Önkénteskedni Európában és ökotudatosnak lenni a mindennapokban

Mihály Melinda
Szerző: · 2014-07-21 | 16:49· Fókusz

Játszottál már a gondolattal, hogy külföldre menj önkénteskedni, de nem tudod, hogyan valósítsd meg? Érdekel a környezetvédelem, de nem tudod, te mit tehetnél? A Messzelátó Egyesület idestova 10 éve azon dolgozik, hogy konkrét válaszokat adjon ezekre a kérdésekre. Magyar fiatalokat juttatnak ki Európa országaiba önkénteskedni és megoldásokat keresnek a városi élet minél környezettudatosabbá tételéhez – e két tevékenységet tekintve missziójuknak.
Schnierer Katival, az Egyesület ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

 


Az első lépések

 

A Messzelátó 1999-ben alakult, mi volt akkor a fő profil?

EVS, azaz European Voluntary Service: 2 héttől 12 hónapig terjedő külföldi önkéntes munkalehetőség a non-profit szférában, elsősorban az Európai Uniós országok valamelyikében, melyet az Európai Unió támogat. A program célja elősegíteni a fiatalok informális tanulását, és segíteni a helyi közösségeket. Szintén cél, hogy gyümölcsöző kapcsolat épüljön ki a különböző országok között.

 

 Az Egyesületet 10 zoológus hallgató alapította, a cél ekkor még a közvélemény figyelmének felhívása volt a biodiverzitás és a természet védelmére. Tóth Csaba, a Messzelátó egyik alapítója nem sokkal az Egyesület elindítása után részt vett egy EVS programon, ami annyira megtetszett neki, hogy úgy döntött, segíteni fog abban, hogy minél több fiatal nemzetközi önkéntessé válhasson – ekkor kezdett a Messzelátó fő profiljává válni az önkéntesek koordinálása.

 

Évi hány EVS önkéntest fogadtok, illetve küldtök ki?

 
Évi 60 főt küldünk ki és átlagosan két főt fogadunk. Idén egy szlovák és egy osztrák önkéntesünk van.

Miként lehet a programba jelentkezni?

A honlapunkon rendszeresen közzétesszük az önkéntességgel kapcsolatos híreket, felhívásokat.
 

Te mióta vagy tagja a Messzelátó csapatának és miért csatlakoztál?

 
A környezetvédelem és ezen belül is a zöld életmód kiemelten érdekelt, ezért nagyon szerettem volna egy zöld szervezet munkájába bekapcsolódni, így kerültem 2009-ben a Messzelátó Egyesülethez.

A 350.org célja, hogy a légkör szén-dioxid tartalmát 350 ppm alá csökkentse a mai 390 ppm-ről. Part per million (ppm): Az egész rész egy milliomodát jelenti. A klímatudósok a 350 ppm-es szén-dioxid koncentrációt tartják biztonságosnak, ezen értéken túl 450 ppm-nél már bizonyos önmagukat felerősítő, visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el. 

Helyét kereső önkéntesként lehetőségem nyílt arra, hogy részt vegyek a Klímafürdő projektben, ami a 350.org támogatásával valósult meg és az volt a célja, hogy a koppenhágai klímacsúcs előtt a döntéshozók figyelmét felhívjuk az éghajlatváltozás elleni küzdelmet érintő felelős döntés fontosságára.
Világszerte összesen 180 ország vett részt a kezdeményezésben 5200 hasonló rendezvénnyel.
A Széchenyi Gyógyfürdőben tartott klímavédelmi bulin 1500 fő vett részt, a rendezvényen készült kisfilmet pedig levetítették a Klímacsúcson.

Fotó: Fekete Hajnal

 

Zöld Otthon Akadémia

 

Honnan jött az ötlet az Akadémia elindítására?

 
Régen a vidéki háziasszonyok nagyon kevés vegyszert használtak a háztartásban. Széles körben elterjedt volt a szódabikarbóna (általános tisztítószerként, szagtalanításhoz, súrolószerként), mosáshoz a házi szappan, vagy vízkőoldáshoz, fertőtlenítéshez az ecet. Az elfogyasztott élelmiszerek nagy részét (kenyeret, sajtot vagy száraztésztát) tudták, hogyan állíthatják elő otthon. Ezeket a házi fortélyokat dédszüleink, nagyszüleink még ismerték, alkalmazták a mindennapokban, mi azonban már keveset tudunk ezekről az egyszerű, olcsó és természetes praktikákról. Célunkká vált, hogy felélesszük ezt az értékes tudást.
Innen jött az ötlet a Zöld Otthon Akadémia létrehozására, ami 2010 tavaszán indult el.
 

Rövidebb tanfolyamok vannak, amikre külön-külön lehet jelentkezni vagy egy hosszabb kurzus, ahol végigmegy a jelentkező az összes képzésen?

 
Az Akadémián intenzív, egy alkalmas kurzusaink vannak.

Néhány kurzus a teljesség igénye nélkül:
●      házi kozmetikum keverés
●      sajtkészítés házilag
●      szappankészítés
●      kenyérsütés
●      gluténmentes sütés
●      tésztakészítés
●      újrabútor
●      hulladékból használati tárgy készítése
●      városi kertészkedés
●      tudatos takarítás
●      papírékszer készítés
 
Minden foglalkozás gyakorlati jellegű, mindent ki lehet próbálni, meg lehet nézni, fogni, sőt sok esetben a végeredményt haza is lehet vinni.
 
A foglalkozások hangulatát az alábbi kisfilm jól visszaadja:

 

Hogyan lehet jelentkezni?
 

A Zöld Otthon Akadémia mintájára jött létre a Zöld Munkahely Akadémia is. Cégeknek is elérhetővé váltak így a Zöld Otthon Akadémia kurzusai, kérésre pedig egyedi ajándéktárgyakat is készítenek a Messzelátó Egyesület munkatársai. A lányok szeretnék, ha a pályázati források mellett minél inkább erősödne a szolgáltatásokból és különféle termékekből származó bevétel. Katiék nem titkolt szándéka, hogy a cégektől származó bevételből az egyesület egyéb programjait – mint például önkéntes programuk fejlesztését – fedezzék.

jelentkezési lap kitöltésével. Az egyes foglalkozások indulási időpontjairól a honlap “Események” menüpontjából vagy hírlevelünkből is tájékozódhatnak az érdeklődők. Havonta egy-egy foglalkozást tartunk a népszerűbb témákból, de igény és megfelelő csoportnagyság mellett extra csoportot is indítunk.
 
 

Van jelenleg kiemelt kurzusotok?

 
A Zöld Otthon Akadémia mintájára indult el az “Olcsón, ökotudatosan” elnevezésű  pilot projektünk, mellyel a mélyszegénységben élőkhöz szeretnénk eljuttatni a “zöld” tisztítószerek otthoni elkészítésének praktikáit.
Amellett, hogy ezek a tisztítószerek környezetkímélőek, jóval olcsóbbak is, mint a boltban megvásárolható, hasonló funkciót betöltő társaik. Egy 3,5 literes folyékony mosószer például 150 forintból előállítható. 
Miután az adjukössze.hu közösségi adománygyűjtő oldalon összegyűlt a projekt elindításához szükséges pénz, két programot már sikeresen megtartottunk. Mindkettőt a Máltai Szeretetszolgálattal együttműködve, az elsőt Monoron, a szegénytelepen, a másodikat a tatabányai Mésztelepen.
 

 

50 km-es diéta

 

Sokféle diétáról hallhattunk már – létezik 90 napos, update módszer, anyagcsere-diéta és még hosszan sorolhatnám – , de távolság alapú diétáról még nem. Mi a lényege az 50 km-es diétának?

 

 Szabadon vállalt étkezési átszoktató rendszer. Kérdezel, tájékozódsz, főzöl és egyre jobban és egészségesebbnek érzed magad.
A cél, hogy mindent, amit megeszel helyi termelőktől szerezz be, akik kímélő módon, vegyszermentesen termesztenek, és közelről hozzák a portékáikat. Ezzel jót teszel a szervezetednek és a környezetednek is.

Az 50 kilométeres diéta alapötletét egy kanadai házaspár könyve inspirálta, amelyben 100 mérföldes diétájukról számolnak be. Ők akkor arra vállalkoztak, hogy kerek egy esztendeig csupán 100 mérföldön belül termesztett alapanyagokból készítik ételeiket.

 

Mikor indult a hazai “változat” és meddig tartott?

 
2010-ben indult az első egy hónapig tartó kampány, az utolsó pedig 2012 októberében ért véget. 

Hogyan valósultak meg ezek a kampányok?

 
Volt saját weboldalunk és különféle médiumokban is kampányoltunk. Ezen kívül több találkozót (fogyasztó-termelő, illetve a termelők meglátogatása) is szerveztünk, ahol a résztvevők megoszthatták élményeiket, tapasztalataikat egymással. Közös főzéseinken rendszerint 10-20 fő vett részt.

Mennyire volt szigorú a diéta? Lehetett például kávét inni a diéta ideje alatt?

 
A diéta önkéntes volt, mindenkinek a saját belátására bíztuk, hogy mennyit tesz meg azért, hogy minél több dolgot az 50 km-es körzeten belülről szerezzen be. Volt egy virtuális gyóntatófalunk, ide kerültek fel az olyan termékek mint a cukor, a só vagy a kávé.

 

Lesz folytatás?

 
Igen, tervezzük, de ez függ az elérhető pályázatoktól is.

 
A Messzelátó Egyesület 15 éves fennállása alatt számos fiatalnak teremtette meg a lehetőséget a külföldi önkénteskedésre és megannyi környezeti érzékenyítő programot hajtott végre.
Kívánjuk, hogy a lányok ezt az őszinte elhivatottságot és rengeteg energiát meg tudják őrizni a jövőben is! 

A képek a Messzelátó Egyesület honlapjáról származnak.

 

 

 

 

Címkék: , , ,