Szennyező PET-palackok a Tisza árterében

ReCity Magazin
Szerző: · 2016-08-15 | 15:54· Hegyen-völgyön

Ftalátot talált egy független laboratórium a Tisza árterében. A PET Kupa környezetvédő akció során, a pillepalackkal zsúfolt területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően a PET-palackok gyártásához használ a műanyagipar.

 

Bordós Gábor, a vizsgálatokat végző WESSLING Hungary Kft. munkatársa a Laboratorium.hu-nak elmondta, hogy a folyó árterében felgyűlt, elképesztő mennyiségű műanyagpalack egyértelműen nyomot hagy a természetben, jó hír viszont, hogy a folyó vizsgált szakaszán növényvédő szereket és gyógyszer maradványokat nem találtak.

A Tisza szennyezésére és élővizeink védelmének fontosságára kívánja felhívni a figyelmet a nemrég befejeződött PET Kupa, amelynek során az önkéntesek 45 ezer műanyagpalacktól tisztították meg a Felső-Tiszát és ártéri erdőit. (Élménybeszámolónkat ITT találjátok!)
Az eseményt az idén laboratóriumi vizsgálatokkal támogató WESSLING Hungary Kft. munkatársai június 30-án mintát vettek az egyik leginkább szennyezett partszakasz vizéből. Az eredmények sajnos igazolták a szervezők és a független laboratórium munkatársainak félelmét: a műanyagpalackokból is kioldódó anyagok, a ftalátok hat vizsgált vegyületéből három is jelen volt a mintákban.

Ftalatmintavetel

Mintavétel (Fotó: Tolokán Adrien, WESSLING)

 

 

Mik azok a ftalátok?

 

A ftalátok legnagyobb felhasználója a műanyagipar, ahol elsősorban PVC előállítása során, lágyítóként alkalmazzák azokat. Veszélyességüket az okozza, hogy a műanyagtermékekből kioldódva rákkeltő és hormonháztartást zavaró hatásuk lehet.
A ftalátok a Víz Keretirányelv szerint veszélyes anyagok, egyik legelterjedtebb vegyületük, a DEHP határkoncentrációja éves átlagra vonatkoztatva 1,3 µg/dm3.
A WESSLING ugyan csak egy alkalommal végzett mérést, ám figyelmeztető jel, hogy a Tiszában talált ftalátmennyiség a határérték több mint kétszerese (2,9 µg/dm3)!

Mivel a laboratórium munkatársai egy PET-palackokkal sűrűn szennyezett területen vettek mintát, nagy bizonyossággal kijelenthető, hogy a Tisza vizében mért ftalát-szennyezéshez a Tiszán úszó, illetve az ártérben jelen lévő műanyagpalackok is hozzájárulnak.

Ftalat3jo

A tiszai ártérben több tízezer PET-palack lapul (Fotó: Tolokán Adrien, WESSLING)

 

Megnyugtató eredmény, hogy a rákkeltő biszfenol-A vegyületet, valamint növényvédőszer-hatóanyagokat és gyógyszer maradványokat a vízmintákból ez alkalommal szerencsére nem mutattak ki.

A WESSLING Laboratórium a jövőben a Tisza érintett szakaszán, ugyancsak a PET Kupa keretében megméri az egyre nagyobb környezeti veszélyt jelentő mikroműanyagok koncentrációját is.

 

Címkék: