Saint Vincent, a harmadik világ rejtett paradicsoma – 1. rész

Szolga Hajnal
Szerző: · 2017-01-15 | 12:30· Fókusz

Az alábbi 6 részes cikksorozattal az a célom, hogy megosszam a Karib-szigeteken töltött fél éves tanulmányutam élményeit és tanulságait. Az alábbi bevezető részben elmesélem hogyan kerültem Saint Vincent szigetére, a további részekben pedig a szigetvilág környezeti problémáira világítok rá és a helyi közösség sajátosságait ismertetem.  

stvincent

Saint Vincent a Grenadine-szigetek egyike, a Karib-szigetcsoport déli részén fekvő valahai angol gyarmat

 

Segíteni szeretnék – merre induljak?

Kulturális antropológiai érdeklődésemet, fotózási és utazási szenvedélyemet, de elsősorban környezetvédelmi tevékenységemet akartam kiteljesíteni, mikor fejembe vettem, hogy pár hónapra elutazom és keresek egy olyan egzotikus helyet, ahol a helyi közösséggel együtt, tevékenyen javíthatunk sürgető természeti problémákon.
Bálnamentés Portugáliában, mezítlábasok egyeteme Indiában, nemzeti park védelem Izlandon, teknős rezervátum Puerto Rico-ban, számos izgalmas programot találhatunk e témakörben.

Ha munkahelyet nem is, önkéntes pozíciót könnyű találni, hisz ki ne örülne lelkes és mindenekelőtt ingyenes munkaerőnek! Még felnőtt fejjel is belemegy az ember a szent cél és az igaz értékek mentése érdekében. Ma már számos honlap – az IVPA, workingabroad, gooverseas, globalvolunteers, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem – gyűjti az önkéntes szolgálatok ajánlatait. A lélegzetelállító helyszínek és a tartalmas programajánlatok fellelkesítik az embert, a “turpisság” – mert sajnos van – azonban csak később derül ki (bár néhány korrekt weboldal azonnal egyértelműsíti).  A kiszemelt önkéntes program részvételi díjat tartalmaz, méghozzá nem is keveset. Végülis, ha belefér a büdzsébe, még ezt is kipréseljük magunkból, hol a tapasztalatszerzés, hol a tematikus képzés miatt, ami meggyőz minket az ügy fontosságáról.

Egy marketing pozíció véletlenszerű megüresedésének köszönhetően a St. Vincent-en működő Richmond Vale Akadémia önkéntese lettem, ahol a Klímaaktivista és a Szegénység elleni harc képzési programok promótálását végeztem.

richmond1

A Richmond Vale Akadémia “klímaaktivistái” újítják az intézmény épületét

 

Buktatók, amiket kerülj el!

A szervezetnek nyújtott szolgáltatásaimat azonban rövid időn belül felfüggesztettem és bevezető cikkem nem rejtett célja az is, hogy felhívjam felfedező kedvű bajtársaim figyelmét két fontos dologra. Általában arra, hogy nálam jobban érdeklődjenek a programok valós minőségének véleményezéséről és méréséről, másrészt pedig ne látogassák meg a fent megnevezett intézményt. A pofátlanul magas tagdíjért cserébe szánalmas képzési színvonal jár és ezen felül duzzadó energiáinkat az „iskola” egyébként remekül jövedelmező farmján vezethetjük le a helyi közösség segítése helyett.

richmond2

“Tegyük a szigetet fenntarthatóvá” címszó alatt napelemeket telepítettünk az iskola épületére

Az oktatási és egyéb humaritárius köntösbe öltöztetett, profithajtó szervezetekből pedig sajnos rengeteg van, bizonyítékok hiányában azonban koholmánynak tűnne, ha a legynagyobbakat is felsorolnám. Az én esetemet viszont meg kell osztanom veletek, és ha bálnát, teknőst, rinocéroszt nem is mentettem ugyan, de motivált és tettrekész környezetvédőket talán megóvok a pofára eséstől.

Mellesleg, ha talpraesett az ember, akkor hamar átlát a szitán és cselekszik, így tettem én is és máshol folytattam kalandozásomat, ahol rengeteg hasznos tapasztalatot és élményt szereztem, melyekről a következő részekben tudhattok meg többet!

 A cikksorozat 2. részét ITT tudod elolvasni!

Címkék: , , , ,