Szívószálmentes augusztus

ReCity Magazin
Szerző: · 2017-07-27 | 22:41· Be

Újabb kampányt indít a Felelős Gasztrohős Alapítvány augusztusban. Ezúttal a lakosság figyelmet a mindennapok során elhasznált hatalmas mennyiségű szívószálra, és az azok által okozott környezeti károkra kívánják felhívni.

 

A hónap során a civil szervezet Harcsa Veronikával közösen az ismeretterjesztés mellett arra buzdítja a lakosságot, hogy ne használjon szívószálat; a vendéglátóegységeket pedig arra, hogy csak kifejezett kérésre tegyék azt a vendégeik poharába. A kampányhoz nyereményjáték is kapcsolódik, a résztvevőknek a facebookra vagy az instagramra kell szívószál nélküli italt posztolni a #szívószálmentes hashtaggel. A fődíj – egy két fős vacsora – mellett további ajándékokat is kisorsolnak a szervezők.

 

500 millió szívószál

Itt a nyár és eljött a limonádék, jeges kávék, hideg sörök, szörpök ideje…. és a szívószálaké. Te is észrevetted, hogy a vendéglátóhelyeken már kérés nélkül is beleteszik az italodba ezt a régebben luxusnak számító terméket?
Egy átlagos szívószál használati ideje körülbelül 20 perc, míg lebomlási ideje 500 év. A The Washington Post szerint csak Amerikában naponta 500 millió szívószálat használnak fel és dobnak el. Ennyi szívószállal 2,5-szer körbe lehetne tekerni a Földet. A Gasztrohős számítása szerint Magyarországon 2016-ban 52 000 vendéglátóhely volt. Ha átlagosan havi 800 db szívószál/vendéglátóhellyel számolunk, az 499 200 000 db évente. Tehát a hazai vendéglátóhelyek évente 2,5 Föld kerületnyi szívószál hulladékot termelnek. És ebbe nem számolták bele a háztartásokban és a fesztiválokon használt darabokat…

De vajon hova kerül ez a rövidéletű luxuscikk? Ha szerencséje van, akkor újrahasznosítják (ha a szelektív gyűjtőbe kerül), rosszabb esetben hulladéklerakóban, még rosszabb esetben a természetbe kikerülve, tengerekben, óceánokban végzi, ahol súlyos károkat okoz a vízi ökoszisztémákban. Az általában polipropilénből előállított szuperkönnyű szálat a legkisebb szellő is könnyen felkapja és mivel lebeg a vízen a csatornákon, folyókon keresztül jut el a tengerekbe. Előszeretettel fogyasztják el a halak és a tengeri madarak is. Megéri ez nekünk? Van akkora élvezeti faktora egy ilyen “szívásnak”, hogy beáldozzuk érte az óceáni/tengeri állatvilágot és ezzel kirúgjuk a lábát egy olyan ökoszisztémának, aminek a csúcsán mi vagyunk?

szivoszalmentes


“Szívesen álltam a kampány mellé, mert szerintem is teljesen felesleges szívószállal inni mindent! Meggyőződésem, hogy az apró tettekkel lehet változást elérni, és így lehet hatni a körülöttünk lévőkre is: lépésenként. Én egyébként mindenhol próbálom csökkenteni a hulladékomat, utazás közben is figyelek rá, hogy például legyen nálam mindig kulacs“
– mondta Harcsa Veronika.

 

Csak a vendég kérésére

Idén nyáron különös összefogás tanúi lehetünk. A londoni Soho kerületből eddig 72 étterem vállalta, hogy csak kizárólag a vendég kérésére ad szívószálat. A kaliforniai Berkeley városában rendeletileg tiltották be az eldobható szívószálat, közben aláírásgyűjtés folyik a Sydney-i strandokon használt szívószálak betiltása érdekében. Tengerpartunk ugyan nincs, de Balaton, Duna és Tisza partunk igen, és itt ugyanolyan károkat okoz az élővilágban a vízbe kerülő szívószál.

A Felelős Gasztrohős által minősített Fenntartható Vendéglátóhelyek nagy része is vállalta a Soho-beli kihívást. Az alábbi helyeken augusztusban csak akkor kapunk szívószálat, ha ezt külön kérjük: Larus Étterem, Doblo Wine & Bar, Fruccola Arany János utca, Fruccola Kristóf tér, Törökméz, Hatpöttyös Étterem, Reggeli, Mártogatós, Pántlika, Funky Pho, Czakó kert, Pohárszék Bor & Kávé, Szimpla Háztáji.

drinking-straw-2170405_1280

Egy műanyagból készült funkció nélküli eszköz: a szívószál

Játék

A civil szervezet arra kéri a lakosságot, hogy idén nyáron mérsékelje a szívószál használatot annak kedvezőtlen környezeti hatásaira. A szervezet a legaktívabb résztvevőket értékes nyereményekkel díjazza. Azok között, akik augusztusban posztolnak a saját facebook vagy instagram oldalukra fényképet a szívószál nélküli italukról, és melléírják a  #szívószálmentes hashtaget, egy 10.000 Ft értékű két személyes vacsorát és egy 6 darabos újrahasználható fém szívószál csomagot sorsolnak ki.

 

Címkék: