Óriás Homokozó Újpesten

Doró Viki
Szerző: · 2017-07-26 | 18:45· Csemete

El tudtok képzelni egy olyan városi teret, ami nyaranta – az iskolaszünet idejére – hatalmas játszótérré változik, ahol a gyerekek egész nap homokozhatnak, pingpongozhatnak, sőt, ingyenesen sporteszközöket is kölcsönözhetnek? Ugye milyen meseszerű a kép? Pedig ez nem vízió, hanem a valóság az újpesti Szent István téren!

 

Néhány napja Újpest központjában jártam és már messziről felkeltette az érdeklődésemet a városháza mögötti hatalmas parkban néhány színes folt. Mintha narancs- és citromsárga strandszékeket láttam volna… Annyira abszurdnak tűnt, hogy muszáj volt közelebbről megnéznem.
Ez a látvány fogadott:

IMG_6161

Óriás Homokozó Újpesten

Bizony, őszinte döbbenetemre és örömömre a Szent István tér egy jelentős részét homokozóvá alakította Újpest Önkormányzata – mint azóta megtudtam, nem először. A rekkenő hőségben napvitorlák alatt játszhattak a gyerekek az ingyenesen biztosított eszközökkel. És nemcsak a kicsik, a nagyobbak is megtalálták a nekik való szórakozási formát: ottjártamkor 3 pingpongasztalon folyt a játék.
A rendkívül szimpatikus kezdeményezés – az Óriás Homokozó – házirendjét elolvasva kiderült, hogy június 9. és augusztus 13. között, hétköznap 9 és 19 óra, hétvégén 15 és 19 óra között óriáshomokozó, óriás társasjáték, vizes játékok, foci, kosárlabda, tollas, frizbi, pingpong, csocsó és még több tucat játék lepi el a Szent István teret.

Orias_homokozo2

 

Egy faházban a gyerekeknek kérésre adják ki a sporteszközöket, játékokat. Kérdésemre az ott dolgozó fiatalember elmondta, hogy a program a szabadidősport talán legjelentősebb nemzetközi szervezete, a TAFISA (The Association For International Sport for All) tetszését is elnyerte és bekerült a jó gyakorlatok közé.
A TAFISA – amely a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szakterületi partnerszervezete, és valamennyi kontinensen aktív – 2016-ban úgy döntött, hogy a kezdeményezésért a „Take back your streets… Take back your future” (Vedd vissza az utcáidat… Vedd vissza a jövőd) elnevezésű díjban részesíti Újpestet.

Orias_homokozo

Délben, a 35 fokos hőségben nem volt teltház

Jó látni, hogy egyre több olyan városi tér van, amely nemcsak pihenőparkként funkcionál, hanem a szabadidő aktív eltöltésére csábít. Az Óriás Homokozó másik nagy előnye, hogy a szünidő alatt biztosít tartalmas és felügyelt szórakozást, ezzel nagy terhet véve le az iskolás korú gyerekek szüleinek a válláról.

 

Bízom benne, hogy nemcsak a TAFISA, hanem más hazai önkormányzatok is jó, követendő példának tartják majd Újpest Önkormányzatának kezdeményezését, és jövő nyáron még több térből lesz Óriás Homokozó!

 

Címkék: ,