Szeptemberi programok a Jókai-kertben

Doró Viki
Szerző: · 2017-09-14 | 10:32· Ökoszalon

Budapest egyik legszebb “titkos” kertje a Jókai-kert, ami csodálatos panorámával, a hazai kőzeteket bemutató tanösvénnyel és izgalmas történelmi-irodalmi hagyatékkal várja a látogatókat. Szeptember 15 és 16-án pedig a területen működő szervezetek saját szervezésű programokkal várják az érdeklődőket.

 

A Jókai-kertet vannak, akik arról ismerik, hogy itt található a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) központja, akadnak, akik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) boltjában jártak már, vagy a Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár gyűjteményét tanulmányozták, esetleg a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Jókai Mór Emlékszobája vonzotta őket.

Pedig a park, ami a DINPI egyik ökoturisztikai bemutatóhelye, a hét minden napján – nyitva tartási időben – bárki számára ingyenesen látogatható.

Csendes, madárfüttyös oázis a város tetején, amit vétek nem ismerni!

Jól tudta ezt Jókai Mór is, aki a Svábhegyen lévő telket – egy felhagyott kőbányát –1853-ban vásárolta meg, a kertészet iránti szenvedélyétől vezérelve. A területet borító sűrű bozót helyébe szőlőt és gyümölcsöt telepített, a gyakori erős szél ellen hársat, juharféléket, szilt, berkenyét, vadgesztenyét, diót ültetett. A ház körül kisebb díszparkot alakított ki.
A svábhegyi családi ház kertjében zajló szüretek a magyar művészeti élet nagy eseményei voltak, a korabeli szellemi élet egyik központja alakult ki itt.

Jokai

Szüret a Jókai-kertben

 

Jókai kora, Jókai bora

Ennek állít emléket a DINPI és a PIM szervezésében – évente két alkalommal – megrendezésre kerülő Jókai kora, Jókai bora program.

Az őszi alkalom, ami a terület vezetett bejárásával kezdődik, majd irodalmi esttel (Meghívott vendég Csaplár Vilmos író) és jó hangulató borkóstolóval folytatódik az Anna Borház boraival, ezúttal szeptember 15-én, 16 órakor veszi kezdetét.
A programon a Jókai Emlékszoba is megtekinthető!

Csaplar_Vilmos

Az est vendége Csaplár Vilmos író lesz (Kép forrása: szepiroktarsasaga.hu)

A részvétel regisztrációhoz kötött, melyet a rendezveny@dinpi.hu címen, vagy a +36 70 902 8203 telefonon lehet megtenni.
Belépődíj: 3000 Ft/fő

 

Családi Nap

Szeptember 16-án, szombaton a Kulturális Örökség Napja alkalmából ingyenes Családi Nap lesz a Jókai-kertben a DINPI, az MME és a PIM közös szervezésében. Sok-sok érdekes program, többek között előadások, természetismereti vetélkedő, madárgyűrűzés, játszóház, vezetett séták és kézműves foglalkozás várja a kicsiket és szüleiket.

A Családi Nap keretében megtekinthető lesz a “Magyarország madárvilága” c. kiállítás is.

A Cincér piac, az MME bolt és az irodalmi apróságok vására is egész nap várja az érdeklődőket.

Cím: Jókai-kert
1121 Budapest, Költő utca 21.

jokai_kert

 

Címkék: , ,