Szoptatás és fenntarthatóság

Búza Viktória
Szerző: · 2016-08-04 | 15:25· Csemete

Augusztus első hete a Szoptatás Világhete, melynek idei témája „Szoptatás: a fenntartható fejlődés alapköve”. Bevallom erre még nem gondoltam. Az egyértelmű, hogy női mellből táplálni kevesebb környezeti hatással bír, mint tápszert venni, szállítani, vizet forralni, sterilizálni, mosogatni és mindehhez “remek” eszközöket is vásárolni, de van itt még néhány dolog, amiért a szoptatás nemcsak a babának jó, hanem a Földünknek is.

 

Ma már a csapból is az folyik, hogy szoptatni kell, mert szoptatni jó és a legjobb ami a babával történhet, hiszen így nemcsak táplálékhoz jut, de biztonságban is érzi magát, ráadásul erősíti az immunrendszerét és az anya és gyermeke közti kötődés is nő. Mégis keveseknek adatik meg, hogy hosszan szoptassanak, csak azért mert téves információkhoz jutnak a családtól, egy orvostól vagy egy védőnőtől, csecsemős nővértől. A tápszercégek kampányai pedig elég erősek ahhoz, hogy tálcán kínálják az általuk legkézenfekvőbbnek tartott megoldást.

Pedig a fenntarthatóság szempontjából sem mindegy, hogyan táplálkoznak a csecsemők életük első két évében. A WHO hivatalos álláspontja, hogy a babák számára fél éves korig a kizárólagos szoptatás a legjobb, illetve hozzátáplálás mellett legalább a gyermek két éves koráig ajánlott, és ezen túl is, amíg ez jó mind az anyának, mind a gyermeknek.

szoptatas

Kép forrása: enabledkids.ca

 

 

De miért is jó ez a Földnek?

 

Az ENSZ tavaly szeptemberben fogadta el azokat a célokat (fenntartható fejlesztési célok), amik a következő tizenöt évben meghatározzák a főbb prioritásokat. Ezek közé tartozik – többek között – a környezetvédelem, a gazdaságosság és a méltányosság is.

Az anyatej a legjobb és legbiztonságosabb táplálék a csecsemő számára, még akkor is, ha az anya rossz anyagi körülmények között él. Sokan hozzák fel érvként, hogy ezeknek az anyáknak a teje nem elég tápláló, de ez nem fedi a valóságot. Nem beszélve arról, hogy mennyivel jobb, ha a család a pénzt a tápszer és annak kiegészítői (cumisüveg sterilizáló stb.) helyett inkább ételre költi.
Az anyatejes táplálás tehát hozzájárul a szegénység és az éhezés csökkentéséhez, melyek szintén a fentebb már említett ENSZ prioritások közé tartoznak.

A szoptatott babák egészségesebbek, hiszen amint az anya szervezete reagál valamilyen fertőzésveszélyre, betegségre, az immunanyagok rögtön megjelennek az anyatejben is, ezáltal a baba is védett lesz. Ez azt jelenti, hogy kevesebbet járnak orvoshoz, kevesebb gyógyszert fogyasztanak, később az anyák kevesebbszer esnek ki a munkából a gyermekük betegsége miatt, így a család anyagi bevétele is kiszámíthatóbb, stabilabb lesz.

A hosszantartó szoptatás nemcsak a gyermekek egészségére van pozitív hatással, de bizonyítottan csökkenti az emlőrák kialakulásának veszélyét is. Minél hosszabb ideig szoptat valaki, annál inkább csökken a mellrák kialakulásának esélye. Azokban az országokban, ahol szokás hosszú ideig szoptatni, szinte elenyésző a mellrák előfordulása. Egy viszonylag új kutatás szerint, a megbetegedés azok között a nők között is ritkább, akiket gyermekkorukban szoptattak.

Az anyatej egy fenntartható, tökéletes táplálási forma, ami nem függ külső tényezőktől, például gazdasági válságtól, háborúktól, természeti katasztrófáktól vagy ideiglenes készlethiánytól. Megfelelő tájékoztatás és támogatás mellett igen csekély azoknak a nőknek a száma, akik valóban nem képesek szoptatni a gyermeküket, de még ebben az esetben is a legjobb megoldás egy másik anya teje. Ezért fontos lenne, hogy a társadalom támogatóbb legyen, és ne okozzon gondot intézményekben, áruházakban sem a szoptatás kulturált körülményeinek biztosítása. Családbarát munkahelyekre van szükség, ahol lehetőség biztosítanak a részmunkaidőre, vagy a teljes vagy részleges otthoni munkavégzésre. Szükség van munkahelyi  bölcsödékre vagy szoptatásra/fejésre alkalmas helyiségekre.

szoptatas2

Méltánytalan, hogy az édesanyák a WC-kben kényszerülnek szoptatni. Erre hívja fel a figyelmet a “Would you eat here?” kampánya is.

A gyermekek alapvető joga az egészséges fejlődéshez való jog, amihez elengedhetetlenek a megfelelő állami irányelvek is. Az erőszakos tápszer propagandát vissza kell szorítani és megfelelő tájékoztatással, támogatással segíteni kell az édesanyákat. Ez mindannyiunk közös érdeke.

 

Címkék: