Passzívház óvoda nyílt Budapesten

Megyeri Nóra
Szerző: · 2016-09-01 | 11:17· Csemete

A XIII. kerületben nyitotta meg kapuit idén szeptembertől az ország legenergiatudatosabb óvodája, a Meséskert Tagóvoda. A minősített passzív közösségi épület üzemeltetéséhez huszadannyi energia szükséges, mint amennyi egy hasonló méretű hagyományos intézmény esetében. Az óvodának káros anyag kibocsátása – a szennyvízen kívül – nincsen.

 

A passzívház óvoda ötletének megálmodója és megvalósítója – 1,3 milliárd forintból – a XIII. Kerület Önkormányzata. A kerület sorra fejleszti, újítja fel óvodáit, hogy azok korszerűbbek legyenek és az összes óvodáskorú gyermek számára elegendő kapacitással rendelkezzenek. Ráadásul nem ez az első passzívház, ami önkormányzati beruházásként valósul meg. Az angyalföldi 100 lakásos passzívház – méretét tekintve – egyedülálló egész Magyarországon.

passzivhaz_ovi

A XIII. kerületben található Magyarország első passzív közösségi épülete

 

Mi is az a passzívház?

 

A passzívházak fő jellemzői, hogy a hőveszteséget minimalizálják, a hőnyereségét pedig maximalizálják, továbbá figyelembe veszik és hasznosítják a belső hőforrások energiáját is.

 

A Meséskert Tagóvoda korszerű gépészeti rendszere alacsony energiafogyasztást eredményez. A háromrétegű nyílászárók hő- és hangszigetelt, légmentesen zárt biztonsági üvegből készültek, így rendkívül kicsi a hőveszteségük. Az épületen körben 25 cm széles, a tetőn és a padlón pedig 35-40 cm vastag a hőszigetelés.
A belső levegő hőmérséklete télen és nyáron közel állandó, és a friss, szűrt levegő utánpótlása pollen- és allergiamentes. A folyamatos légcsere szabályozza a relatív nedvességtartalom szintjét, ezáltal csökkenti a párakicsapódás és a penészesedés veszélyét. A kellemes közérzethez alapvetően ablaknyitásra nincs szükség, azonban a termekben van nyitható nyílászáró, így a természetes szellőzés is megvalósítható.
A helyiségek világítása a külső fény vezérlésével energiatakarékos LED-es lámpákkal történik, a túlzott napfény beáramlását elektromosan vezérelt árnyékolókkal lehet csillapítani.

 

 

Mesébe illő óvoda

 

A Kassák Lajos utca 17-es szám alatt található óvoda ajtaján belépve barátságos légkör fogadja a látogatót, ami modernsége ellenére, még nagyon is kedvelhető. A közlekedő terek falait grafikus által készített növény, állat és egyéb motívumok díszítik és teszik gyermekbaráttá, a folyosók mágneses falaira pedig akár rajzolhatnak is az óvodások.

Passzívház óvoda

Játékos belső tér teszi barátságossá a közlekedő tereket

 

A csoportszobák felülről megvilágított öltöző-mosdó-közlekedő térből nyílnak – az óvodában 16 csoport fog működni. Minden csoportnak külön mosdóhelyisége van és két tornaterem is kialakításra került.

Passzívház óvoda

Mászófal is várja a kicsiket

 

Az épület teljes mértékben akadálymentesített (mosdó és felvonó is a mozgásukban korlátozottak rendelkezésére áll).
A belső öltöző és közlekedő tereket játékos kör, háromszög és négyszög felülvilágítók teszik világossá, függőleges kapcsolatot teremtve a tetőterasszal.
A különleges tetőterasz az épület ötödik homlokzataként működik, ahol a biztonságos, modern burkolaton és napvitrolákkal árnyékolt területen játékok, hinták, és homokozó várják a kicsiket.

Passzívház óvoda

Tetőterasz fából készült játékkal

 

Passzívház óvoda

Gyerekparadicsom a tetőkerten

 

Egy közösségi térként is funkcionáló fedett színpad is található a tetőn, ahol a gyerekeket előadásokkal lehet szórakoztatni, illetve, ahol akár ők maguk is felléphetnek. Továbbá ezen a szinten kaptak helyet a játszó-foglalkoztatók, fejlesztő helyiségek (logopédia, autista) és a Sószoba.

Passzívház óvoda

Igazi kuriózum: a szószoba

 

Az épület háta mögött került kialakításra a kert és a játszótér, ahol zöld környezetben várja a gyerekeket a hinták és a különféle mászókák együttese.

Passzívház óvoda

Kerti játékok zöld környezetben

 

Mi egyebet is mondhatnánk, mint hogy: még több ilyen óvodát!

 

 

 

A képeket a szerző, Megyeri Nóra készítette.

 

Címkék: ,