Szemléletformálás pelenkával: a Textilmami projekt

Megyeri Nóra
Szerző: · 2015-06-22 | 17:56· Csemete

A környezettudatos gondolkodásmóddal fűszerezett életvezetés a fő célkitűzése a szegedi Tegyünk Együtt Természetünkért, Társadalmunkért (TETT) Jövőnkért Egyesületnek. Alelnökükkel, Janó Évával beszélgettem az indulásról és a folyamatban lévő „Textilmami, avagy kisgyermekkel, gyermekünk jövőjéért” projektjükről.

 
Hogyan született az egyesület alapításának gondolata és kik a tagok?

A szegedi egyetemi évek alatt fogalmazódott meg a gondolat, hogy a környezetvédelemmel kapcsolatos tudásunkat, ötleteinket valamilyen úton-módon meg kellene osztanunk a világgal. Az elnökünk, Samu Andrea fogalmazta meg az egyesület létrehozásának gondolatát, a tagok pedig alapvetően az évfolyamtársak és az oktatók közül kerültek ki. Végzettségünket tekintve környezettan, illetve környezetkutató diplomával rendelkezünk, de van közöttünk gazdasági informatikus és régész is, tehát széleskörű a tagok tudásspektruma.
 

Mi a jelenlegi fő projektetek és mikor indult?

 
Habár hivatalosan 2012-ben alakult meg a TETT Jövőnkért Egyesület, utána közel egy évig mindannyiunknak más irányba terelődött az élete – ráadásul a pályázatoknál sokszor kitétel, hogy legalább egy évesnek kell lennie a jelentkező szervezetnek. Végül 2013 telén pályáztunk először a Norvég Civil Támogatási Alapnál, ahol először nem nyertünk, viszont részletesen elmagyarázták hol hibáztunk a pályázat megírásakor, ezért mikor a frissített verziót benyújtottuk a következő pályázati ciklusban, már sikerült nyernünk.
Így indíthattuk útjára a Textilmami projektet.

Textilmami
Mosható pelenkák kavalkádja

 

Miről szól ez a program?

 
A modern mosható pelenkák népszerűsítése a fő célja a projektnek. Két célcsoportot szeretnénk megszólítani vele: egyrészt a pelenkás korú gyermekek szüleit, akiknek javasoljuk, hogy próbálják ki a textilpelenkát, mint alternatívát az eldobhatók mellett, másrészt célközönségünk mindenki, mert egy általános – környezettudatos – szemléletmódot is szeretnénk közvetíteni vele.
A pályázati pénzből havi rendszerességgel tartunk Textilmami klubot, ezen felül vannak nagyobb rendezvényeink, például családi napok vagy workshopok, illetve létrehoztunk egy pelenkakölcsönző rendszert is. Továbbá örömmel ellátogatunk bármely Csongrád megyei település baba-mama klubjába textilpelenka bemutatót tartani, amennyiben jelzik erre az igényt – Makón, Ferencszálláson és Kistelken voltunk eddig és további településekre is hívtak minket.
Sajnos, nem rendelkezünk akkora személyi kapacitással, hogy országos szinten működjünk, de nagyon szívesen adunk információt más helyi lehetőségekről, ha valaki tanácsért fordul hozzánk.

 

Hogyan képzeljünk el egy klubot és egy workshopot? Miben különbözik a kettő?

 
A klub egy másfél órás előadás, míg a workshopok három órásak, amely alatt elhangzik 3 előadás. Az előadások alapvetően a textilpelenkák használatáról szólnak, de mindig vannak más kapcsolódó témák is, mint például a szobatisztaságra nevelés, hordozás, környezetbarát takarítószerek, természetes alapanyagú babakrémek készítése – ez utóbbi gyakorlattal egybekötve.


 

Említetted, hogy van pelenkakölcsönzőtök, ami elsőre igen szokatlanul hangzik. Felmerül bennem a kérdés, hogy mennyi az élettartama egy textilpelenkának és teljes mértékben higiénikus-e továbbadni?

 
Úgy szoktam mondani, hogy a pelenkák használati idejét nem mosásban, hanem gyermekek számában lehet mérni – átlagosan 3 generációt szolgálnak ki. Mosás után a pelenka pont olyan tiszta, mint bármilyen ruhanemű – én általában 40 fokon mosom együtt a gyermek ruháival és havonta egyszer 60 fokon áztatással, amitől a végén teljesen újnak néz ki. Ha az ember vigyáz rá és megfelelően kezeli, akkor nem sokat veszít az értékéből és tovább lehet adni.
Kölcsönző rendszerünkben az anyukák két hétre tudnak kikölcsönözni egy-egy pelenkát, hogy kipróbálhassák és rálelhessenek a gyermekük számára legmegfelelőbb típusra – mind külső, mind belső pelenka tekintetében. Kölcsönzéskor a szülők a használati tájékoztató mellett a fertőtlenítés mikéntjétől is tudnak informálódni nálunk, sőt, biztosítunk zöld tisztítószereket is, ha erre igényük van.
 

Honnan vannak a pelenkáitok? Szerződésben álltok gyártókkal?

 
Vásárolunk a különféle gyártóktól – sima vásárlóként – néhány mintadarabot. Azt az elején eldöntöttük, hogy nem akarunk összefogni egyetlen céggel sem, hiszen a babák (és az anyukák) sokfélék, ahogyan a pelenkák is. Az volt a célunk, hogy egy vegyes készletet állítsunk össze az egyesület számára.
Persze, környezetvédelmi szempontból nyilvánvalóan nem az a célszerű, ha az Egyesült Államokból rendeljük a textilpelenkát. Erre megoldást jelentenek a hazai gyártók, illetve azok a kézműves anyukák, akik maguk is elkezdtek pelenkákat varrni otthon. Mi ezeket különféle kézműves vásárokon anyagi haszon nélkül segítünk nekik értékesíteni. Cserébe adományként kapunk tőlük egy-egy pelenkát a kölcsönző rendszerünkbe.
A szegedi vásárban például 5 készítőtől voltak termékeink, a pelenkák mellett egyéb kiegészítők is, mint például pelenkázó táskák, nesszeszerek, illetve mosható női betéteket is lehetett nálunk vásárolni. Ez utóbbit meglepetésünkre nagyon jól fogadták a nők és a készletünk félidőben elfogyott. Pelenkák esetében nem ment ilyen jól az eladás, viszont a kölcsönzés iránt nőtt az érdekelődés. A jövőben arra számítunk, hogy a kipróbálás után a vásárlási kedv is növekedni fog – a célunk mindenesetre sikerült, felkeltettük az érdeklődést!

Textilmami
Janó Éva egy szegedi vásárban

A hulladékhierarchiában az újrahasználat megelőzi az újrahasznosítást, főként, hogy a pelenkák esetében szinte lehetetlen ez utóbbi. Szinte, mert Tom Szakynak már van működő technológiája a pelenkák újrahasznosítására.
A TerraCycle alapítója Hulladék – tudatosan című könyvében arról mesél, hogy az eljárás során először gamma-sugárzással fertőtlenítik a pelenkákat, majd elemeire darálják. Egy részét, a növényi és nedvszívó elemeket komposztálják, melyekből jó minőségű trágya állítható elő. A műanyag elemekből pedig olvasztás után nyersanyag válik, amelyből új műanyag termékeket lehet előállítani.
A babák mellett az idősebb generáció tagjai is nagyfogyasztói az eldobható pelenkának. A TerraCycle először az USA-ban, majd más országokban is tervezi a pelenkagyűjtés elindítását – szemeteseket helyeznek el óvodákban, idősek otthonában és kórházakban a használt pelenkák számára. Magyarországon egyelőre nem létezik pelenka-gyűjtőpont. 

A textilpelenka szó hallatán azért sokakban megjelenik egy kép a szegény anyukáról, aki egész álló nap mossa a műsoros pelusokat…

 
Manapság nem azt jelenti a mosható pelenkák használata, mint régen – senki nem áll naphosszat a kád mellett. A modern textilpelenkák már sokkal felhasználóbarátabbak, színesek, vidámak és nem igényelnek plusz időt egy anyuka életéből.
 

A mosás viszont sok vizet igényel, áramfelhasználással is jár – összetett problémának látszik eldönteni, hogy valóban környezetkímélőbb-e ez a megoldás. Mi a véleményed erről?

 
Feltételezhetjük, hogy akik textilpelenkát használnak más területeken is környezettudatosabbak, ezért környezetbarát tisztítószereket alkalmaznak. Pelenkák mosásához tilos öblítőt használni, már ezzel is kiiktatunk egy adag vegyi anyagot. A mai mosógépek viszonylag kevés vizet használnak és ezt a vízfogyasztást nyomon tudjuk követni, viszont arról nincs tudomásunk, hogy az eldobható pelenkák gyártásához mennyi víz szükséges – amelyek aztán néhány órát lesznek használatban, mielőtt a hulladéklerakón végzik.
 

Környezetvédelmi szempontból érdekes lehet a pelenkák anyagösszetétele is.

 
Sokszor a babák érzékeny bőre miatt váltatnak az anyukák eldobhatóról textilre, mert az előbbi vegyszerekkel, illatanyagokkal van tele.
A textilbelsők leggyakrabban 100% pamutból vagy bambuszból készülnek, esetleg kenderből – ezek mind természetbarát anyagok. A pelenka külseje, a vízzáró rész pedig készülhet úgynevezett PUL-ból, ami egy légáteresztős anyag, vagy gyapjúból, amelyet lanolinba kell áztatni egy éjszakára használat előtt ahhoz, hogy vízzáró legyen. A gyapjú a legtermészetesebb, a PUL leginkább műanyag összetételű.
 

Az eldobható pelenka hátrányait ismerjük, van a mosható pelenkának is árnyoldala?

 
Bár összességében harmad áron jön ki a mosható pelenka, ha a teljes ciklust nézzük – a mosógép amortizációjával együtt –, kezdetben viszonylag nagy beruházást igényel. A kezdő készlet elérheti a 70 ezer forintot, ha mindenből újat vesz az ember. Használt csomag esetén ez az összeg körülbelül 40 ezer forint. 

 

 

Címkék: