Ökokakas a pazarlás ellen – Elindult a Hulladék Akadémia

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-02-10 | 01:02· Csemete

A hulladék mindannyiunkat érintő – és legtöbbünket zavaró – probléma, mégis naponta hozunk vásárlóként olyan döntéseket, amelyekkel mennyiségét tovább növeljük. A Hulladék Akadémia arra vállalkozik, hogy elméleti tudást és gyakorlati ismereteket adva, megtanítson minket a hulladék csökkentésére. A nagyszabású környezetvédelmi kiállítás és kampány február 9-én indult országjáró útjára.

 

Habár az emberek nagy része úgy tartja magáról, hogy környezettudatos és szelektíven gyűjti a hulladékot, ha a dolgok mélyére nézünk, kiderül, hogy korántsem napi szintű rutinként szelektálunk. Az adatok azt mutatják, hogy Magyarországon a hulladéktípusok 17%-a kerül szelektív gyűjtőbe és 67%-a hulladéklerakóra. Pedig évről-évre több lehetőségünk van hulladékaink megfelelő elhelyezésére, hiszen elindult a házhoz menő gyűjtés, várnak bennünket a hulladékudvarok és épülnek az újrahasználati központok, az úgynevezett reuse centerek is.

A 2016. február 9-én útjára induló Hulladék Akadémia célja, hogy minél több emberhez eljuttassa a környezettudatosság elméleti és gyakorlati lépéseit, s ezáltal csökkentjen hazánk ökológiai lábnyoma.
A kiállításon történeti áttekintést láthatunk, megismerkedhetünk az emberiség és a hulladék történelmével, megtudhatjuk, hol vannak hazánkban is úszó szemétszigetek, kipróbálhatjuk milyen egy szelektív hulladék-válogatósoron dolgozni és elcserélhetjük kanapénkat, elajándékozhatjuk felesleges tárgyainkat is. Újragondolt installációk, játékok és infografikák színesítik az élményt, amelyet szakmai tárlatvezetés tesz teljessé.

Mit rejt a kukánk? (Fotó: Doró Viki)

Mit rejt a kukánk? (Fotó: Doró Viki)

A kiállítás főszervezői sok éves tapasztalatal rendelkeznek a lakossági szemléletformálás terén, hiszen az ÖKO-Pack Kft. égisze alatt valósult meg a nagysikerű, több mint 50 helyszínen bemutatott Hulladékból Termék kiállítás és a Tükörben a Világ kiállítás is.
A Hulladék Akadémia létrejöttéhez a Cellux Csoport és a Valyó Part kreativitása is hozzájárult.

A szervezők jelmondata: Bánjunk bölcsebben erőforrásainkkal, értékeinkkel, mert a pazarlás kora lejárt! Szó szerint

kezünkben a döntés: kidobjuk vagy körforgásban tartjuk?

A MEGNYITÓ

A Hulladék Akadémia első helyszíne az ELTE Lágymányosi Campusának déli tömbje, ahol február 9-19. között ingyenesen tekinthető meg a kiállítás.

A megnyitón V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a hulladékgazdálkodást területén az elmúlt években elért eredmények jó alapot jelentenek a változáshoz.
„A házhoz menő gyűjtés nem várt eredményt hozott: 150 százalékra emelkedett a begyűjtött papír és műanyag hulladék mennyisége. Részben ennek eredményeként pedig idén januártól a megtermelt hulladék mennyiségétől függően akár kisebb, és ezáltal olcsóbb kukát is kérhetnek a lakosok a közszolgáltatójuktól.”
Az államtitkár szerint a környezeti és a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálást minél fiatalabb korban kell elkezdeni azért, hogy a környezettudatosság valóban készséggé, magatartásformává, életmóddá váljon. Erre a célra pedig tökéletes ez a kiállítás.

Búsi Lajos, Dr. Szalay Péter, Hankó Gergely és V. Németh Zsolt (balról jobbra) Fotó: Tóth Balázs

Balról jobbra: Búsi Lajos, Szalay Péter, Hankó Gergely, V. Németh Zsolt (Fotó: Tóth Balázs)

„A Hulladék Akadémia egy olyan hiánypótló kezdeményezés, amely rendkívül látványos és emberközeli módon világít rá korunk egyik legnagyobb problémájára. A színes és interaktív tárlat könnyen, érthetően és érzékelhetően mutatja be azokat a lehetőségeket, amelyeket kihasználva nap mint nap egyenként is hozzájárulhatunk a hulladékok keletkezésének megelőzéséhez. Ez egy “bölcs” kiállítás, melyet végigjárva megtanulhatunk hatékonyabban bánni a bennünket körülvevő értékekkel” – mondta az eseményen Búsi Lajos, a támogató OKTF Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság mb. főigazgató-helyettese.
Az ELTE részéről Dr. Szalay Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettes köszöntötte a látogatókat, majd Mudra Viktória, az ELTE Együtt a Környezettudatos Szemléletért (EKSZ) önkéntes intézményi fenntarthatósági program vezetője számolt be az alulról építkező, hallgatók és dolgozók önkéntességén alapuló program eddig elért eredményeiről. Működésük több mint 7 éve alatt 3000 legyűjtés során 135 tonna hulladékot szállíttattak el és 1300 liter használt olajat gyűjtöttek össze, emellett 35.000 liternyi helyben történő komposztáló kapacitást építettek ki.  Ezenkívül bejelentette, hogy 2016. február 15-én elindul a Környezettudatos Egyetem Program, melynek célja, hogy hozzájáruljon az ELTE klímavédelmi törekvéseihez az egyetem üvegházhatású gázkibocsátásának további csökkentésével.

A mikrofonnál Mudra Viktória (Fotó: Doró Viki)

Mudra Viktória projektvezető az ELTE EKSZ eredményeit is bemutatta. (Fotó: Doró Viki)

„A legjobb hulladék, ami nem is keletkezik!” – hívja fel a figyelmünket a tárlaton az Ökokakas, ami az Akadémia szuperhőse. Igaza van, és ezért mi magunk is tehetünk, például azzal, ha kevesebb csomagolt terméket vásárolunk, s mindemellett még komposztálunk is! Ezekkel a lépésekkel és a hatékony szelektálással egyharmadára csökkenthetjük az otthoni hulladék mennyiségét.

De hogyan komposztáljunk a hatodik emeleten és hogyan csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét? A Hulladék Akadémián ezekre a kérdésekre is választ kapunk, hogy ezután bölcsebben sáfárkodjunk értékeinkkel.

Ökokakas

Ökokakas, az új szuperhős

A februári debütálás után a Hulladék Akadémia országjáró útjának következő helyszínei: Hajdúnánás, Debrecen, Zalaegerszeg, Kecskemét, Pécs.

Az Akadémia megtekintése kb. 45-50 percet vesz igénybe, melyen a szervezők ingyenes szakmai tárlatvezetést biztosítanak.

Várják oktatási intézmények tanárainak, diákjainak jelentkezését a www.hulladek.eu oldalon.

 

Címkék: , ,