Mi a ReCreativity-vel erre törekszünk a képzéseink és a műhelymunkáink alatt is.
 
 

4. A termékeidben/alkotásaidban hogyan jelenik meg ez a szemlélet/üzenet?

A ReCreativity számára elsődleges a tudás megosztása. Azért hoztunk létre társadalmi vállalkozást, mert hiszünk abban, hogy a tudás megosztása az egyik legerőteljesebb eszköz, ami mindannyiunk kezében ott van.
Mi elsősorban kreatív újrahasznosításos technikákat mutatunk a foglalkozásainkon. Fontosnak tartjuk, hogy a tárgyak az életünk észévé váljanak.
Főleg háztartási hulladékból dolgozunk, ami könnyű kapcsolódási pont mindannyiunk életében.
Az alkotás során a résztvevő nemcsak egy technikát tanul meg, hanem egy személyes kapcsolat is kialakul közte és az általa elkészített tárgy között. Ez hosszabb távon segít mindennapi rutinjainkon változtatni és megkönnyíti a zöld gondolkodás beépülését az életünkbe.

Kreatív újrahasznosítás a gyakorlatban

A ReCreativity Társadalmi Vállalkozás 2013 tavaszán alakult, de informális csoportként már 2011 óta aktívan működik.
A tagok Sipos Anna felnőtt oktató és Földi Barbara ifjúsági tréner.
Az ügyvezető Medvácz Éva, aki aktívan és kreatívan hozzájárul az összeredményhez a csodálatos maradék kárpit hulladékból alkotott táskáival. 

Olvas el a ReCreativity 2015-ös sikereiről szóló írásunkat is!

Címkék: , ,