Pálmaolaj-mentes március!

ReCity Magazin
Szerző: · 2018-03-01 | 20:08· Be

Pálmaolaj Böjtöt hirdetett a Felelős Gasztrohős 

Túrós desszert, csokik, kekszek, tusfürdők, éttermi rántott húsok és sült krumplik. Mi a közös ezekben a dolgokban? A Felelős Gasztrohős Alapítvány új kampányában nemcsak ez derül ki, hanem az is, hogy melyik vendéglátóhelyeken ehetünk anélkül, hogy hozzájárulnánk a trópusi esőerdők irtásához.

 

A Felelős Gasztrohős csapata március hónapra Pálmaolaj Böjtöt hirdet, amelynek lényege, hogy arra buzdítsák a lakosságot: egy hónapig ne vásároljanak olyan terméket, amelyben pálmaolaj van, és ne egyenek olyan helyen, ahol pálmaolajat használnak. Ez azonban nemcsak böjt, hanem kihívás is, mivel – mint ahogy a fenti felsorolás is mutatja -, ez a zsiradék sokkal több termékben megtalálható, mint gondolnánk.

Screenshot 2018-03-01 20.03.48

 

Mi a baj a pálmaolajjal?

Az olajpálma egy nagy terméshozamú növény, amely trópusi éghajlaton érzi jól magát. Ott, ahol egyébként a “Föld tüdeje”, vagyis az esőerdők (még) élnek. A folyamatosan növekvő kereslet miatt azonban egyre több  esőerdő helyét veszik át az olajpálma-ültetvények. A Felelős Gasztrohős becslése szerint naponta átlagosan 5 margitszigetnyi esőerdő helyére kerülnek olajpálmák. A helyteremtés egyik “leghatékonyabb” módja az égetés, amely során rengeteg üvegházhatású gáz szabadul fel, valamint olyan fajok egyedei kerülnek veszélybe, mint például a borneói orangután. Gondoltad volna, hogy az orangutánok életéről is te döntesz, amikor csokit választasz?

“Nem lesz könnyű dolga annak, aki csatlakozni  akar az  egy hónapos pálmaolaj böjtünkhöz, de reméljük, hogy az elképesztő számok és adatok sokakat elgondolkodtatnak és motiválnak a cselekvésre. Mi igyekszünk minél több segítséget, információt nyújtani a böjtölőknek, és reméljük, egy hónap elég lesz arra, hogy a pálmaolaj kerülése szokássá váljon” – mondta el Varga Judit, a Felelős Gasztrohős Alapítvány igazgatója.

Felelos-Gasztrohos-Palmaolaj-bojt-lakossagi-infografika-2018-02-

 

Hogyan kerülhetjük el?

A kinyert pálmaolaj 80%-át az élelmiszeripar használja fel, a félkész és késztermékekben szinte biztos, hogy találkozunk vele. Ezeket tehát ebben az egy hónapban – ha pedig sikerül leszoknunk róluk, akkor később is – érdemes kerülni.
Az étterem választásnál is nagyon körültekintőnek kell lennünk a böjt alatt, mivel számos vendéglátóhely használja a pálmaolajat bő olajban sütéshez olcsó mivolta és többszöri felhasználhatósága miatt. Azonban abban teljesen biztosak lehetünk, hogy ha Fenntartható Vendéglátóhely minősítéssel rendelkező helyet választunk (pl. 
Slow Foodiez, Sophie&Ben Bistro, Kozmosz Vegán Étterem, Szimpla kert, Mártogatós, Larus étterem, Murok kávézó, Jardinette Kertvendéglő, Bonne Chance Restaurant & Hotel, Yes, Chef!, Helloanyu), nem fogunk pálmaolajjal találkozni, hiszen ez a minősítés egyik feltétele.

Felelos-Gasztrohos-Fenntarthato-Vendeglatohely-etterem

 

Hogyan lehet csatlakozni?

A böjthöz csatlakozni egy Facebook esemény keretein belül tudnak az érdeklődők. Ráadás, hogy a mentességgel nyerhetünk is: aki posztol egy képet #pálmaolajböjt taggel Facebookra vagy Instagramra, egy Grapoila vagy egy Zöldbolt ajándékcsomaggal, valamint egy 2 személyes pálmaolaj-mentes vacsorával lehet gazdagabb.

 

Csatlakozz Te is, mondjunk nemet a pálmaolajra!

 

Címkék: , ,