SciChallenge – A természettudományokért

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-03-17 | 11:42· Csemete

A 10 és 20 év közötti fiataloknak meghirdetett SciChallenge verseny célja, hogy vonzóvá tegye számukra a műszaki, mérnöki és természettudományokat. Azokat a területeket, amelyek a közeljövő legkeresettebb szakmáit adják majd.

 

Európa szerte rengeteg tanár küzd azzal, hogy miként kelthetné fel a diákok érdeklődését a természettudományok, a műszaki és mérnöki tudományok, illetve a matematika (STEM tantárgyak) iránt. Azért is különösen fontos feladat ez, mert már jelenleg is, a jövőben pedig még inkább megnő a kereslet a képzett munkaerő iránt a STEM területeken. A Horizont 2020 által támogatott SciChallenge projekt a növekvő szakemberhiány problémáját szeretné orvosolni azzal, hogy igyekszik az innovatív digitális technika és a közösségi média segítségével ezeket a karrier lehetőségeket vonzóvá tenni a fiatalok számára.

scichallenge

Ki pályázhat?

2 korcsoport szerinti kategóriában várják az egyéni vagy csoportos (max. 3 fős) jelentkezéseket.

  1. 10-14 év (szülői engedély, tanári felügyelet szükséges)
  2. 15-20 év (még nem egyetemisták!)

 

Milyen témával?

A pályázatok témája kiválasztható a SciChallenge honlapon található 51 témakörből (pl. A jövő városai, 3D nyomtatás, Zöld épületek, Élelmiszer-hasznosítás, Napenergia, Robotika).
Itt összegzik a kapcsolódó társadalmi kihívásokat és inspirációt nyújtanak a versenyzőknek projektjük megkezdéséhez.

Ha a jelentkező mégsem találja meg köztük a szívének kedves területet, akkor sem kell csüggednie, szabadon is választhat témát, csak arra kell ügyelnie, hogy kapcsolódjon a STEM tudományterületek egyikéhez.

 

Formátum

A pályázatokat az alábbi formátumokban várják: poszter, prezentáció, videó.

  • A posztert A0 formátumban kell elkészíteni (841mm x 1189 mm), majd feltölteni a Slideshare oldalra.
  • A prezentáció maximum 20 oldalas lehet. Ezt is a Slideshare oldalra kell feltölteni.
  • A videót a Youtube oldalra kell feltölteni, hossza nem haladhatja meg a 3 percet.

Mindhárom esetben el kell látni az alkotásokat a #scichallenge2017 hastaggel!

Screenshot 2017-03-17 11.52.30

Választott formátumtól függően, a Slideshare vagy Youtube feltöltés után a résztvevőknek regisztrálniuk kell a SciChallenge weboldalon, majd ezen keresztül is be kell nyújtani a pályaművet. Ezen felül egyrészt alap információkat kell adni a pályaműről (pl. milyen kategóriába tartozik, melyik témakörhöz köthető), másrészt személyes adatokat (pl. kor) és az elérhetőséget (származási ország, cím, telefonszám és e-mail cím).

 

Nevezési határidő

A pályaműveket 2017. január 1. és április 30. között lehet benyújtani.

 

Értékelés

Az értékelés kombinált, zsűri és online közösségi szavazással történik.

Online közösségi értékelés

Annak érdekében, hogy össze lehessen gyűjteni az értékelést az online közösségtől, a SciChallenge honlap tartalmaz egy saját értékelő modult, amely számolja a megtekintések és a pozitív visszajelzések („lájkok”) számát.
Annak érdekében, hogy minden európai országból érkező résztvevőnek egyforma esélye legyen a döntőbe jutásra, az értékelő modul minden résztvevő ország 12 legjobb pályaművét rangsorolja „korcsoport”, „formátum” és „státusz” (egyéni vagy csoportos) alapján.

Összesen maximum 500 pályamű kerülhet be az értékelés második fordulójába.

Zsűri értékelés

Ezt a 500 pályaművet fogja a SciChallenge zsűri értékelni. A zsűri 15 – különböző területekről érkező – szakértőből áll. Ez biztosítja, hogy mind a 10 – versenyben használható – nyelvet (angol, német, görög, szlovén, cseh, magyar, svéd, holland, olasz és lengyel) lefedjék.

 

Mit nyerhetsz?

A 12 legjobb pályamű meghívásra kerül a 2017. július 20-22 között Bécsben tartandó díjkiosztó ünnepségre, ahol lehetőség nyílik a pályaművek bemutatására.

A 12 versenyzőből kerül ki a három közönségdíjas is, akiknek nyereménye:

  1. helyezett: EUR 3.000
  2. helyezett: EUR 2.000
  3. helyezett: EUR 1.000

Emellett a győztesek szponzorált díjakra is számíthatnak.

 

Címkék: