Smart City Konferencia – “Mind the Game”

ReCity Magazin
Szerző: · 2014-10-01 | 21:04· Fókusz

Smart city. Okos város. Élhető város. Egy város ahol jó élni? Egy város ahol odafigyelünk a fenntarthatóságra? Vagy egymásra? Vagy a gyerekekre? Utópia vagy valóság?

 
Bristolban törvény szabályozza, hogy amennyiben valaki ideiglenesen játéktérnek szeretne igénybe venni egy közteret, megtehesse azt. Vagyis ott megoldható, hogy egy köztér, adott esetben a bristoli Park Street, egy 95 méteres vízi csúszdává alakuljon, és ezt bárki használhassa. A szabályozás nem szervezi meg az eseményt, nem adja ingyen a csúszdát, egyszerűen lehetőséget teremt a lakosoknak a terek játszótérré alakítására.
Persze nem tudjuk, segít-e egy városon az, ha a lakosai sokat játszanak.
 
A Spanyolországban, Valenciában 2008 óta létező Reggeli járókelőkkel (Desayuno con Viandantes) néven futó közösségi kezdeményezés szervezői lehetőséget teremtenek közösségi reggeliknek. Az itt lakók együtt veszik birtokba a helyszínt a szomszédaikkal és a megjelent kíváncsiskodókkal.
A kezdeményezés célja, hogy a helyi lakosok figyelmét a közterekre irányítsák, hogy azokat ne csak parkolásra, rohanásra, telefonálásra használják, hanem álljanak meg egy kicsit, és egy kávé meg egy fánk mellett beszélgessenek egymással a mindennapokról és a gyorsan változó világról.
A szervezők nem szólnak bele a részletekbe, mediátorként segítik a helyi közösségeket, hogy azok új hagyományokat teremthessenek.
De vajon jót tesz-e egy városnak, ha a lakosai együtt reggeliznek?

 

 A kérdésekre a választ még a Mindspace sem tudja.
De konferenciát szervez, kétnaposat, október 6-7-én, hogy a válaszokat közösen adhassuk meg a kérdésre:

vajon mitől élhető egy város?

Program                                                          

Október 6.
Városi játék 18:00-22:00
 
A konferencia első napján a résztvevők egy nem hétköznapi játékon vesznek részt, ahol az a cél, hogy a saját bőrükön tapasztalják, mit jelent a játék, a játékosítás.
A szervező Mindspace szándéka, hogy a játékosok már a konferencia első pillanatában a hétköznapitól eltérő élethelyzetben ismerhessék meg egymást, annak érdekében, hogy valódi kapcsolat alakulhasson ki közöttük.
 
Helyszín: Budapest belvárosa

 
Október 7.
Konferencia 9:30-22:00
 
A Mind the Game konferencia témája a gamification (játékosítás), mint eszköz használata a közösségi bevonás, megszólítás során.
Nemzetközi és magyar előadók mutatják be a gamification-t és annak gyakorlati használatát. A kétnapos konferencia nem csak elméletben foglalkozik a játékosítással, itt és most, a játék nem megkerülhető. Az esemény kiemelt eleme, hogy a résztvevők a belépőjegy megvásárlásával egy igazi és valódi és létező smart city projektet támogatnak, méghozzá azt, amelyiket helyben kiválasztanak és megszavaznak.
 
Helyszín: Prezi konferencia terem, Budapest, Nagymező utca 54.

 
A konferencia díja: 3000 Ft
A regisztráció csak utalás ellenében lesz érvényes.
 
Regisztráció: https://www.eventbrite.com/e/smart-city-conference-mind-the-game-tickets-12211796813
 

Támogató: Visegrád Alap
A kezdeményezés stratégiai partnere Budapest Főváros Önkormányzata, valamint a BFTK Nonprofit Kft.

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: , ,