Szelektívet a szemétbe? Ne hagyd magad félrevezetni!

Hankó Gergely
Szerző: · 2014-08-06 | 18:24· Ki

Időről időre felbukkan egy-egy “leleplező” videó, amin az látszik, hogy a szelektíven gyűjtött hulladékot összeöntik. Vajon miért éreznek egyesek perverz vágyat, hogy egy működő rendszert megkérdőjelezzenek anélkül, hogy utánajárnának, mi miért is történik valójában?

A napokban több hazai hírportál is farkast kiáltott egy nyíregyházi „home video” kapcsán, ahelyett hogy szakértőhöz fordultak volna. Igaz, így sokkal több „like”-ot söpörtek be, a több tízezer ember félreinformálása pedig mellékes…(?) 

Az okozott kár a fenntarthatóság mindhárom alappillérében (környezet, társadalom, gazdaság) súlyos, hiszen az újrahasznosítást népszerűsítő kommunikáció hitelességét rontotta, a társadalomban újabb csalódást generált, a cikkek miatt szemeteskukába, majd onnan lerakásra és nem újrahasznosításra kerülő hulladék anyagi értéke is jelentős.

Szomorú, hogy az összeöntős videót a Yotutube-on már 24 ezren tekintették meg (szándékosan nem közöljük), mialatt a nyíregyházi Térségi Hulladék – Gazdálkodási Kft. oktatóvideóját a szelektívről mindössze csak 212-en… Százszoros kár egy nap alatt!

Tegyünk hát rendet a fejekben!

 

Összeöntés 3 felvonásban

 

1. Összeöntés és szelektálás, avagy minden kezdet nehéz

A probléma – vagy városi legenda – nem új keletű. Röviden annyit érdemes tudni, hogy egy szelektív hulladékgyűjtési rendszer beüzemelésénél az első pár hónapban nem éri meg külön-külön üríteni a gyűjtőket, mert a lakosság ekkor még csak tanulja a rendszer használatát. Ez 10 éve Magyarországon is így történt. Akkor még nem voltak olyan válogatócsarnokok, ahol pillanatok alatt szétválogatja az automatika a hulladékot. Tehát egy évtizede még tényleg volt rövid ideig összeöntés, ez már azonban rég a múlté!

 

2. Szemetes külcsín, szelektív belbecs

Az összeöntés második variációja, amikor kívülről nézve a laikus szemlélőnek úgy tűnhet, hogy felülről egybeöntik a konténerben a hulladékokat, pedig valójában külön-külön rekeszekbe ürít a begyűjtő autó.
Ez a módszer is sok helyen működik, mi anno Baján fotóztuk ezt a megoldást. Az ürítésnél egyenként borítja ki a rekeszek tartalmát a teherautó, majd a hulladék utóválogatásra kerül, amit aztán hasznosítanak és sok száz terméket készítenek belőle.

.
.


3. Közös utazás, megtakarítás

Jelen esetben azonban egy harmadik megoldásról van szó, amikor is összeöntik, de csakis azért, hogy ezzel üzemanyagot és kilométereket spóroljanak. A begyűjtött hulladék Nyíregyházán a Regionális Hulladékkezelő Üzembe kerül (4551 Nyíregyháza – Oros, Szállási u. 72.), ahol a papírt 3 felé (újság, karton, színes), a műanyagot pedig 6 felé válogatják (PET-palackokat szín szerint, fólia, kupak). És ez így megy már hosszú évek óta, minden évben több ezer tonna értékes másodnyersanyagot hasznosítva ezzel!

A Térségi Hulladék – Gazdálkodási Kft. cikke erről itt olvasható.

Úgyhogy aggodalomra semmi ok, lehet szelektálni tovább a hulladékokat, mert mind hasznosul a folyamat végén!
Ennek népszerűsítésére indította az Öko-Pack Nonprofit Kft. 7 évvel ezelőtt Hulladékból Termék című kiállítását, mely az újrahasznosítást mutatja be 100 magyar cég termékein, munkáján keresztül.
Akit pedig az érdekel, hogy mi készülhet a különböző hulladékfajtákból, az az újrahasznosított magyar termékek listájában mindent megtalál. 

 

Aki pedig nem tud valamit, az kérdezzen!

Minden településnek megvan a maga közszolgáltatója, akitől érdemes a felmerülő problémákat megkérdezni és lehetőleg helyben orvosolni. Mert lehet, hogy nem könnyű egy zöld számot felhívni, de egy videót feltölteni a Youtube-ra biztosan több macera.
A közszolgáltatón kívül ott van még az önkormányzat is, ahol a környezetvédelmi referenshez fordulhatunk ilyen ügyekben, de előfordulhat, hogy a jegyző is rendelkezésünkre áll.
Zöld civil szervezetek mindenhol szívesen segítenek a helyieknek, különösen környezetvédelmi problémák orvoslásában.
Csodás emberek dolgoznak ezeknél az alapítványoknál, egyesületeknél, ismerjük meg őket!
Ha pedig minden kötél szakad, ott az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség, aki országos szinten felel ezekért a dolgokért!
Őket is keressük bátran!
 

Szelektív kisokos:

Mit és hova?
Hol?
Hogyan?
Miért?

A képek készítője: Hankó Gergely

 

 

 

Címkék: