Segítők Napja

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-09-14 | 13:24· Egyéb Ökoszalon

Szívesen segítenétek másoknak? Szeretnétek tudni, milyen önkéntes lehetőségek vannak? Ha a válaszotok igen, akkor ott a helyetek a Segítők Napja rendezvényen, ahol közösen mutathatjátok meg a világnak: igenis vannak még, akik segíteni szeretnének másoknak. Az eseményt szervező Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ hisz abban, hogy rengeteg segítő szándék és jóság rejtőzik az emberekben.

 

A segítő szakma azt jelenti, hogy teszünk a többi emberért, és segítünk, hogy jobbá tegyük mások életét. A 2017. szeptember 24-én megrendezésre kerülő Segítők Napja célja, hogy érdekes előadásokon, szakmai workshopokon és kötetlen beszélgetéseken keresztül minden érdeklődő megtalálja, hogyan tudna ő is segíteni akár karrier szinten, akár a szabadidejében.

Évről évre egyre többen döntenek úgy, hogy embertársaik segítését választják hivatásuknak. Teszik ezt annak ellenére, hogy a bajbajutottakkal szembeni közöny és az empátia hiánya erősen jelen van a mindennapokban – vagy éppen ezért. Az olyan klasszikus segítő szakmák, mint a szociális gondozó és ápoló például évek óta hiányszakmának számítanak Magyarországon, pedig a jövőben még nagyobb szükség lesz az ilyen típusú foglalkozásokra. A biztos, hosszú távú munkalehetőség mégsem a legfontosabb motiváló tényező a segítő hivatást választók körében, inkább az embertársaikon való segítségnyújtás vonzza őket – derül ki a Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ tanulói körében végzett kutatásából.


Mindenki hallott már olyan történetet a környezetében, hogy valakit bántottak, kihasználtak, vagy egyszerűen nem kapott segítséget senkitől, amikor a legnagyobb szüksége volt rá. Sokan maguk is átélték, hogy kiszolgáltatott helyzetben teljesen egyedül maradtak. Egy olyan világban, ahol túlnyomó többségben a negatív eseményeknek van hírértéke, könnyű megfeledkezni az emberi jóságról. A segítő szakmák egyre növekvő népszerűsége ugyanakkor épp erre hívja fel a figyelmet.

A Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ közel egy évtizede foglalkozik olyan szakemberek képzésével, akik különböző segítő szakmák elsajátításán keresztül embertársaik támogatását és gondozását választják hivatásuknak. A tanulók egészségügyi, szociális, gyermekgondozó vagy épp pedagógiai OKJ-s képzések közül választhatnak. A szakképző központ képzési adatai is jól tükrözik azt a tendenciát, hogy egyre többen választanak ilyen segítő hivatást: az elmúlt négy évben átlagosan évente 20 százalékkal többen tettek sikeres vizsgát az intézményben, mint az azt megelőző évben.

 

A jövő a segítőké

Az egészségügyi, szociális és pedagógiai szakterületeken évek óta sok a hiányzó szakember Magyarországon. Az ilyen képesítéssel rendelkezők tehát biztos elhelyezkedésre számíthatnak. A gondozói hivatások ráadásul a jövőben még nagyobb szerephez jutnak. A jövőkutatók egybehangzó véleménye szerint ugyanis már 10-20 év múlva rengeteg munkát fognak robotok végezni emberek helyett. Különböző irodai munkakörök, adminisztrációs feladatok, gyártás, de még a jogász szakma egyes területei is mind helyettesíthetők lesznek a jövő szuperfejlett számítógépeivel, míg az empátia, a szociális érzékenység és gondoskodáshoz szükséges emóciók még nagyon sokáig nem taníthatóak meg gépeknek. Arról nem is beszélve, hogy az egészségügy vívmányainak és az egészségtudatos életmód térnyerésének hála folyamatosan nő a várható élettartam, vagyis az idősgondozás is egyre keresettebb szakma lesz. 

Segitok_napja

 

Segítők Napja Program

A szeptember 24-ei Segítők Napján különböző segítő szakmák mutatkoznak be, illetve gyakorló segítők tartanak két teremben előadásokat. Emellett kiscsoportos foglalkozások, bemutatók, tanácsadás is lesz, melyekre külön kell regisztrálni.
Végül, de nem utolsósorban egész nap véradásra is lesz lehetőség.
A gyermekekkel érkezőknek sincs okuk az aggodalomra, a gyermekfelügyelet megoldott lesz az esemény ideje alatt.

A részletes program ITT érhető el.

Helyszín: Pannon Kincstár Humán Szakképző Központ – 1056 Budapest, Váci u. 47.
Időpont: szeptember 24., 10.00-17.00

 

Mondj köszönetet!

Biztosan van valaki a te életedben is, aki ott volt melletted, amikor igazán szükséged volt a segítségre. Önzetlenül nyújtotta a kezét, Te pedig elfogadtad a felajánlást. Mondj Neki köszönetet a Segítők Napja Játék oldalon.
A szervezők az eseményen az üzenetekből készített csodaszép installációval megmutatják mennyi segítő szándék és jóság rejtőzik az emberekben!

SegitokNapja2

 

Címkék: ,