Ökuka Iskolaprogram

ReCity Magazin
Szerző: · 2014-05-30 | 00:05· Etikus üzlet

Egy fenntarthatóság iránt elkötelezett vállalat mind az általa gyártott és értékesített termékek, mind szolgáltatásai tekintetében a lehető legcsekélyebb környezetterhelésre kell, hogy törekedjen. Kiemelt figyelmet érdemelnek azon cégek, melyek alaptevékenységük mellett arra is gondot fordítanak, hogy a társadalom érdeklődését a környezettudatosságra irányítsák. Az Ökuka ISKOLAPROGRAM-jának lényege, hogy olyan társadalmilag felelős vállalatokat kutasson fel, melyek oktatási intézményeket támogatnának a beltéri szelektív hulladékgyűjtés megvalósításban. 

 

Sok esetben azért nem valósul meg a szelektív gyűjtés az iskolákban, mert az intézmények nem tudják a drága gyűjtőedényeket kigazdálkodni. Erre a problémára nyújt megoldást az Ökuka, amelynek fő tevékenysége, hogy környezetbarát, újrahasznosított alapanyagból készült, ugyanakkor tartós szelektív hulladékgyűjtőket forgalmaz.
„Azt vettük észre, hogy a legtöbb intézményben azért nem került kialakításra a szelektív hulladékgyűjtés, mert nem lehet megfelelő beltéri gyűjtőt kapni. A legtöbb kuka  műanyagból vagy fémből készül, ráadásul egy ideális méretű beltéri gyűjtő ára igen borsos. Elfogadhtatlan, hogy egy fenntarthatósági célhoz műanyagból és fémből készült eszközöket használunk. Egy olyan alternatívát szeretnénk kínálni, amely elérhető árú és környezetbarát”- mondta Ferenczi Attila, a cég egyik alapítója.


Küldetésüknek tekintik, hogy a szelektív hulladékgyűjtés minél több intézményben jelen legyen, ennek megvalósításához pedig támogatókat keresnek. Az Ökuka ISKOLAPROGRAM során csapatuk összeköti a támogatókat a rászoruló intézményekkel, és biztosítja a szelektív hulladékgyűjtőket, illetve a tanácsadást.
„Egyrészt számítunk szponzorok – magánszemélyek és cégek – jelentkezésére, másrészt az iskolákat is próbáljuk aktivizálni, hogy maguk is keressenek olyan támogatókat az intézmény környezetében, akik akár egyénileg, akár közösségi finanszírozásban segítenék a program megvalósulását.” Az intézmények részére információs anyagokat, plakátot küldenek, amelyekkel maguk is megpróbálhatnak támogatókat toborozni.

„Az Ökuka ISKOLAPROGRAM-ban találkozik az üzlet és a társadalmi felelősségvállalás. Nem festünk zöldre, nem fogadjuk el olyan támogatók jelentkezését, amelyek nem elkötelezettek a környezetvédelem iránt. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy az Ökuka – mint egy olcsó és környezetbarát alternatíva – egyre több helyen megjelenjen és ezáltal a szelektív hulladékgyűjtésben részt vevők körét bővíthessük” – mondta Ferenczi Attila. Hozzátette: „Persze tudjuk, hogy a szelektív hulladékgyűjtés nem a végső megoldás. Sokkal fontosabb, hogy csökkentsük a hulladék mennyiségét, hogy közelítsünk a nulla-hulladék állapot felé.”
Az Ökuka tulajdonosai szerint fontos, hogy a pozitív hozzáállás fiatal korban rögzüljön, hogy felnőttkorban már a mindennapi élet természetes része lehessen a szelektálás.

Várják támogatók jelentkezését!

Címkék: ,