Szedjük együtt!

Doró Viki
Szerző: · 2017-08-23 | 11:38· Ki

7. alkalommal rendezik meg a TeSzedd! önkéntes szemétszedési akciót

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. 2017-ben szeptember 15-16-17-én lehet csatlakozni a weboldalon meghirdetett nyílt csoportokhoz – vagy akár mi magunk is létrehozhatunk egyet! A cél az, hogy megtisztítsuk Magyarországot az illegálisan lerakott hulladékoktól!

 

Az örök kérdés, ami a TeSzedd! kapcsán rendre felmerül, hogy

“Miért pont én szedjem össze más szemetét?” A válasz nagyon egyszerű.

Ha nem teszem, idővel én is éppúgy belefulladok, mint az, aki eldobta! Ujjal mutogatni a szomszédra mindig könnyebb (és kényelmesebb), mint felállni a karosszékből és a tettek mezejére lépni.
Fárasztó? Igen. Gusztustalan? Előfordul. Mégis élmény. 3 TeSzedd!-del és 2 PET Kupával a hátam mögött higgyétek el, tudom miről beszélek! Minden ilyen önkéntes akció alkalmával megtapasztaltam azt a felemelő érzést, hogy valami hasznosat tettem a környezetért, a többi emberért, magamért.

Hogy holnap kezdhetem előlről? Az valóban bosszantó. De én legalább elmondhatom magamról, hogy megpróbáltam változtatni. És minél többen csatlakozunk a TeSzedd!-hez és a hozzá hasonló kezdeményezésekhez, mint amilyen a Hulladékvadász vagy a Hulladékkommandó, annál hatékonyabbak leszünk. Nem utolsósorban pedig észrevétlenül egy – növekvő – környezettudatos közösség tagjaivá válunk.

TeSzedd!

 

Csatlakozzatok az InGreen-Hulladékmentes.hu-ReCity Magazin ponthoz!

A tavalyi évhez hasonlóan, amikor a Felelős Gasztrohőssel a Római-parton gyűjtöttük a szemetet, idén is szervezünk saját, nyílt csoportot, ahova szeretettel várjuk a tettre kész csatlakozókat!
Ezúttal partnereinkkel és egyben kedves barátainkkal az InGreen Magazinnal és a Hulladékmentes.hu-val közösen vesszük fel a harcot szeptember 15-én, 16:00-18:00-ig a népszigeti szeméthalmokkal!

Csatlakozni ITT tudtok.

 

A regisztráció menete

Fontos, hogy önkéntesként úgy tudsz részt venni a TeSzedd!-en, ha szeptember 5-ig regisztrálsz. Ezt az e-mail címeddel vagy a Facebook profiloddal tudod megtenni. (Ha előbbit választod, akkor keresd a visszaigazoló levelet postafiókodban.) Ha a regisztráción túl vagy, akkor már be tudsz lépni a TeSzedd! Infopontba.

Itt el kell döntened, hogy önkéntesként (egyedül vagy csoportosan) vagy koordinátorként szeretnél részt venni az akcióban. Önkéntesként nincs más dolgod, mint csatlakozni egy már meglévő találkozási ponthoz (ezt a keresőben tudod kiválasztani adott nap és a helyszínek alapján). Ha koordinátornak jelentkezel, azzal vállalod, hogy ott helyben te magad kézben tartod a szemétgyűjtést. Ez azt jelenti, hogy átveszed, a helyszínre viszed és kiosztod a szemétgyűjtéshez szükséges eszközöket, aláíratod a jelenléti ívet, koordinálod az eseményeket, majd az akció után jelzed, hogy hol hagytátok a megtöltött zsákokat.

Az akció minden helyszínen addig tart, amíg el nem fogy a szemét, vagy az időjárás és az önkéntesek lelkesedése lehetővé teszi.

TeSzedd!

Tavalyi gyűjtésünk eredménye (helyszín: Római-part)

Mit szedj és mit ne?

A szedéshez szükséges eszközöket (kesztyű, zsákok, kötözőanyag) a koordinátor osztja ki az eligazítást követően.
Csak olyan szemetet szedj fel, ami nem veszélyezteti a testi épséged és az egészséged!
Nem szabad összeszedni építési-bontási törmeléket, gyógyszereket, autó akkumulátort, motorolajat, elektromos és elektronikai berendezéseket, vagy például nagyméretű autóalkatrészeket. Nem gyűjtünk zöldhulladékot sem!

TeSzedd2017

Idén is lesz mit szedni… (helyszín: Népsziget)

Össze lehet viszont szedni bármit, ami kézzel, kesztyűben biztonságosan szedhető és zsákban gyűjthető, abban elszállítható (mert nem szakad szét a súlyától a műanyag zsák).
Fontos, hogy a megtöltött zsákok egy közös, jól látható helyre kerüljenek, ezzel megkönnyítve a koordinátor és a szemét elszállítóinak dolgát.

A TeSzedd! keretében sajnos – és reméljük csak egyelőre – nem gyűjtünk szelektíven.

 

Szedjük együtt!

 

Címkék: ,