Szelektív gyűjtés a TeSzedd!-en

Doró Viki
Szerző: · 2017-10-11 | 19:22· Ki

Bár már hetek teltek el az idei TeSzedd! – Önkéntesen a Tiszta Magyarországért akció óta, az élmény még mindig élénken él bennem. Miért használom a szemétszedésre az élmény szót? Elmesélem!

 

7. alkalommal szervezték meg – ezúttal a Földművelésügyi Minisztérium égisze alatt – az ország legnagyobb önkéntes akcióját, a TeSzedd!-et. Már az eredmények is publikusak: 2017-ben 1732 helyszínen 175 ezer ember 2516 tonna szeméttől mentesítette a környezetet.

Elképesztő számok, amelyek az összefogást, és a résztvevők tenni akarását bizonyítják!

IMG_6359

Bőven volt mit szedni…

Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy vajon miért épp a szemétszedés az, ami ennyi embert képes felállítani a karosszékből. Az egyik ok kétségtelenül a probléma “látványosságában” keresendő, hiszen minden jó érzésű embernek bántja a szemét a szemét. 10 éve foglalkozva környezetvédelemmel és fenntarthatósággal, azt is tudom, hogy még mindig ez az a terület – a hulladékkezelés, illegális hulladékelhagyás, szelektív gyűjtés hármasa – ami a leginkább érdekli a lakosságot. Próbáljuk ki! Elég csak megkérdezni ismerőseinket, barátainkat, hogy az ő környékükön milyen gyakran szállítják el a hulladékot és elégedettek-e a szolgáltatás minőségével. Garantálom, hogy egymás szavába vágva fognak – többnyire panaszokkal – elárasztani minket!

Talán a “téma” azért is izgat mindenkit, mert érezzük, hogy könnyű lenne tenni ellene.

Hiszen felszedni egy eldobott PET-palackot vagy egy csokipapírt, nem nehéz. Sőt, sokan napi szinten megteszik ezt. Ha pedig alkalmanként szervezetten, sokan tesszük, akkor a hatásunk is megnő.
Aki már vett részt ilyen eseményen, az tudja, hogy a közösségben végzett munka élménye, a jó érzés, hogy tettünk valami a környezetünkért, még sokáig elkíséri az embert.

Amiatt is érdemes olyan területet választanunk, ami közel esik a lakhelyünkhöz, hogy a későbbiekben is szemmel tarthassuk. Mert a szervezők szerint a TeSzedd! során megtisztított területekre fokozottan figyelnek a környéken élők és sok esetben sikerül az újbóli illegális lerakást megakadályozniuk.

 

Sok ember sokra megy

Idén a TeSzedd első napján, szeptember 15-én az InGreen és a Hulladékmentes.hu csapatával közösen gyűjöttük a szemetet a budapesti Népsziget északi részén. Az eligazítást követően 22 fővel – köztük sok PET Kupás önkéntessel – vágtunk neki a Duna-part megtisztításának.

IMG_5039

Eligazítás

A főként horgászok uralta terület rendkívül szennyezett volt. Nagy mennyiségben találtunk eldobott üveget, műanyag flakont, cigarettás dobozt, konzerveket. Állapotukból ítélve akadt olyan, ami hosszú hónapok óta hevert – szinte már a partfalba épülve – gazdátlanul. A háztartási hulladék mellett a Népsziget erdős részén sitt, illetve nagy mennyiségben bezsákolt(!) zöldhulladék is hevert az aljnövényzetben. Utóbbi előtt azóta is értetlenül állunk, hiszen ha valaki már odáig eljut, hogy kihordja az avart, levágott ágakat az erdőszélre, akkor miért nem képes szétszórni, hogy a természet tegye a dolgát?

 

Szelektíven a TeSzedd!-en

Csapatunk 2,5 óra alatt kb. 40 zsák illegálisan elhelyezett hulladéktól mentesítette a környezetet, amiből 22 valójában hulladék – azaz újrahasznosításra alkalmas anyag volt!

IMG_6363

Csapatunk egy része

A TeSzedd! során gyűjtött szemetet nem válogatják szét az elszállítást végző cégek (Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt.), hanem egyenesen a lerakóra kerül, mivel igen szennyezett.
Mi azonban ebbe nem akartunk beletörődni, ezért felkerestük az FKF-et, hogy közösen találjunk megoldást a szelektálható anyagok külön gyűjtésére. Őszinte örömünkre a közterület fenntartó cég partner volt és mindenben támogatott minket (külön köszönet illeti Szép Károly hulladékbegyűjtési és szállítási igazgatót). Egyetlen kérésük volt csupán: mivel a szelektív gyűjtőjárat szombat délelőtt jár a Népszigeten, ezért 1 éjszakára el kellett zárnunk a zsákokat. De ilyen az, amikor egy jó ügyért dolgozol, az önzetlen segítség azonnal érkezik, csak kérni kell! A Népszigeten idén nyáron nyílt Kabin azonnal a rendelkezésünkre állt, így az újrahasznosítható hulladékot (a műanyagot és a fémet gyűjtöttük külön, az üveget az egyik autóval érkező önkéntes vállalta, hogy elviszi egy gyűjtőszigetre) tartalmazó 22 db zsákot elhelyezhettük a raktárukban, majd másnap ők adták át az FKF munkatársainak.

IMG_6367

22 zsák műanyag és fém hulladékot gyűjtöttünk össze

A kísérleti projektként is felfogható TeSzedd!-es szelektív gyűjtés tehát sikerrel zárult, a teljes mennyiségnek több mint a fele újrahasznosulhatott!

Az idei TeSzedd! így nemcsak élmény, hanem sikerélmény is volt számunkra: mindaz, amit a fejünkbe vettünk partnereink nyitottságának és konstruktív hozzáállásának, no meg a 22 lelkes önkéntesnek köszönhetően megvalósulhatott. Köszönet érte minden szereplőnek!

 

Csapatunkban több újságíró is volt, akiknek beszámolóit ITT és ITT tudjátok elolvasni.

 

Címkék: , ,