Összhangban a természettel az Üveghegyen túl

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-04-29 | 11:32· Hegyen-völgyön

A Föld napjához kapcsolódva, április 23-án a Pilis szívében egy különleges rendezvény várta a látogatókat az Üveghegyen túl címmel. Noha a táj és a környezet valóban mesébe illő, a megnevezés egy középkori üvegműhely maradványaira utal, amit egy régészeti séta során lehetett megtekinteni.

 

A Budapesttől 20 km-re fekvő Fülöp Kecske biofarmot a GreenVision.hu produkciós iroda forgatócsoportjával egy elektromos Citroen Berlingo-val közelítettük meg, hogy a természetvédelem egyik legfontosabb napján, még inkább ügyeljünk a karbonlábnyomunkra.

elektromos_auto

Érkezés a helyszínre elektromos autóval (Fotó: Farkas Bertalan Péter)

 

A Pomáz melletti farmon tevékenykedő Kulturális Örökség Menedzserek Egyesülete és a Közép-Európai Egyetem Kulturális Örökség Tanulmányok Programjának diákjai azt a célt tűzték ki, hogy új funkciót adnak a Pilisi Bioszféra Rezervátumban fekvő területnek, amit az UNESCO arra jelölt ki, hogy az ember és a természet között létrejövő kiegyensúlyozott kapcsolatot reprezentálja.

kecskek

Kecskék az Üveghegyen túl (Fotó: Farkas Bertalan Péter)

 

Törekvéseik létjogosultságát bizonyítja, hogy az április 23-ai rendezvényre több száz látogató volt kíváncsi. Többek között a középkori, ciszterci majorság romjainál talált leletek, a középkori tájhasználat nyomai és modern szalmaszigetelési technikák kerültek bemutatásra. De nagy sikere volt a Tánc a természettel programnak és a Kecskés Együttes magyar és közép-európai dalainak is.

regeszet

Az ásatás során talált régészeti leletek bemutatása (Fotó: Farkas Bertalan Péter)

 

Ahogy az esemény főszervezője, Laszlovszky József elmondta, szeretnék, ha a Föld napjához hasonló események, jeles napok, egyre többször kerülnének megrendezésre ezen a természetközeli helyszínen. Egyrészt szeretnék a régészeti ásatás eredményeit folyamatosan a nagyközönség számára is láthatóvá tenni, másrészt a későbbiekben rekonstruálni, újraéleszteni a területen folyó üvegkészítést a hagyományos módszerek bemutatásával. A Magyar Szalmaépítők Egyesülete által vezetett szalmaépítő szemináriumok számára már most oktatási helyszínt biztosít egy felújításra szánt épület. Az olcsó, környezetbarát módszer egyre nagyobb népszerűségnek örvend, mivel hatékony hőszigetelést nyújt és folyamatosan szabályozza az épület levegőjének páratartalmát.

szalma

Szalmaház építés a gyakorlatban (Fotó: Farkas Bertalan Péter)

 

A terület üzemeltetői tárt karokkal várják továbbá a természet- és környezetvédelmi projekteket, eseményeket, egyetemi kihelyezett tréningeket, hiszen helyszínnek minden szempontból tökéletes a farm: csendes, természetközeli és könnyen megközelíthető.

A GreenVision.hu területről készített kisfilmjét hamarosan mi is közzétesszük!

 

Címkék: , ,